SZTE TTIK 2022. október

2022. október 28.

Amerikai ámbrafát ültettek és emléktáblát állítottak a Szegedi Tudományegyetem vezetőinek részvételével a Földrajzi és Földtudományi Intézet munkatársai a Göncz Árpád sétányon, a szegedi felsőfokú természettudományos képzés centenáriuma előtt tisztelegve. A földtudományokkal kapcsolatos oktatás és kutatás szellemi központja az SZTE Egyetem utcai épülete, egészen 1921., a Kolozsvárról Szegedre való költözés óta.

2022. október 26.

A brit Quacquarelli Symonds (QS) idén először állította össze fenntarthatósági felsőoktatási rangsorát. A rangsorba mindössze három magyar egyetem került be, az egyik a Szegedi Tudományegyetem: az SZTE az összesített rangsorban a 381-400. helyen végzett. A lista összeállításához használt teljesítménymutatók mentén is remekül szerepelt a szegedi universitas: az oktatás hatását, a tudásmegosztást, az esélyegyenlőség és a jó életminőség biztosítását mérő indikátorok szerint is a legjobb magyar intézmény.

2022. október 26.

Idén éppen tíz éve, 2012-ben rendezett először Innovációs Napot a Szegedi Tudományegyetem. Az esemény programjai: tudományos előadások, gyakorlatias workshopok az innováció és az üzleti kommunikáció jegyében zajlanak 2022. november 3-án, az SZTE Rektori Hivatal Dísztermében.

2022. október 26.

Véget ér a centenáriumi tanév: az egyetemalapítás 440. és a kolozsvári magyar tudományegyetem szegedi befogadásának 100. évfordulóját 2021/2022-ben ünnepelte a Szegedi Tudományegyetem. A Centenáriumi Zárórendezvények között szerepel konferencia, ünnepség a színházban és november 12-én a Szegedi Tudományegyetem Napja.

2022. október 25.

Oktat, kutat, és mesekönyveket ír. Bodor Attila, az SZTE TTIK Biotechnológiai Tanszékének munkatársa elmondása szerint sem oktató, sem kutató, de meseíró sem szeretett volna lenni. Az, hogy ma ebből keresi a kenyerét, majdhogynem a véletlen műve. Imádja a természetet, érdekli a környezetvédelem és odáig van a Disney mesékért. Az SZTE oktatóját és kutatóját különleges hobbijáról kérdeztük.

2022. október 25.

A Local Hero Tour első rendezvényén, az APEX szegedi és országos döntőjét is megnyerte és a játék legendájává vált Palotás Péter, az SZTE-n mérnökinformatikusként végzett gamer. Alumnusunk elárulta, mi motiválta a verseny során és, hogy mit tanácsol a leendő bajnokoknak.

2022. október 20.

Harmincadik alkalommal is teltházzal indult a Szegedi Tudományegyetem egyik legnépszerűbb kurzusa, amelyen minden évben hallgatók százai járják körül tudományosan a borkészítés geológiai, ideológiai és kulturális hátterét. A 15 éve töretlen népszerűségnek örvendő képzés és az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Földrajzi és Földtudományi Intézetének vezetőjéről, Dr. Pál-Molnár Elemérről a New Yorker Magazin is írt korábban.

2022. október 20.

Dr. Sipos Pál Miklós kémikus, a kémia tudomány doktora. „Van egy hallgatói típus, akire a kémia szinte magától ragad rá, aki akkor is kémiával foglalkozna, ha büntetnék. Úgy érzem, hogy annak idején én is ilyen voltam, és remélem, maradtam is.” Az SZTE TTIK Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék egyetemi tanárát legújabb kitüntetése kapcsán kérdeztük.

2022. október 19.

A Szegedi Tudományegyem 6 kara, 27 mesterképzést hirdet a 2022-es keresztféléves felvételi eljárásban. A jelentkezők nappali és levelező tagozatos, államilag finanszírozott és önköltséges képzések közül választhatnak. Az érdeklődők november 15-ig a felvi.hu oldalon jelentkezhetnek.

2022. október 18.

2022. október 18-án a hagyományokhoz híven az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott otthont az őszi SZTE Állásbörzének, ahol több százan megfordultak. Az eseményt Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese nyitotta meg, aki ezt követően átadta a 2022-es tavaszi SZTE Állásbörze Kedvenc Kiállítója címet is, amit a látogatók szavazatai alapján a Roche kapott. A díjat Péter András, a Roche Operatív HR vezetője vette át.

2022. október 17.

Az SZTE Alma Mater és az SZTE Sportközpont 2020 óta minden tavasszal SZTE Mozdulj! néven sportos kihívást hirdet az Egyetem volt és jelenlegi hallgatói és dolgozói számára. A kihívásokban évről évre több mint százan sportolnak rendszeresen és küldik be a futásaik, kerékpározásaik, túrázásaik eredményeit. Az idei kihívásban 24 fő, összesen 46.735 percet gyűjtött össze az SZTE TTIK számára, így az eredményüknek köszönhetően nem csak a legsportosabb és legaktívabb Kar kupát nyerhették el, de az SZTE Alma Mater támogatásával a Kar részére a „Kempelen Farkas” rózsafajtát is örökbe fogadhatták.

2022. október 17.

"A Mauna Loa továbbra is a fokozott nyugtalanság állapotában van, amit az erősödő földrengési aktivitás és a csúcs felboltozódása (felfúvódása) jelez". Az Amerikai Földtani Szolgálat (USGS) hivatalos közleményére hivatkozva, több nemzetközi és hazai médium is tényként közölte a közelgő vulkánkitörést. Kitörhet a Mauna Loa? Ha igen, mikor és hogyan? Milyen veszélyt jelent? A Szegedi Tudományegyetem vulkanológusa, Dr. Pál-Molnár Elemér ad tudományos válaszokat a kérdésekre.

2022. október 13.

Apáthy István halálának 100. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést 2022. október 13-án a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar, a Természettudományi és Informatikai Kar és az MTA SZAB Neurobiológiai Munkabizottsága. A tudós Dóm téren elhelyezett szobrát Prof. Dr. Lázár György, Prof. Dr. Horváth Dezső, Prof. Dr. Nógrádi Antal és Prof. Dr. Tamás Gábor koszorúzták meg.

2022. október 13.

Tovább emelkedett a Start ösztöndíjasok száma: míg tavaly 600, idén már 745 egyetemi tanulmányait Szegeden kezdő hallgató kapott egyszeri tanévkezdő támogatást. Idén először Start Plusz ösztöndíjat is átadtak.

2022. október 12.

Az Amerikai Kémikusok Egyesülete (ACS) rangos folyóiratában, az Analytical Chemistry című lapban jelent meg nemrég a 14-es és 15-ös ammónia stabil izotópok gázfázisú, szelektív, gyors és automatizált mérésére kidolgozott fotoakusztikus módszer leírása.

2022. október 11.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának Bolyai Intézete 2021-ben, az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóirat pedig 2022-ben ünnepli fennállásának századik évét. A jubileumi ünnepség részeként A szegedi matematika 100 éve címmel centenáriumi ülést tartottak október 7-én, több száz résztvevővel, a Bolyai Intézet dísztermében.

2022. október 07.

Mintegy 300 millió forintból valósult meg a Szegedi Tudományegyetem részvételével az „IoT rendszerek biztonságát növelő technológiák” című projekt, melyben az SZTE részéről a Szoftverfejlesztés Tanszék kutatói és a Bolyai Intézet matematikusai vettek részt. Nemzetközileg is kiemelkedő eredményeket értek el a kibertámadások fő kiinduló pontja, a szoftverekben található sérülékenységek pontosabb beazonosítása, illetve ezen analízis hatékonyságának növelése terén. A szakemberek kidolgoztak egy szabadalmi oltalmi bejelentés alatt álló hibrid (statikus és dinamikus) forráskód analízis módszert, melyet mesterséges intelligencia alapú eljárással kombinálva hatékonyabban detektálhatók a szoftverek (pl. az IoT alkalmazások) forráskódjában rejlő biztonsági rések. Kidolgoztak továbbá egy kódbeágyazáson és gépi tanuláson alapuló módszert, melyekkel szűrhetők/priorizálhatók a statikus analízis alapú sérülékenység jelzések. A kriptográfia terén a modern titkosítási eljárások kapcsán sikerült a titkosító kulcsok és az általuk használt függvények esetében nemzetközi szinten fontos eredményeket elérni.

2022. október 07.

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság fotóriportereinek képeit állították ki az egyetem Dugonics téri főépületében, 2022. október 3-án. Bobkó Anna, Sahin-Tóth István és Molnár Dóra fotósorozatai által az érdeklődők betekintést nyerhetnek a Szegedi Tudományegyetem életébe.

2022. október 05.

A hagyományokhoz híven, 2022. október 18-án, a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ ad otthont az őszi Állásbörzének. A rendezvényen a hallgatók többek között a magyar munkaerőpiac legkiemelkedőbb szereplőivel is találkozhatnak. Az Állásbörze előtt, három napon át Felkészítő Programok várják a diákokat.

2022. október 04.

Munkaidejükben egyetemistákat oktatnak, gyógyíthatatlan betegségek ellenszerét keresik, innovatív találmányok megálmodói vagy éppen a világűr rejtelmeit kutatják. Hogyan töltik szabadidejüket a Szegedi Tudományegyetem oktatói, kutatói? Rovatunkban ezt a témát járjuk körül. Ezúttal Prof. Dr. Csendes Tiborral, programtervező matematikussal, az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékének egyetemi tanárával beszélgettünk.

2022. október 03.

A dízelüzemű járművekből és a fűtési rendszerekből a légkörbe kerülő koromszennyezés alapos vizsgálatához szükséges, úttörő jellegű laboratóriumi fejlesztések is zajlanak az SZTE TTIK Fizikai Intézetében.