2024. június 13., csütörtök
 
Facebook Instagram YouTube TikTok
 
 
 
 
honlap-fejlec-11

A „két Riesz” történetére is fény derült a szegedi matematika ünnepén

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának Bolyai Intézete 2021-ben, az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóirat pedig 2022-ben ünnepli fennállásának századik évét. A jubileumi ünnepség részeként A szegedi matematika 100 éve címmel centenáriumi ülést tartottak október 7-én, több száz résztvevővel, a Bolyai Intézet dísztermében.

Az Acta Scientiarum Mathematicarum nemzetközi hírű, angol nyelvű, magyar matematikai folyóirat, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete ad ki. Haar Alfréd és Riesz Frigyes alapította 1922-ben, jelenlegi főszerkesztője Molnár Lajos, aki a centenáriumát ünneplő folyóiratról is előadást tartott ezen a napon. A világon az első húsz legidősebb, folyamatosan megjelenő folyóirat között van a szegedi lap, ami a legrégebbi magyarországi, idegennyelvű, matematikai szaklap.

foto-07

-A Bolyai Intézet 1921-ben a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetemmel együtt került át Szegedre. A Szegedre költözött intézetet olyan „óriások” vezették, mint Haar Alfréd és Riesz Frigyes professzorok. Ez a centenáriumi ülés elválaszthatatlan az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóirat születésétől. A mai nap a Bolyai Intézet 101. és a folyóirat 100. évfordulóját ünnepeljük– mondta el Fodor Ferenc, a Bolyai Intézet vezetője.

foto-18

A nap folyamán öt előadást hallgathattak meg a résztvevők. Totik Vilmos a Pillanatképek a Bolyai Intézet elmúlt 100 évéből címmel ismertette meg a hallgatóságot, a „két Riesz” történetével. Riesz Frigyes világhírű matematikus és öccse Riesz Marcel az összegzési módszerek, potenciálelmélet a Clifford-algebrák terén végzett munkájukról ismertek. A „két Riesz” több körön összefonódik: Frigyes a szegedi matematika atyja, míg öccse kiköltözött Lundba és a ma aktuális, svéd matematika atyjaként ismert.


Totik_Vilmos_galeria
Képgaléria a Pillanatképek a Bolyai Intézet elmúlt 100 évéből

A két ország egyetemi kapcsolatainak története 100 évre nyúlik vissza, de aktuálisan a Szegedi Tudományegyetem és a svéd Lundi Egyetem az Európai Egyetemi Szövetség a Globális Egészségért (European University Alliance for Global Health - EUGLOH) alapítói.Az együttműködés 210 ezer hallgató, 23 ezer oktató, kutató és adminisztratív munkatárs számára teszi elérhetővé az együttműködő öt egyetem közötti mobilitást, a folyamatos fejlődés érdekében. A szövetség 2023 januárjától már kilenc tagúra bővül.

Az esemény délelőtti programjának másik előadója, Lovász László professzor volt, aki 2014 és 2020 között a Magyar Tudományos Akadémia elnökeként dolgozott, az egyik leghíresebb élő, magyar származású matematikus. A Bolyai Intézet korábbi oktatója, szegedi emlékeit elevenítette fel.

A második blokk egyik előadását Vajda Tamás, az SZTE Levéltár igazgatója tartotta az egyetem korai, szegedi éveiről. Molnár Lajos az Acta 100 évéről tartott beszámolót majd Szőkefalvi-Nagy Erzsébet zárta a tudomány- és intézettörténeti jellegű blokkot a folyóirat és az Intézet érdekességeiről szóló előadásával.

Acta_galeria
Acta Scientiarum Mathematicarum tárgyi elemei képekben

Az intézet tárgyi emlékeiből és relikviáiból kiállítás is nyílt az Intézet díszterme előtt.

 

SZTEinfo – Kovács-Jerney Ádám

Fotó: Molnár Dóra

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket