Friss hírek

[1] 2 3 (4)> (8)>| 
Dékáni szünet
2023. november 14.

Kedves Hallgatók!


A VI. Informatikai Szakmai Nap sikeres lebonyolítása érdekében 2023. november 21. napjára dékáni szünetet rendelek el az Informatikai Intézet által gondozott szakok hallgatói számára.


Dr. Horváth Dezső dékán

2023. november 09.

Az SZTE 3D Központ szeretettel vár minden érdeklődőt 2023. november 15-én 15:00 és 17:00 között rendezvényén, ahol a Központ munkatársai amellett, hogy tájékozódási lehetőséget biztosítanak, mesélnek az aktuális projekt ötletekről, és a 3D technológia új felhasználási területeiről is.

2023. november 06.

A Magyar Tudomány Ünnepe nyitóeseménye alkalmából Akadémiai életműdíjat vehetett át intézetünk professor emeritusa, Dr. Iglói Ferenc.

2023. október 29.

Az SZTE Bolyai Intézetének Tanácsa a Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet 2023-ban Albrecht Böttcher professzornak ítélték oda, melynek díjátadó ünnepsége 2023. november 10.-én (pénteken) 10:00-kor a Bolyai Intézet Bolyai termében lesz.

2023. október 24.

Dr. Sinka Rita és Prof. Dr. Gácser Attila, az SZTE Biológia Intézet munkatársainak kiállításmegnyitója volt látható október 17-én a 27. Őszi Kulturális Fesztiválon. Mind a ketten elhivatottak az oktatói-kutatói munka mellett, de a képzőművészetek iránt is érdeklődnek. Az általuk készített festményekből most először láthatott válogatást a nagyközönség.

2023. október 19.

A Szegedi Tudományegyetem 6 kara, 29 mesterképzést hirdet a 2023-as keresztféléves felvételi eljárásban. A jelentkezők nappali és levelező tagozatos, állami ösztöndíjas, és költségtérítéses képzések közül választhatnak. Az érdeklődők november 15-ig a felvi.hu oldalon jelentkezhetnek.

2023. október 12.

Prof. Dr. Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas alumnája, 2023. október 12-i látogatásán, miután részt vett a tiszteletére szervezett ünnepi ülésen és válaszolt a sajtó kérdéseire, az egyetem több kiváló kutatójával, valamint magyar és külföldi hallgatójával is találkozott, akikkel szakmai beszélgetést folytatott.

 

2023. október 09.

A Kémiai Intézet és a gyászoló család mély fájdalommal tudatja, hogy kollégánk, tanárunk, barátunk Dr. Szücs Árpád, a Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék egyetemi docense 2023. október 7-én, életének 65. évében elhunyt.

Dr. Szücs Árpádot a Kémiai Intézet saját halottjának tekinti.

2023. október 08.

Pályaválasztási Napok október 12. és 14. között a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában! A pályaválasztási börzére elsősorban a 7-8. és 11-12. évfolyamos diákokat várjuk.

2023. október 08.

Felállva és tapsolva ünnepelték a Nobel-díjas Karikó Katalint Washingtonban, az Amerikai Orvostudományi Akadémia 2023. október 7-i gyűlésén. A világhírű mRNS-kutató mellett Polyák Kornélia rákkutatót, a Szegedi Tudományegyetem alumnáját is tagjai közé választotta a National Academy of Medicine (NAM).

2023. október 04.

Az első magyar Nobel-díjas nőt, Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem alumnáját, díszdoktorát és professzorát elkísérhettük 2023. október 2-i philadelphiai körútján, rápillanthattunk október 3-i Nobel-díjas napja programjaira.

2023. október 04.

Kiállításmegnyitóval, fényfestéssel és koncerttel indul a Szegedi Tudományegyetem 27. Őszi Kulturális Fesztiválja 2023. október 3-án. A november 13-ig tartó rendezvénysorozat célja, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészeknek adjon teret.

2023. október 04.

A IX. Pannon Unifest 2023. 11. 20-26. között kerül megrendezésre a Pannon Egyetemen és annak vonzáskörzetében. A fiataloknak rengeteg izgalmas és hasznos program és workshop mellett lehetőség nyílik zsűrik elé tárni a saját művészeti alkotásaikat is. Ezen lehetőségek nyitottak előadói (zene, vers és próza mondás és írás) és képzőművészeti (fotó, rajz és festés) kategóriában.

2023. szeptember 26.

Az egy hónapig tartó rendezvénysorozat célja, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek mutatkozhassanak be Szeged közönsége előtt. Időpont: 2023. október 3. - november 13.

2023. szeptember 25.

E-Mobilitás napon és elektromos autó találkozón mindent megtudhattak az érdeklődők az elektromos autók világáról és az e-mobilitásról. Az Európai Mobilitási Héthez kötődő program szombaton 11 órától várta az érdeklődőket az algyői Levendula Hotel parkjában. A programot kerekasztal beszélgetés is színesítette, ahol részt vett Magyarósi Csaba, az SZTE alumnusa, hazánk egyik leghíresebb vloggere, és Dr. Nagy Gyula, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék adjunktusa.

2023. szeptember 15.

Az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap alkalmából kétkerekű kihívást hirdet a Szegedi Tudományegyetem közösségi média oldalain 2023. szeptember 16-tól 22-ig. A kihívást teljesítők között Jate Klub belépőket sorsolnak ki a szervezők.

2023. szeptember 15.

Az országosan is egyedülálló és egyre sikeresebb, egyetemi sportprogram, a SZTEsi Maraton ősszel is várja a mozogni vágyókat. Újra startol a SZTEsi Maraton Programsorozat, amelyben mindenki találhat magának olyan mozgásformát, amelyet már szeret vagy éppen most próbálna ki. A tánctól a küzdősportokig, a vízi sportoktól az aerobikig széles a választható sportágak skálája.

2023. szeptember 14.

Különleges programnak ad otthont 2023. szeptember 17-én 10:00 és 16:00 óra között a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje – rovarfogó és egzotikus növények működését figyelhetik meg az érdeklődők egy mikroszkópon keresztül.

2023. augusztus 30.
2023. augusztus 25.

Ignácz Ferenc mesteroktató Kollégánk a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntető elismerésben részesült a lézerek orvosi alkalmazásai terén végzett fejlesztőmunkája, valamint a fizikai ismeretek népszerűsítése iránt elhivatott oktatói tevékenysége elismeréseként. A kitüntetést Vitályos Eszter, az Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, államtitkár adta át augusztus 19-én.


Ezúton is gratulálunk Kollégánknak és további sikeres munkát kívánunk!

Szakma tanulási lehetőség a Szegedi Szakképzési Centrum intézményeiben!
2023. július 13.

Felnőtt képzés keretében, munka mellett vagy egyetemi hallgatóként is lehet szakmát tanulni vagy szakképesítést szerezni a Szegedi Szakképzési Centrum intézményeiben. Rugalmas képzés, rövid képzési idő, előzően megszerzett ismeretek esetleges beszámításával. Az első két szakma megszerzését felnőttképzési jogviszonyban is ingyenesen biztosítja az állami szakképző intézmény.


Az érdeklődők ezen a linken tájékozódhatnak, hogy mely intézmények, milyen szakmák tanulására nyújtanak lehetőséget illetve a jelentkezés feltételeiről valamint a jelentkezési határidőkről is itt találhatnak információt.

2023. június 27.

Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, becsülték és szerették, hogy Csapó Benő professzor, a hazai és nemzetközi neveléstudományi kutatás és tanárképzés egyik legkiemelkedőbb képviselője 70 éves korában, 2023. június 26-án elhunyt.

2023. június 27.

A Szegedi Tudományegyetem elkötelezett, hogy olyan szervezetben működjön, mely elősegíti a munka, magánélet egyensúlyának megvalósítását, támogassa az egyetemi polgárok családi szerepeinek betöltését, vagyis, Családbarát Egyetem legyen. Ehhez családbarát program kialakítását kezdte meg, mely egységes koncepció alapján építi fel azokat a programelemeket, amelyek a Családbarát Egyetem működéséhez hozzájárul.

2023. május 24.

Szomorú szívvel fogadtuk a hírt, hogy május 19-én, életének 84. évében elhunyt Dr. Adamkovich István kémiatanár, a szakmódszertan egykori oktatója, aki közel három évtizeden át kémiatanárok generációit nevelte, és készítette fel a tanári hivatás gyakorlására. Előadásain az értelmiségi lét felelősségéről, küldetéséről is gyakran beszélt a tanárjelölteknek.

2023. május 25.

2021. január 15-én indult az SZTE koordinációjával a TACMEE ( TAckling the Climate change through Modernizing Environmental Engineering) projekt, melyet az Európai Unió Erasmus + Programja finanszíroz.

2023. május 16.
2023. április 24.

A Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyen idén a rekordszámú versenyző mellett az M5 televíziós csatorna Novum című műsorának stábja is ott járt.

2023. április 19.

A tanulási eredmény alapú képzésfejlesztési program részeként hamarosan megrendezésre kerül a második SZTE TEA House kerekasztal-beszélgetés, melyen az értékelés, értékelési módszerek TEA megközelítése kerül középpontba, a szorgalmi időszak utolsó hetében pedig sor kerül az SZTE TEA Time Évzáró alkalmára.

2023. április 14.

Dobogóra állhatott az idei Jakucs László nemzetközi földrajzversenyen az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola csapata. Báló Dávidot és Géczi Dánielt, valamint felkészítő tanárukat, Izing Mátét tapasztalataikról, és arról is kérdeztük, miért éppen Bebekler lett a csapat neve.

2023. április 13.

Az SZTE TTIK Biológiai Intézet 1940-es években készült, oktatástörténeti jelentőségű, ámulatba ejtően részletgazdag növényanatómiai tablóiból válogattak a 18. Egyetemi Tavasz sorozatában megnyílt kiállításra.

2023. április 12.

A gombákban fejlődő, a gombával táplálkozó, illetve a gombákat valamilyen módon használó változatos és sokszínű bogarak.

2023. április 05.

2023. április 27-én kerül megrendezésre az MSCI Open Dayt, személyesen, Budapesten. Az elmúlt alkalmak sikerei után ismét lehetősége nyílik a jelenlegi hallgatóknak is, hogy betekintést nyerhessenek az MSCI-n keresztül a pénzügyi világba.


A diákoknak először az MSCI ügyvezető igazgatója és a HR vezetője mutatja be a céget, majd lehetőségük lesz kollegáktól hallani a különböző területek feladatairól, a pénzügyi terület karrierlehetőségeiről. Emellett az esemény alatt és után is feltehetik kérdéseiket.


Regisztrálni az alábbi linken lehet: Eventbrite.

Dékáni szünet
2023. február 24.

A TTIK HÖK kezdeményezésére, a kari Sportnap sikeres lebonyolítása érdekében 2023. május 4. napján (csütörtök) 10 órától dékáni szünetet rendelek el.


Dr. Horváth Dezső dékán

2023. február 09.
Díszoklevél iránti kérelmek beadási határideje: 2023.04.30.
2023. február 08.

Dr. Várkonyi Bernát vegyész, egyetemi docens, a kémiai tudományok kandidátusa, a JATE Kolloidkémiai Tanszékéknek egyik alapítója, megbízott vezetője, 40 éven keresztül oktatója és kutatója, életének 94. évében, 2023. január 28-án elhunyt. Búcsúztatása 2023. február 10-én, pénteken, 11 órakor lesz az Alsóvárosi Temető ravatalozójában.

2023. február 01.

A 2022/23-as tanévhez hasonlóan, a 2023/24-es tanévben is több új szakot indít a Szegedi Tudományegyetem. Az intézmény az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon, a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon, a Mérnöki Karon, illetve a Természettudományi és Informatikai Karon hirdet újabb képzéseket a felvételizőknek.

2023. január 23.

SZTEsók – 30 hallgató, 12 karról, több szakról és évfolyamból. A Szegedi Tudományegyetem hallgatóiból álló csapat, akik április óta a felvételizők és első évfolyamosok egyetemi hallgatóvá válását támogatják.

2023. január 13.

Idén is meghirdette békéscsabai kihelyezett képzéseit a Szegedi Tudományegyetem. A Természettudományi és Informatikai Kar programtervező informatikus, a Mérnöki Kar gépészmérnöki, valamint mechatronikai mérnöki levelező tagozatos alapszakjaira 2023. február 15-ig jelentkezhetnek a továbbtanulás előtt állók.

2023. január 13.

A QS (Quacquarelli Symonds) rangsor alapján Magyarország legjobb egyeteme az SZTE, ezzel a világ egyetemeinek felső 5%-ban vagyunk.

2023. január 06.

Magyarország harmadik legnépesebb települése nemcsak a Dél-Alföld központja, hanem egy igazi fesztiválváros is. Szeged a virágba borult, napsütötte tavasztól egészen a borongós őszig fogadja a szórakozni és kikapcsolódni vágyókat.

2023. január 06.

Mediterrán hangulat, pezsgő kulturális élet, több, sokszínű szórakozásra és kikapcsolódásra egyaránt alkalmas lehetőség, amely kétségkívül határon innen s túl egyaránt Szegedre vonzza a fiatalokat.

2023. január 06.

A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodájának legfontosabb feladata, hogy az egyetemi polgárokat bevezesse a magyar és az európai művészetekbe, kultúrába. Közvetítse feléjük a kultúrát, a komolyzenét, a színházat, az előadóművészet különféle válfajait, a könnyűzenét, a képzőművészetet. Biztosítsa, növelje az egyetemi kulturális élet megszokott színvonalát. Célja az egyetemi kulturális élet megismertetése a város lakosságával is.

2022. december 05.

Időpont: 2022. december 7. 15 óra

Helyszín: Szeged, IH Rendezvényközpont

Regisztráció: https://form.jotform.com/223271707810047

2022. november 15.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara, a Kémiai Intézet és a gyászoló család mély fájdalommal tudatja, hogy kollégánk, tanárunk, barátunk Dr. Hannus István, az Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék Professor Emeritusa 2022. november 5-én, életének 73. évében elhunyt.

2022. november 11.

Megrendülten tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy kollégánk, barátunk és tanárunk DR. TERJÉKI JÓZSEF az Analízis Tanszék címzetes egyetemi tanára, 2022. november 5-én, életének 72. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt.

2022. október 13.

A Szegedi Tudományegyetem általános szenátusválasztást tart. A Főigazgató tájékoztató a 2022. évi általános szenátusválasztás II. fordulójának (szavazás) eredményéről ide kattintva olvasható.

2022. október 06.

A Szegedi Tudományegyetem általános szenátusválasztást tart. A Főigazgatói Tájékoztató a 2022. évi általános szenátusválasztás I. fordulójának (jelölési) eredeményéről) ide kattintva olvasható.

2022. október 06.

A Szegedi Tudományegyetem általános szenátusválasztást tart. A Főigazgatói tájékoztató a 2022. évi általános szenátusválasztás I. fordulójának (jelölés) eredményéről ide kattintva olvasható.

2022. szeptember 28.

A Szegedi Tudományegyetem általános szenátusválasztást tart. A Tájékoztató közzététele az SZTE Szenátus választásának szabályzata 8. j) pont alapján ide kattintva olvasható.

Prof. István Pálinkó (1959–2021) – The University Citizen
2022. szeptember 30.

A Journal of Molecular Structure című rangos Elsevier folyóirat virtuális különszámot jelentetett meg a 2021-ben elhunyt Pálinkó István, az SZTE TTIK Szerves Kémia Tanszékének professzora emlékére, aki a folyóirat szerkesztőbizottsági tagja volt. A különszám 22 publikációt tartalmaz. A különszámhoz a fent megadott című bevezetés a https://authors.elsevier.com/a/1fpoc54JURGLl internetes címen található meg. A cikk november 15-ig ingyen letölthető illetve olvasható.

[1] 2 3 (4)> (8)>| 
Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket