Kiemelt hírek

[1] 2 3 (4)> (11)>| 
2023. szeptember 21.
2023. szeptember 20.

A Szegedi Tudományegyetem felkerült a QS legkiválóbb európai egyetemeket vizsgáló új rangsorára. Az idén először összeállított listán Közép-Európában a 11., Európában a 242. helyen végzett az SZTE. A hazai mezőnyben a három legjobb magyarországi egyetem között szerepelt.

2023. szeptember 19.

Csaknem 400 programmal várja 2023. szeptember 29-én az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján a Szegedi Tudományegyetem - a programokra néhány napja már regisztrálni is lehet! A tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő eseményen csupa izgalmat és érdekességet rejtő laborok, szobák, termek nyílnak meg az érdeklődők előtt.

2023. szeptember 18.

Klímaváltozások a történelemben, avagy mikorra várható a világvége? A magyar űrtevékenység múltja, jelene és jövője, valamint a vidékfejlesztés aktuális kérdései is szóba kerülnek majd a XXXII. alkalommal megrendezett SZTE Szabadegyetemen, ahol többek között Farkas Bertalan is előad.

2023. szeptember 15.

A lézeres kutatóközpont GINOP nagyprojektjének sikeres lezárását, lézeres kutatási berendezéseinek üzembe helyezését, a nemzetközi kutatói közösség előtti jelképes megnyitását ünnepelték szeptember 14-én az ELI ALPS vendégei és munkatársai. A projektzáró ünnepségen Prof. Dr. Szabó Gábor, az ELI ALPS ügyvezetője, Dr. Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter, Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár, Dr. Greinstetter Balázs, a GINOP Irányító Hatóság vezetője, Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Allen Weeks, az ELI ERIC főigazgatója mondott köszöntő beszédet, majd az épület előtt Lantos Csaba energiaügyi miniszter beszéde után leleplezték az ELI ALPS sétányának új mérföldkövét. Végül pedig az Agy nagytermét megtöltő közönség Illényi Katica révén azt is megtudta, hogyan lesz zene a fizikából.

2023. szeptember 12.

„Amit megnézünk, azt megjegyezzük, amit kipróbálunk, azt pedig megértjük” – írta Tóth Krisztina tanárnő kérdőívünkben, amit a KísérletEST-ről alkotott tanári vélemények megismerésére készítettünk. Felmértük 10, a programra visszatérő tanár véleményét, hiszen kíváncsiak voltunk, hogy miért térnek vissza hónapról hónapra egyre több diákkal a kísérletes bemutatónkra, milyenek a diákjaik visszajelzései és hogyan tudják hasznosítani a nálunk szerzett tudást. Válaszaik alapján 7 érvet állapítottunk meg, miért érdemes a diákoknak és a tanároknak Ignácz Ferenc kísérletes műsoraira járni, aminek szezonnyitó előadását 2023. szeptember 15-én pénteken 16 órától és 16-án szombaton 11 órától tartjuk.

2023. szeptember 11.

A Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központja (IKIKK) által rendezett szakmai workshopon Lantos Csaba energiaügyi miniszter, az egyetem vezetői, valamint a szakpolitikai és ipari érdekeltek jelenlétében mutatták be a magyarországi szén-dioxid tárolás és -hasznosítás Fehér könyvét. A dokumentum a szegedi egyetemen, a Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium gondozásában készült Dr. Janáky Csaba szakmai vezetésével.

2023. szeptember 07.

A földrajz nemcsak színes, érdekes, de gyakorlatban is használható tudást ad. A geográfus szakma műhelytitkaival is megismerkedő SZTE Geocamp 2023 résztvevői a terepen, a laborban, az előadások és az elemzések során is megbizonyosodhattak erről. Földrajzos szemléletmód, geográfus szakemberek nélkül nem tervezhető a fenntartható jövő! - vallják az SZTE GEOCAMP-tábor résztvevői.

2023. szeptember 04.

Az ELI ALPS lézeres kutatóintézet 2017 óta 7. alkalommal rendezte meg továbbképzését a természettudományokat tanító középiskolai tanárok számára. Az egynapos program célja idén is az volt, hogy a pályán lévő pedagógusok ismereteit új technológiák, kutatási irányok és eredmények bemutatásával egészítsék ki, valamint az „új fizika” kísérleti és modellezési szemléletével inspirálják a tanári gondolkodást.

2023. augusztus 31.

Az utóbbi évtizedek egyik legközelebbi szupernóva-robbanásának vizsgálatában – nívós nemzetközi kutatócsoportok tagjaiként – szegedi asztrofizikusok is közreműködnek.

2023. augusztus 25.

Magyarország rendezi meg a legnagyobb presztízsű informatikai diákversenyt, a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát. A 2023. augusztus 28. és szeptember 4. között megrendezésre kerülő rangos eseményre, mintegy 1000 fő érkezik a világ 90 országából: 360 versenyző, 180 csapatvezető és vendég. A versenyt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatásával és szakmai vezetésével a Neumann Technológiai Platform, a Szegedi Tudományegyetem és a TechEd Hungary Zrt. szervezi. A rendezvény fővédnöke Novák Katalin, köztársasági elnök.

2023. augusztus 21.

A Szegedi Tudományegyetem polgárai közül többen részesültek a nemzeti ünnep alkalmából átadott elismerésekből. A kitüntetettek névsora alább tekinthető meg. Gratulálunk!

2023. augusztus 08.

A Szegedi Tudományegyetemen 2023 őszétől a hagyományos képzéseken túl alapozó képzéseken is lehet tanulni. Az alapozó, más néven részismereti képzések célja, hogy mindenkinek elérhetővé tegyék az érdeklődési köréhez vagy karriercéljaihoz illeszkedő tudást. A képzésekre augusztus 28-ig lehet jelentkezni.

2023. augusztus 08.

Dr. Erdélyi Miklós fizikus, az SZTE TTIK Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék egyetemi docense, akadémiai doktori értekezésében kiemelkedő eredményeket mutatott be a nagy felbontású optikai mikroszkópiás fejlesztések terén. Egyedi építésű, különböző mérési módszereket lehetővé tevő dSTORM (direct Stochastic Optical Reconstruction Microscopy) rendszereket tervezett. MTA doktori oklevelét tavasszal vehette át. A fizika iránti érdeklődéséről, az AdOptIm kutatócsoport mindennapjairól és szakmai pályafutásáról kérdeztük.

2023. augusztus 07.

A Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézet két oktatója, Dr. Sipos György és Dr. Barta Károly, valamint egy hallgatója, Vincze Ákos, egyedülálló expedícióra indul a Tien-san nyugati és a Pamír hegység középső részébe. A kutatók magashegyi körülmények között, négy héten át gyűjtenek mintákat, eddig megoldatlan geomorfológiai kérdések megválaszolásához. A csapat tagjai nagy elődök, például Prinz Gyula által is vizsgált területen dolgoznak majd a Föld egyik legintenzívebben emelkedő térségében.

2023. július 28.

Az évkezdéshez legfontosabb információkat itt találjátok

2023. július 26.

Több, mint fél évszázadon át megoldatlan geometriai sejtést sikerült igazolnia az SZTE Bolyai Intézet, az ELKH Rényi Intézet, valamint a BME Matematikai Intézet kutatóinak. Az Ambrus Gergely, az SZTE Bolyai Intézet Geometria Tanszékének docense, intézetvezető-helyettes részvételével megvalósult projektben az elméleti matematikusok és a mesterséges intelligencia kutatóinak összefogására volt szükség: a bizonyítás a geometria, Fourier analízis, lineáris programozás, gráfelmélet, valamint a számítástudomány módszereit ötvözi. Az eredményről júliusban a tudományos ismeretterjesztés nemzetközi etalonjának számító Quanta Magazine is beszámolt [1].

2023. július 13.

Magyarországon elsőként a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete szervezi a European Consortium for Mathematics in Industry (ECMI) alkalmazott és ipari matematikai konzorcium hallgatóknak szóló 36-ik modellezési hetét. A workshopon 14 országból 52 európai hallgató keres matematikai megoldást tíz gyakorlati problémára a határtudományok és az ipar területéről.

2023. augusztus 23.

Szeptembertől Te is a TTIK hallgatója leszel? Akkor szeretettel várunk az Irinyi Pikniken! A beiratkozási napok alatt szeptember 4-8. között látogass el az Irinyi udvarba! Felsőbbéves hallgatóink szeretettel várnak némi harapnivalóval, zenével, jó hangulattal, kari ajándéktárgyakkal és persze sok-sok hasznos információval, hogy biztosan jól sikerüljön a félévkezdés. A programokon a Tanulmányi Osztály, illetve a HÖK is jelen lesz.

2023. július 05.

Mint azt korábban megírtuk az Szegedi Tudományegyetem űrkutatási tevékenységének fontos eleme, hogy minél több gyakorlati kutatásban részt vegyenek a Szegedi Tudományegyetem hallgatói és oktatói. A legutóbbi sikert a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem MRC-100 műholdja kapcsán érték el a szegediek, akiknek fejlesztései és kísérletei az űrben és a Földön is működnek.

2023. július 03.

Fogadják szeretettel a Diploma átadó ünnepségeink és az ehhez kapcsolódó elektronikus kari kiadványunkat.

2023. június 29.

A szegedi egyetemen 44 éves hagyományra visszatekintő nemzetközi konferenciát rendeztek az SZTE Bolyai Intézetében a differenciálegyenletek kvalitatív elméletéről. Az időben változó folyamatokat leíró egyenletek természetének kutatási témáiban az absztrakt matematikai szépség és a valós modellekben jelentkező hasznosság találkozik. E találkozás leírására teszünk kísérletet Dr. Krisztin Tibor matematikus, az SZTE Bolyai Intézet egyetemi tanára és Dr. Röst Gergely matematikus, az Egészségbiztonsági Nemzeti Laboratórium szakmai vezetője segítségével.

2023. június 29.

Földünk, és „rajzának” színeváltozása - földrajztankönyvek egykor és most - akár ez is lehetne az alcíme az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár legújabb digitális kincsének. Dr. Szilassi Péter földrajztankönyv-gyűjteményében 1842-ből származik a legrégebbi tankönyv, amit Arany János tanárkollégája, Kiss Lajos írt. A Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia együttműködésével digitalizálták ezt a páratlan tudásanyagot, amelynek célja az értékmegőrzés mellett egy új kutatási horizont megnyitása, akár a mesterséges intelligencia bevonásával. Az adatbázis heteken belül online is elérhető lesz.

2023. június 28.

A legjobb magyar egyetemként végzett a Szegedi Tudományegyetem a Quacquarelli Symonds (QS) frissen megjelent világranglistáján. Az idei értékeléshez a brit cég több változtatást is eszközölt rangsorolási gyakorlatán: új szempontokat vezetett be és módosította egyes indikátorai súlyozását. Az SZTE idén 601-610. helyen végzett a ranglistán, amelyre a Tisza-parti universitas mellett tíz magyar intézmény került fel.

2023. június 27.

Még meg sem jelent az SZTE-n működő Nemzeti Lézeres Transzmutációs Laboratórium tavalyi eredménye arról, hogy kis energiájú lézerrel is létrehozható folytonos neutronforrás, amikor Dr. Osvay Károly kutatócsoportja idei kísérletében százszorosára növelte a másodpercenként keltett neutronok számát. Az ELI ALPS kutatóközpont történetében először végeztek több órán át tartó, kontrollszobából irányított „zárt” kísérletet.

2023. június 26.

Összesen 155 fiatal kutató, köztük 14, szegedi kutatóhelyen dolgozó ifjú tudós nyerte el idén a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíját. A Szegedi Tudományegyetem 11 új „bolyaisa” 8 tudományterületet képvisel.

2023. június 26.

Idén Magyarország rendezi meg – a Szegedi Tudományegyetem közreműködésével – a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát (International Olympiad in Informatics, IOI 2023). A világ egyik legrangosabb informatikai versenyére mintegy 1000 vendég érkezik, köztük 400 versenyző. A nemzetközi diákolimpiára, amelyet 2023. augusztus 28. és szeptember 4. között rendeznek meg, csapatkísérők jelentkezését várják. A kísérők szállást, étkezést és a nyolc napra bruttó 80 ezer forint díjazást kapnak.

2023. június 19.

A hallgatóink mindennapjait bemutató kisfilm Intézetünk youtube-csatornáján elérhető.

2023. június 15.

2023. JÚLIUS 1. (szombat) a TANULMÁNYI és INFORMÁCIÓS KÖZPONT KONGRESSZUSI TERMÉBEN (Ady tér 10. ) HÁROM turnusban, 10.00, 14.00 és 17.00 ÓRAKOR

2023. június 23.

Kedves Végzett Hallgatóink!


A 2023. július 1-i Diplomaátadó Ünnepség regisztrációja a mai napon véglegesen lezárult, azonban plusz jegyek vásárlására nyílik lehetőség. A plusz jegy vásárlást kizárólag a 2023. június 22-ig regisztrált hallgatóknak tesszük lehetővé.

2023. június 23.

A Szegedi Tudományegyetem újabb területen kapcsolódott be az űrkutatásba azzal, hogy egy műholdon az űrbe juttatott informatikai eszköz fejlesztésében vettek részt az SZTE kutatói. Az Elon Musk rakétájával fellőtt műszer június 22-én elkezdte küldeni a jeleket, amelyeknek a földi vételére és feldolgozására alkalmas antennát épített Kiss Ádám, az SZTE PhD hallgatója, az SZTE diákmodul projektvezetője. A jeleket - Magyarországon az elsők között -sikerült is befogni a különleges antennával.

2023. június 21.

Ami az elménkben történik, modellezhető-e a mesterséges intelligenciával? Nem csak az ember sajátossága a jelentéstulajdonító értelem? Félhet-e az algoritmus, lehet-e nagylelkű egy szoftverágens, és kialakulhat-e az embernélküli nyelv? Dr. Jelasity Márk egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszékének vezetője válaszol.

2023. június 15.

A Szegedi Tudományegyetem MASOST kutatócsoportja, élén Dr. Sipos Pál professzorral, ipari kutatásai közül jelenleg a legnagyobb erőbedobással egy vörösiszappal kapcsolatos projekten dolgozik. Az Emirates Global Aluminium dubai céggel közös ipari együttműködésük célja, hogy ezt a nehezen kezelhető mellékterméket kémiai átalakításokkal hasznossá tegyék. Kutatásaik eredményeinek köszönhetően a sok kellemetlenséget okozó vörösiszap akár talajjavító anyagként is beforgathatóvá válhat. A szegedi kutatócsoport az egyetlen magyarországi partner az együttműködésben.

2023. június 15.

Két szegedi egyetemi oktató is tagja volt annak az öttagú zsűrinek, amely döntött idén a Településfejlesztési Díjakról. Dr. Boros Lajos egyetemi docensnek és Dr. Nagy Gyula egyetemi adjunktusnak, a Földrajzi és Földtudományi Intézet Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszéke munkatársainak több mint 150 önkormányzati szakember, közel 20 médium és 23 inspiráló, példamutató projekt közül kellett választania.

2023. június 15.

Vig Zsófia, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola végzős tanulója első helyezést ért el az intézetünkben megrendezett helyi TDK-n a középiskolások között, az OTDK-n pedig bronz minősítést szerzett a "Gammakitörések" című munkájával. Zsófiával - aki tanulmányait ősztől az SZTE TTIK Fizika alapszakán tervezi folytatni - a kutatási témájáról, a kutatás és a verseny során szerzett tapasztalatairól és jövőbeli terveiről beszélgettünk.

2023. június 14.

Dr. Földi Péter fizikus, az SZTE TTIK Fizika Intézet Elméleti Fizikai Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, az ELI ALPS kutatója akadémiai doktori címet szerzett a kvantumrendszerek dinamikájának modellezése témájában. Doktori értekezésében kvantumos modelleket ír le, alkalmazásokat keresve a fény-anyag kölcsönhatás, a kvantuminformatika vagy a szilárdtestfizika területén.

2023. június 01.

A természettudományi képzést folytató egyetemi karok dékánjai és kari vezetői hagyományosan évente egy vagy két alkalommal közös tanácskozás keretében vitatják meg a felsőoktatás és a képzési területük aktuális kérdéseit.

2023. május 16.

Kémia, biológia, fizika, biomérnök, bionika szakos diákok számára kínál nyári munkalehetőséget a szegedi lézeres kutatóközpont.

2023. május 16.

Fehér László átfogó tanulmányt közölt a rangos Annales Henri Poincaré folyóiratban.

2023. május 16.

Az ELI és a Szegedi Tudományegyetem Fizika Intézete idén is közönségvonzó programokat rendezett a fény nemzetközi napja alkalmából. Kiderült, hogy a lézer felfedezése után alig pár évvel Sean Conneryt már lézerrel vágták volna ketté egy James Bond-filmben, a Star Wars lézerkardot pedig legjobb gázplazmából előállítani, de ehhez egyelőre hátizsáknyi telepet és csöveket kell cipelni. És volt lézerekről átnevezett csoki is, melynek új papírján az adalékok helyett a MIR, HR, THz, Sylos, HF paramétereit olvashatták a gyerekek.

2023. április 20.

Gratulálunk hallgatóinknak és felkészítő tanáraiknak a XVIII. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó versenyen elért helyezéseikhez!

2023. április 18.

Díjátadóval és tudományos előadásokkal zárult a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Kémiai és Vegyipari Szekciója április 15-én az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A tudományos seregszemlén az SZTE-s hallgatók két első helyezést is szereztek.

2023. április 13.

A 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Kémiai és Vegyipari Szekcióját április 12-15. között a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara rendezi. A tudományos seregszemlén 148 tanulmányt értékel a szakmai zsűri.

2023. április 13.

Magyarországon egyedülálló Pontgyűjtő Partyval segíti a továbbtanulási döntés előtt álló diákokat, szüleiket és a középiskolai pedagógusokat a Szegedi Tudományegyetem. Milyen SZTE-s lehetőségekért jár plusz pont a 2024-es felvételi eljárásban? Miért éri meg még az eddiginél is jobban az emelt szintű érettségi? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapnak a résztvevők április 22-én, 11 órától, a Dugonics téren.

2023. április 12.

Az SZTE Karriernapon minden eddiginél több kiállító mutatkozik be a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az egyetem végzős hallgatói április 18-án információt kapnak a cégek nyitott gyakornoki pozícióiról, az állásajánlatokról és a későbbi elhelyezkedési lehetőségekről.

2023. április 11.

Programok középiskolásoknak 2023. május 8-19. között az SZTE TTIK szervezésében

2023. április 09.

FUSS, TEKERJ, GYALOGOLJ! - 2023-AS KIHÍVÁS

SZTE Alma Mater

2023. április 06.

A pályázat célja az egyetem azon kutatóinak, valamint hallgatóinak támogatása, akik az egyetemhez kötődő kutatómunkájuk során olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból hasznosítható lehet.

2023. április 06.

A tudomány eredményeit és módszertanát elutasító egyre népszerűbb áltudományos irányzatok, mint a lapos Föld elmélete, a különböző konteók, a mindent gyógyító csodaszerek és társaik mára alternatív (de az is lehet, hogy több párhuzamos) valóságot hoztak létre. Miért sebezhető a ma embere természettudományos ismeretek nélkül? Milyennek látja a közvélekedés a tudományos kutatókat? Dr. Sipos Pál Miklóst, a kémia tudományok doktorát, az SZTE TTIK Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék egyetemi tanárát kérdeztük a kémia és az áltudományok közötti kapcsolatról.

2023. április 04.

Az SZTE TTIK Fizikai Intézet különböző programokat kínál mind a környékbeli, mind az osztálykirándulás keretében érkező iskolai csoportoknak.

[1] 2 3 (4)> (11)>|