SZTE TTIK 2022. november

2022. november 29.

(A TTIK Kari Tanácsa által 2022. november 18-án elfogadva, 14/2022/2023. KT. sz. határozat)

2022. november 25.

A Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter 2022. november 17-én rendezte meg a HACKATHON PARTISCUM 2022 rendezvényt, Szegeden az SZTE Tanulmányi és Információs Központban. Az eseményre középiskolás és egyetemista csapatok is nevezhettek. A "Legeredetibb Ötlet" díjat, a Szegedi Tudományegyetem 429 csapata nyerte el.

2022. november 25.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Intézete 2022. november 22-én, két év kihagyás után immár ötödik alkalommal rendezett Informatikai Szakmai Napot a Szent-Györgyi Albert Agórában. Az érdeklődők előadásokat hallgathattak meg többek között a legjelentősebb finn cég, a Tuxera alapítójától, valamint HoloLens és egyéb VR-bemutatókon is részt vehettek.

2022. november 24.

Több ezer érdeklődő vett részt a Szegedi Tudományegyetem Nyílt Napján. Minden kérdésükre választ kaphattak a felvételizők 2022. november 24-én, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az SZTE 12 kara több mint 550 szakon kínál lehetőséget a továbbtanulásra nappali, levelező és távoktatás tagozaton.

2022. november 23.

Az Európai Unió H2020-as Phoenix-projektje arra keres megoldásokat, hogy milyen válaszokat adhatunk a klímaváltozás és az energetikai válság okozta kihívásokra. A kilenc országban zajló kezdeményezés kizárólagos képviselője a kelet-közép európai térségben a Szegedi Tudományegyetem, amely két hazai területen, Szegeden és a Balaton régiójában végez nagy jelentőségű kutatásokat.

2022. november 16.

A szegedi és szegedi kötődésű fizikusok sikeres kísérleteiről a nagyhírű Nature Communications folyóirat számolt be.

2022. november 15.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara, a Kémiai Intézet és a gyászoló család mély fájdalommal tudatja, hogy kollégánk, tanárunk, barátunk Dr. Hannus István, az Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék Professor Emeritusa 2022. november 5-én, életének 73. évében elhunyt.

2022. november 14.

A Szegedi Tudományegyetem nagy híre volt 2021 augusztusában Dr. Czakó Gábor (SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék) és kutatócsoportja publikációja a Nature Chemistry folyóiratban. Az SZTE kutatói a világon elsőként egy 9 atomos összetett rendszerben tudták elméleti úton modellezni egy kémiai reakció útjait. Mire a cikkért 2022 szeptemberében Czakó Gábor megkapta az SZTE „Év publikációja” díját, kutatócsoportja új projektjében már egy 12 atomos rendszer elméleti számításait fejleszti. Díja kapcsán Dr. Czakó Gábor kutatóműhelyében jártunk.

2022. november 14.

Jedlovszky-Hajdú Angéla vezeti a diákként elérhető legmagasabb tudományos kitüntetés birtokosainak közösségét. A Pro Scientia Aranyérmesek Társasága (PSAT) tagjai a Szegedi Tudományegyetem Rektori Épületében tartották legutóbbi konferenciájukat és mutatták be saját kutatási területüket közérthető módon a nyilvánosságnak a közelmúltban. Ebből az alkalomból kérdeztük a társaság elnökét, aki a Szegedi Tudományegyetemen diplomájázott klinikai kémikusként és doktori fokozatát is az egyetemen szerezte a Kémia Doktori Iskolában.

2022. november 08.

2022. november 4-én a Kari Tanácsteremben ünnepélyes keretek között került sor a 2022. évi Aranykréta-díjak, a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjban részesülők oklevelének átadására, valamint a legmagasabb felvételi pontszámmal bekerült első évfolyamos hallgatók jutalmazására.

2022. november 11.

Megrendülten tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy kollégánk, barátunk és tanárunk DR. TERJÉKI JÓZSEF az Analízis Tanszék címzetes egyetemi tanára, 2022. november 5-én, életének 72. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt.

2022. november 10.

Helyszín: SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ - 6722 Szeged, Ady tér 10.

Időpont: 2022. november 24.

A Szegedi Tudományegyetem nyílt napját 2022. november 24-én tartja az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A nyílt nap képzési kiállításán a leendő hallgatók a karok képviselőinek tehetik fel kérdéseiket.

Az egyetem 12 kara több mint 550 szakon kínál lehetőséget a továbbtanulásra nappali, levelező és távoktatás tagozaton.
2022. november 08.

A Szegedi Tudományegyetem egyedülálló lehetőséget hirdet minden végzős középiskolás számára. A "Tölts egy napot a SZTESÓKkal" programra jelentkezők közül 12 diák 1-1 napra betekintést nyerhet egy egyetemista mindennapjaiba.

2022. november 04.

Felfogható, folytonos és biztos anyagi létünk legkisebb építőelemei felfoghatatlanul, kvantáltan és valószínűségi alapon írhatók le. A kvantumfizikai jelenségek megértésében a valóság természete a tét. A Magyar Tudomány Ünnepén beszélgettünk Prof. Dr. Szabó Gábor fizikus akadémikussal, az SZTE TTIK Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék egyetemi tanárával.

2022. november 03.

A dél-alföldi régió ökoszisztémája, a kutatókkal való sikeres együttműködés a gyakorlatban, és a jövő legfontosabb vívmányai is szóba kerültek 2022. november 3-án, a Szegedi Tudományegyetem tizedik alkalommal megrendezett Innovációs Napján. Az eseményen bemutatták az SZTE új Egészségbiztonság Nemzeti Laboratóriumát, átadták az Innovációs Díjakat és ismertették az Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ (IKIKK) legfontosabb feladatait. Emellett bemutatkoztak az egyetem ipari partnerei, zárásképp egy kerekasztal-beszélgetést is tartottak.