SZTE TTIK 2023. július

2023. július 28.

Az évkezdéshez legfontosabb információkat itt találjátok

2023. július 26.

Több, mint fél évszázadon át megoldatlan geometriai sejtést sikerült igazolnia az SZTE Bolyai Intézet, az ELKH Rényi Intézet, valamint a BME Matematikai Intézet kutatóinak. Az Ambrus Gergely, az SZTE Bolyai Intézet Geometria Tanszékének docense, intézetvezető-helyettes részvételével megvalósult projektben az elméleti matematikusok és a mesterséges intelligencia kutatóinak összefogására volt szükség: a bizonyítás a geometria, Fourier analízis, lineáris programozás, gráfelmélet, valamint a számítástudomány módszereit ötvözi. Az eredményről júliusban a tudományos ismeretterjesztés nemzetközi etalonjának számító Quanta Magazine is beszámolt [1].

2023. július 13.

Magyarországon elsőként a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete szervezi a European Consortium for Mathematics in Industry (ECMI) alkalmazott és ipari matematikai konzorcium hallgatóknak szóló 36-ik modellezési hetét. A workshopon 14 országból 52 európai hallgató keres matematikai megoldást tíz gyakorlati problémára a határtudományok és az ipar területéről.

2023. július 13.

A TTIK Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj Bizottsága értékelte a 52 db beérkezett pályázatot. Az értékelés során, az Egyetemi Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj Szabályzat alapján, meghatároztuk az érvényes pályázatok körét.

Szakma tanulási lehetőség a Szegedi Szakképzési Centrum intézményeiben!
2023. július 13.

Felnőtt képzés keretében, munka mellett vagy egyetemi hallgatóként is lehet szakmát tanulni vagy szakképesítést szerezni a Szegedi Szakképzési Centrum intézményeiben. Rugalmas képzés, rövid képzési idő, előzően megszerzett ismeretek esetleges beszámításával. Az első két szakma megszerzését felnőttképzési jogviszonyban is ingyenesen biztosítja az állami szakképző intézmény.


Az érdeklődők ezen a linken tájékozódhatnak, hogy mely intézmények, milyen szakmák tanulására nyújtanak lehetőséget illetve a jelentkezés feltételeiről valamint a jelentkezési határidőkről is itt találhatnak információt.

2023. július 05.

Mint azt korábban megírtuk az Szegedi Tudományegyetem űrkutatási tevékenységének fontos eleme, hogy minél több gyakorlati kutatásban részt vegyenek a Szegedi Tudományegyetem hallgatói és oktatói. A legutóbbi sikert a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem MRC-100 műholdja kapcsán érték el a szegediek, akiknek fejlesztései és kísérletei az űrben és a Földön is működnek.