SZTE TTIK 2022. április

Lecture by Prof. Ladislaus Rybach (Institute of Geophysics ETH Zurich)
2022. április 29.

We are pleased to invite you to a lecture by Prof. Ladislaus Rybach (Institute of Geophysics ETH Zurich): Use of shallow resources by geothermal heat pumps and the Swiss GHP success story


The lecture will take place 10 May (Tuesday) at 10 am, in the Gyula Grasselly classroom, Department of Mineralogy, Geochemistry and Petrology, University of Szeged. Professor Ladislaus Rybach, former president of the International Geothermal Association, summarises the potential of shallow geothermal energy.

2022. április 27.

Édesanya, feleség, informatikus, kutató: G.-Tóth Boglárka, az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszék tudományos főmunkatársa kétségkívül különleges, és egy a nők körében még mindig nem annyira elterjedt hivatást választott. Jelenleg azon dolgozik, hogy megszerezze nagydoktori fokozatát és átadja az ennek kapcsán folytatott, kutatásában szerzett gyakorlati tapasztalatokat és elméleti tudást a hallgatóknak.

Rektori szünet
2022. április 27.

Kedves Hallgatók!


Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat 2022. május 12. és 14. között rendezi meg a Szegedi Egyetemi Napokat a Hattyas sori Sportközpont területén. Erre figyelemmel 2022. május 13- ra (péntek) rektori (oktatási) szünetet engedélyezek minden nappali és levelező tagozatos hallgató számára.

A rektori szünetek engedélyezése megfelel a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Vizsgaszabályzat 5.3. pontjában foglalt feltételeknek.


A rektori szünet a TTIK-n a levelező tagozatos hallgatókra nem vonatkozik.

Szeged, 2022. április 27.

Dr. Horváth Dezső dékán


2022. április 25.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológia Intézete fotókiállítást szervezett Li Gábor természetfotós „Nyitott szemmel” című tárlatából. A képeket 2022. április 21. és május 20. között, minden hétköznap 8 és 18 óra között a Biológia Intézet első emeletén lehet megtekinteni.

2022. április 22.

„Mentsünk meg együtt legalább 300 életet” – erre buzdítanak minden egyetemi polgárt a Nagy SZTE Véradás szervezői. A XIII. alkalommal megrendezett eseménynek a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ ad otthont, 2022. április 27-én délelőtt 9:00 és délután 16:00 óra között.

2022. április 08.
Rektori szünet végzős hallgatóknak - SZTE Doktori Képzések Nyílt Napja, 2022.04.13
2022. április 07.

A Szegedi Tudományegyetem Doktorandusz Önkormányzata és Doktori Intézete idén először hagyományteremtő jelleggel rendezi meg az SZTE Doktori Képzések Nyílt Napja rendezvényét. Erre figyelemmel a Szegedi Tudományegyetem rektora 2022. április 13-ra (szerda) rektori (oktatási) szünetet engedélyezett.


A rektori szünet azokra vonatkozik, akik a 2021/2022. tanév II. félévében várhatóan jogosultak lesznek a végbizonyítvány kiállítására („végzösök”).

Rektori szünet végzős hallgatóknak - SZTE Karriernapok, 2022.04.12
2022. április 07.

A SZTE Karrier Iroda és az UniServ SZTE Kft. 2022. április 12-én megrendezi az SZTE Karriernapokat. Erre figyelemmel a Szegedi Tudományegyetem rektora 2022. április 12-re (kedd) rektori (oktatási) szünetet engedélyezett.


A rektori szünet azokra vonatkozik, akik a 2021/2022. tanév II. félévében várhatóan jogosultak lesznek a végbizonyítvány kiállítására („végzösök”).

2022. április 06.

A Canada Gairdner International Awards kitüntetéssel ismerték el az mRNS Covid-19-oltóanyagai mögött meghúzódó alaptechnológiák három kifejlesztőjét. Az SZTE professzora, Karikó Katalin mellett amerikai és kanadai kutatótársa, Drew Weissman és Pieter Cullis 2022. április 5-én interaktív online programon „találkozott” és beszélgetett a 2022-es Canada Gairdner Díjak nyerteseivel.

2022. április 06.

A Szegedi Tudományegyetem, amely évek óta Magyarország legjobb egyeteme a brit Quacquarelli Symonds (QS) összegyetemi világrangsorában, kiválóan szerepelt a frissen megjelent tudomány- és szakterületi listákon. Az április 6-án nyilvánosságra hozott eredmények alapján az SZTE magyar viszonylatban holtversenyben első helyen végzett biológiai tudományokban. Emellett több területen előrelépett a nemzetközi rangsorban, és felkerült új szakterületi listákra is.

2022. április 06.

Hét héten át több száz programmal várja az egyetemi polgárokat és a város lakóit a Szegedi Tudományegyetem hagyományos tavaszi programkavalkádja, az Egyetemi Tavasz. 2022. április 6. és május 25. között 70 helyszínen közel 300 esemény – kiállítások, tudományos és ismeretterjesztő előadások, konferenciák, színházi bemutatók, koncertek és szórakoztató programok – közül válogathat a közönség.

2022. április 06.

A pályázat célja az SZTE azon kutatóinak, valamint hallgatóinak támogatása, akik az Egyetemhez kötődő kutatómunkájuk során olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból is hasznosítható lehet.

2022. április 06.
2022. április 06.

Végre újra személyesen! Az SZTE Karriernapok idén tavasszal 2022. április 12-én (kedden) ismét az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs központban várja az érdeklődőket. Illetve a szokásos módon, a rendezvényt megelőző napokon, a Felkészítő programok keretében érdekes előadásokon, személyre szabott tanácsadásokon vehetnek részt a hallgatók.

2022. április 06.

Gyümölcsöző a Szombathely-Szeged asztrofizikai együttműködés - a legújabb kutatási eredmény szerzői korábban mind az SZTE-n szerezték csillagász illetve fizikus diplomájukat, a szerzőlistán pedig jelenlegi SZTE-s hallgatóink is szerepelnek. Az 1968 óta fennálló európai csillagászati-asztrofizikai szaklap, az Astronomy & Astrophysics tette közzé azt a szakcikket, amelyben, a szombathelyi ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpontban dolgozó tudósok és a Szegedi Tudományegyetem csillagászai publikálták legújabb eredményeiket.

2022. április 04.

A Szegedi Tudományegyetem Földrajzi Földtudományi Intézete, valamint Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszéke tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyt, melyen a Kárpát-medence földrajz tantárgyból legkiválóbb középiskolai tanulói vettek részt. A verseny szervezéséből idén is nagy lelkesedéssel vették ki a részüket az SZTE földrajz, geográfus és földtudomány szakos hallgatói. Az idei feladatok fókuszában a geoinformatika állt.