2024. június 13., csütörtök
 
Facebook Instagram YouTube TikTok
 
 
 
 
honlap-fejlec-20

Koncentrálj, figyelj, nyerj! – vallja Palotás Péter a Local Hero Tour nyertese

A Local Hero Tour első rendezvényén, az APEX szegedi és országos döntőjét is megnyerte és a játék legendájává vált Palotás Péter, az SZTE-n mérnökinformatikusként végzett gamer. Alumnusunk elárulta, mi motiválta a verseny során és, hogy mit tanácsol a leendő bajnokoknak.

Az SZTE és a Local Hero Tour APEX Legends bajnokával, Palotás Péterrel beszélgettünk.

– Mi motiválta a Local Hero Tour nevezésben?

– Budapesten tanuló barátom hívta fel erre a programra a figyelmem. Mesélte, hogy ő a LOL bajnokságon szeretne indulni és látta, hogy lesz APEX Legends verseny is, amivel én 2019 óta játszom. Csak annyit mondott nekem: Palotás ezt neked meg kell nyerni! Ennél több motiváció nem is kellett. Az e-sport mindig is érdekelt, így nem volt kérdés, hogy elindulok.

PP_1

– Mérnökinformatikusként végeztél a Szegedi Tudományegyetemen. Mióta vonzott a játékok és a számítástechnika világa?

– Gyerekkorom óta foglalkoztat az informatika világa. Kétéves lehettem mikor a helyi vásárról kaptam egy márkátlan játékkonzolt a 80-90-es évek nagy játékaival. Édesapám pedig saját érdeklődésén keresztül velem is megszerettette az elektronika és a számítógépek világát. Azóta érdekeltek a hálózatok és a számítástechnika, és autodidakta tanulás mellett az SZTE mérnökinformatikus képzésére esett a választásom, hogy bővítsem tudásomat.

– Hivatás számodra az e-sport?

– Mivel az érdeklődés adott volt, így számtalan játékot kipróbáltam, de már akkor éreztem, hogy ez több mint játék. Az e-sport mellett a streamelés is érdekel, ebbe is belekóstoltam egy kicsit. Aztán a gameing coachingba vágtam bele. Ezzel szívesen foglalkoznék a jövőben is. Nem tudom, hogy mennyire válik hivatássá ez a hobbim, minden estre teljes alázattal állok hozzá és egyszer lehet, az lesz.

– Hogyan kell elképzelni a coachingot?

– A gameing coaching tulajdonképpen olyan, mint amikor elmegy az ember egy edzőhöz, hogy felkészítse a bajnokságra. Csak itt megnézem, hogyan játszik az edzeni kívánt érdeklődő és elemezzük a videót, hogy mit látunk, hol és hogyan tudna javítani. Arra jöttem rá, hogy vannak, akik nem fektetnek a játékba elég időt és energiát, de szeretnének jobbak lenni, erre sajnos nincs varázscsettintés. Van pedig akiben nem fejlődik ki a gamesense. Gyakorlatilag ez a játék művészete. Hogy gondolkodás nélkül tudok cselekedni, így csak a kivitelezésre kell koncentrálni. Akkor válik valaki igazán sikeres játékossá, ha kellő alázattal és nem egoból játszik. Egy idő után rájön arra az ember, hogy vannak, olyan helyzetek, amibe nem is érdemes belemenni, mert nem fog pozitívumokat hozni. Itt az idő, a stratégia, a pontok és a játék elemzése fontos.

– Hogyan élted meg a döntőt?

– A döntő nagyon szoros küzdelem volt. Budapesten 1-2%-kal sikerült megnyernem a versenyt. Mivel barátságos közeg alakult ki, ezért a hivatalos eredményhirdetésig összeszámoltuk egymás közt a pontokat, így nem ért váratlanul, hogy nyertem. Nagyon örültem a nyereménynek, és örömmel töltött el, de az út mindig izgalmasabb, mint a megérkezés. Nem szerettem volna nagy örömtáncot járni, mert tiszteltem a többieket. Amit a játékok megtanítottak nekem, hogy ha a győzelem is a cél, az igazi nyeremény az, hogy kihozzuk magunkból azt, amit nem is hittünk, hogy bennünk van. Minden csatában folyamatos belső harcot is vívok. A játéktérben nincs barátság és jóindulat, de ahogy feláll az ember a gép mellől ugyan úgy csak emberek vagyunk, akik jól akarnak szórakozni.

1

Összességében egy nagyon pozitív élmény volt, a szervezők nagyon közvetlenek voltak, nem is igazán verseny hangulat volt, hanem egy barátságos összejövetel, szerintem ez nagyon sokat emelt a rendezvény nívóján.

– A nick neved amit a játékban használsz, Achilleus. Van e mögött esetleg valami magasabb jelentés?

– Achilleusról pontosan nem is tudjuk, hogy valóban létezett e. A legenda arról szól, hogy egyszer volt egy harcos, akinek egy álma volt, a hallhatatlanság, és mintegy 3500 éve még mindig ismerjük ezt a történetet. Engem is ez motivál. Bízom abban, hogy ha nem is feltétlen az e-sport világában, de én is beleírhatom a nevem a történelembe.

PP_2

– Miért ezzel a játékkal szeretsz játszani?

Sok játékot kipróbáltam, és 2019-ben mikor megérkezett, akkor nagyon megtetszett a mechanika és a világ. A játék az éhezők viadala struktúrájához hasonló. Alapvetően egy klasszikus battle royal játék, azaz egy élet-halál harc azzal a különbséggel, hogy itt nem kizárólag lövöldözés a cél, hanem a kéz-szem koordináció és mozgás összehangolása kellő stratégiai mélységgel. A játék szervesen a Titanfall hátterére építkezik, ezzel egy lelket kölcsönözve az APEX Legends-nek. Lassan 2000 órám van a játékban a megjelenése óta. Azóta már minden karakterrel játszottam és megismertem őket. Kezdetben a kedvenc karakterem: Wraith volt. Ő képes olyan stratégiai mozdulatokra, és olyan kockázatokat vállalni, amelyekbe más karakterek egyszerűen belehalnának. Későbbiekben Seer-t kezdtem komolyabban használni szintén a stratégiai előnyöknek köszönhetően. Mindig is olyan karakterrel szerettem játszani, aki el tudta dönteni a játék kimenetelét akár egymagában.

– Mit tanácsolsz a leendő versenyzőknek?

– Próbálják meg érteni a játékot. Még az is jobb, ha veszítesz, de megérted azt, hogy miért veszítettél. Ha komolyan veszel valamit, fókuszálj rá! Mindent a sakk szintjére kell visszavezetni. Egy profi általában 10 évig nézi és 5 év után tanítja a játékát. Ebben benne van a koncentráció, mert komolyan veszi, a figyelem és a nyereség esélye, mert egy lépés nem a következőt jelenti, hanem a következő hármat és az ellenfél esetében is így van ez. Minden mérkőzés esetében a folyamatos túlélés a cél, amihez több stratégiát kell használni, amihez többet kell ismerni. Profi meccseket kell nézni, meg kell nézni ki mit csinál, és megérteni azt miért csinálja. A gondolatmenetet kell látni, amit később mi is tudunk alkalmazni. Meg kell érteni a játékfázis szituációit. Egy játékfejlesztő úgy fogalmazott, hogy meg kell óvni a játékost, hogy optimalizálja a szórakozást a játékból ismertebben ez a min-maxing. Ahhoz, hogy a legmagasabb szinten tudjl játszani, az ezt követeli meg. Ha meg valaki már rájött, akkor azt meg kell hallgatni és meg kell érteni.

FB_cover

A Local Hero Tour eseménysorozat helyi fordulója idén a Károlyi Mihály Kollégiumban vár.

Készen állsz?

Időpont és helyszín: 2022. október 26. 14:00-20:00, Szeged, Károlyi Mihály Kollégium. További információ, és jelentkezés: Local Hero Tour Season 3

 

SZTEinfo – Kovács-Jerney Ádám

Fotó: Universum8, The Future Visuals, Palotás Péter

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket