2024. június 13., csütörtök
 
Facebook Instagram YouTube TikTok
 
 
 
 
honlap-fejlec-10

Ammóniamérés fizikus módra - az eredmény: rangos kémiai publikáció

Az Amerikai Kémikusok Egyesülete (ACS) rangos folyóiratában, az Analytical Chemistry című lapban jelent meg nemrég a 14-es és 15-ös ammónia stabil izotópok gázfázisú, szelektív, gyors és automatizált mérésére kidolgozott fotoakusztikus módszer leírása.

Az SZTE TTIK Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének Fotoakusztikai Kutatócsoportja munkatársainak irányításával Emily Awour Ouma kenyai PhD hallgató dolgozta ki elsőként az ammónia izotópok mérésére szolgáló közeli infravörös tartományban működő rendszert. A módszer hasznos eszköz lehet a nyomjelzéses és forrásazonosítási eljárási technikák alkalmazása során, elsősorban ott, ahol a hagyományos műszerek hátrányban vannak, pl. a magas költség, a bonyolult mintavétel, vagy a hosszadalmas eljárás miatt.


A kutatócsoport munkatársai folyamatosan törekednek a fotoakusztikus mérési módszerek fejlesztésére és minél szélesebb területen való alkalmazására. Az újonnan kifejlesztett műszerünk kiválóan használható az ammónia elektrokatalitikus szintézisének kutatása során. A nagy energiaigényű Haber-Bosch eljárást kiváltó technológia kidolgozása még kutatási fázisban van, többek között az Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken is foglalkoznak ezzel a problémával. Ebben a kezdeti kutatási stádiumban az ammónia hozama még csekély, és a termelődött anyagot a kimutatás során hagyományos módszerekkel nem lehet elkülöníteni a környezeti szennyezésektől (emberi lélegzet, labor levegő stb.). Ha jelzett nitrogénből indulunk ki, ez a probléma kiküszöbölhető. Az eljárás egyébként a környezet-megfigyelés számos területen alkalmazható, az ammónia szennyezés forrásának azonosításától kezdve a talaj biológiai-kémiai folyamatainak tanulmányozásáig.” ismertette prof. Bozóki Zoltán tanszékvezető, a csoport kutatásainak irányítója.


A rangos kémiai folyóiratban megjelent publikáció ezen a linken érhető el.

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket