2024. június 13., csütörtök
 
Facebook Instagram YouTube TikTok
 
 
 
 

20221003_korom_AjtaiT

Korom nanorészecskék generálása lézerrel az SZTE Fizikai Intézetében

A dízelüzemű járművekből és a fűtési rendszerekből a légkörbe kerülő koromszennyezés alapos vizsgálatához szükséges, úttörő jellegű laboratóriumi fejlesztések is zajlanak az SZTE TTIK Fizikai Intézetében.

Az SZTE TTIK Fizikai Intézet keretein belül működő Lézeres Aeroszol Kutatások Laboratóriumának munkatársai Dr. Ajtai Tibor vezetésével új eljárást fejlesztettek ki a légköri korom aeroszolok kontrollált, laboratóriumi körülmények közötti előállítására. Legújabb elemzésükben bemutatták az eljárás legfontosabb tulajdonságait a koromgenerálásra legelterjedtebben alkalmazott további két módszerrel összehasonlítva.


Eddigi munkájuk során igazolták, hogy az általuk fejlesztett, a monolitikus grafit lemez lézeres gerjesztésén alapuló generálási eljárással előállított korom nanorészecskék a frissen emittált dízel korom aeroszolok fizikai sajátosságait nagy pontossággal modellezik. Igazolták továbbá, hogy az eljárás újszerű lehetőséget teremt a háztartási szén és biomassza tüzelőanyagok kontrollált, laboratóriumi körülmények között történő modellezésére.


A generátor fejlesztése jól illeszkedik a Fizikai Intézetben részben az SZTE-Audi-MOL együttműködés keretein belül végzett alacsony környezeti terhelésű üzemanyagok emissziós bázisú fejlesztését célul kitűző műszeres infrastruktúra és mérési kompetencia kialakításába, illetve továbbfejlesztésébe. A kapcsolódó projekt címe Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ létrehozása a Szegedi Tudományegyetemen.

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket