Mediáció

A Szegedi Tudományegyetem elkötelezett, hogy olyan szervezetben működjön, mely elősegíti a munka, magánélet egyensúlyának megvalósítását, támogassa az egyetemi polgárok családi szerepeinek betöltését, vagyis, Családbarát Egyetem legyen. Ehhez családbarát program kialakítását kezdte meg, mely egységes koncepció alapján építi fel azokat a programelemeket, amelyek a Családbarát Egyetem működéséhez hozzájárul.

Együttműködik társadalmi szervezetekkel, más egyetemekkel, s olyan szabályokat, támogatásokat épít ki, amely kézzelfogható segítséget nyújt az egyetem polgárainak családi életük harmonikus megvalósításához, valamint a külvilág számára is láthatóvá teszi ezen elkötelezettségét.


E program egyik eleme, hogy minden egyetemi polgár számára – legyen munkavállaló, hallgató, oktató, vezető – hozzáférhetővé teszi, hogy sajátos élethelyzetekben, munkavégzéshez kötődő egyedi, vagy rendszeresen felmerülő munkaszervezési, a munka és a magánélet összeegyeztetésének kérdéseiben, juttatásaiban, olyan segítő, egyeztető, közvetítő segítséget vegyenek igénybe, melyen keresztül a legkedvezőbb megoldásokat találhatják meg a résztvevők, érdekeltek.


Az egyeztető szolgáltatás legfontosabb szabályai, garanciái:

 • Az egyeztetéshez az egyetem felkészült, e tevékenységre jogosultsággal rendelkező közvetítőt biztosít (az egyetem rektora a feladat ellátására, vezetésére Dr. Krémer András közvetítőt kérte fel, bízta meg), aki a közvetítésre vonatkozó jogszabályoknak megfelelően jár el. Összeférhetetlenség esetén más személy kerül bevonásra.
 • A közvetítő (az egyeztetést lefolytató személy) pártatlan, független, a megállapodás tartalmával kapcsolatban semmilyen érdeket nem képvisel.
 • Az egyeztetés kezdeményezése, igénybevétele semmilyen hátrányt nem okozhat az egyetemi polgár számára (az egyeztetést szervezeti egység, vagy egyetemi polgárok csoportja is kezdeményezheti).
 • Bármely felmerülő kérdésben a közvetítőtől előzetes tájékoztatás kérhető az eljárásról.
 • A felek a közvetítővel együttesen határozzák meg az egyeztetés helyét, időpontját, akár nagyon rövid időn belül (a közvetítő – szükség esetén – az egyeztetésre helyet biztosít).
 • A közvetítés kezdeményezését, a részvételt követően, ha nem jön létre megállapodás, semmilyen jogorvoslati érdekérvényesítési lehetőségről nem kell lemondani.
 • Az egyeztetés semmilyen költséget nem jelent az abban részt vevő egyetemi polgár számára.
 • Az egyeztetés résztvevőit – a közvetítőt és a feleket is beleértve – szigorú titoktartás kötelezi, a létrejövő megállapodás tényét az egyetem vezetése számára láthatóvá teszik, de tartalmának nyilvánosságáról és a tudomást szerzők köréről a felek döntenek.
 • Az egyeztetés (közvetítés, mediáció) során jegyzőkönyv, illetőleg feljegyzés – az írásba foglalt megállapodás kivételével – nem készül.
 • Az egyeztetésben személyesen kell részt venni, de az egyeztetés időtartamának határa előre rögzíthető, korlátozható (teljes időtartam, ülések száma).
 • Bármelyik résztvevő bármikor kérheti az egyeztetés lezárását.
 • Az egyetem vezetése kifejezetten kéri, szorgalmazza, hogy az érintettek legalább egy alkalommal vállalják a találkozást a másik féllel és a közvetítővel.

Az egyeztetést kezdeményezni az alábbi email címen lehet: kremer.andras@szte.hu

A közvetítő munkáját Pap Anikó irodavezető segíti.

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket