honlap-fej_2

Nyári egyetemekben bővelkedett az idei évben is a Szegedi Tudományegyetem

Szeged az egyetemisták és a tudományos kutatók városa a nyári szünetben is. Az idei évben 8 nagyszabású nyári egyetemet indított a Tisza-parti universitas. A képzések között volt olyan, ami nagy múltra tekint vissza és olyan is, amelyet most először tartottak meg.

A nagy hagyományok

A sort a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar XVII. Szegedi Nyári Akadémiája nyitotta, 2022. július 4-9. között. A Szegedi Nyári Akadémia, a kar hagyományos mesterkurzusa, melyen a jelentkezők a Kar neves művésztanárai által vezetett hangszeres és énekes kurzusokon gazdagíthatták szakmai tudásukat. Az oktatás mellett zenei ismeretterjesztő előadásokon, hangversenyeken és közismert zenei együttesek koncertjén vehettek részt a jelenlévők.

A júliusi pezsgést július 7-i kezdéssel az SZTE Nemzetközi Képfeldolgozó Nyári Iskolája folytatta. A Summer School on Image Processing-et (SSIP) már a 30. alkalommal rendezte meg az SZTE TTIK Informatikai Intézete. A nagy múltú nyári iskola egyik fő támogatója a Tempus Közalapítvány CEEPUS programja. A 10 napig tartó nyári egyetemen 12 ország – többek között Ausztria, Irán, Svájc, Románia, Szerbia és Montenegró – 23 diákja vett részt, a legmesszebbről Zhe Wang érkezett, a franciaországi University of Orléansról.

SSIP

– A szakmában a képfeldolgozás nem egyszerű dolog és a nagyszámú érdeklődő arra enged következtetni, hogy vannak olyan tanárok, mentorok, akik ehhez kellő motivációt tudnak közvetíteni a hallgatók számára, amire büszkék vagyunk – árulta el Dr. Nagy Antal, egyetemi docens az SZTE Informatikai Intézet intézetvezető helyettese.

Az SZTE Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézet Fordító és Tolmácsképző, valamint Hungarológiai Központja 22. alkalommal hívta Szegedre a magyar nyelvvel és kultúrával ismerkedő külföldieket. Július 18-án a világ különböző országaiból érkeztek a karra külföldi diákok, hogy augusztus 10-ig részt vegyenek az SZTE hírneves Hungarológiai Nyári Egyetemén.

A diákok jellemzően Európa különböző országaiból érkeznek, de rendszeresen jönnek az Egyesült Állomokból, Ausztráliából és van, hogy a Távol-Keletről is. Idén tizenegy Ukrajnában tanuló külföldi orvostanhallgató is részt vett a programon – ők vélhetően ősztől is az SZTE-n folytatják majd tanulmányaikat.

Délelőttönként egy kétszer 90 perces nyelvfejlesztésen vettek részt a hallgatók (kezdőtől a haladó szintig), délutánonként pedig angol nyelvű kulturális előadásokat tartottak a BTK oktatói, melyek többek között a magyar irodalomról, történelemről, zenetörténetről, néprajzi témákról vagy magyar filmekről szóltak.

manitobai_egyete_cover

Az idei év különlegessége, hogy a Nyári Egyetemmel párhuzamosan egy másik, hasonló célú program is elindult, július 26-án. A Manitobai Egyetemmel való új megállapodás alapján tíz kanadai diák töltött el egy hetet Budapesten és kettőt Szegeden. A programok a köztéri emlékezet téma köré szerveződtek. A kurzus augusztus 14-én zárult.

– Az igazi hungarológiai nézőpont az, amikor külföldiek a program láttán kíváncsiak lesznek a magyar kultúra jelenségeire, és azokat mélységeiben szeretnék megtapasztalni és megérteni. Különösen érdekes, hogy a csoport tagjai nem csupán több generációs kanadai diákok, hanem olyanok is, akik más országból például Nigériából vagy a Fülöp-szigetekről származnak, de Kanadában tanulnak, ők már eleve rendelkeznek egyfajta multikulturális szemlélettel – mondta Dr. Árvay Anett, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hungarológia Központ vezetője.

A EUGLOH szövetség nyári egyetemei

A EUGLOH egyetemek (a Szegedi Tudományegyetem, a francia Paris-Saclay Egyetem, a portugál Portói Egyetem, a svéd Lundi Egyetem, illetve a müncheni Ludwig Maximillian Egyetem) hallgatói, számára a nyár eleje különösen gazdag volt eseményekben. A Tisza-parti universitas két nyári egyetemet hirdetett meg július első felében számukra.

2022. július 4-8. között zajlott a Biomedical Data Processing and Artificial Intelligence (BEATRICE), amelyen 28 hallgató személyesen, 63 pedig online vett részt. A EUGLOH szövetség fontos értéke, az inkluzivitás jegyében, a nyári egyetemhez csatlakozók különböző tudományterületek hallgatói közül kerültek ki; az egészségügyi és informatikai képzések képviselői mellett érkeztek hallgatók például a társadalomtudományok és a mérnöki tudományok területéről is. A nyári egyetem 50 órányi foglalkozásait, az öt EUGLOH egyetem oktatói tartották, ahogyan a hetet záró vizsgát is ők állították össze.

beatrice5

A szintén szegedi szervezésű, ám teljesen online nyári egyetem, a Lasers in Medicine and Life Sciences (LAMELIS) már harmadik alkalommal várta a EUGLOH hallgatókat július 11. és 15. között a CooSpace felületen. A szegedi egyetem által vezetett Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet két egyetemi karhoz – az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karához, valamint az SZTE Természettudományi és Informatikai Karához – is kötődik, így nem csoda, hogy olyan nyári iskolát szervez, amely több tudományág művelőit kovácsolja össze.

A lézeres nagyberendezésekkel, a lézerek alkalmazhatóságával foglalkozó program igazi szakmai különlegesség, hiszen a EUGLOH egyetemek kutatói mellett előadnak az ELI-ALPS, a Szegedi Biológiai Kutatóintézet, a National University of Ireland, a Friedrich-Schiller-Universität, a University of Kent és a Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf kutatói is. A 80 hallgató tehát átfogó képet kaphatott a téma európai feldolgozásáról. A jó hangulatról pedig online társasági programok is gondoskodtak, például társasjáték-est és fotóverseny My week with LAMELIS címmel.

Az SZTE nyári egyetemi kínálata évről-évre bővül. A Tisza-parti universitas nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás nevelésre is, ezért a középiskolások számára is készült nyári programmal.

Az utánpótlás

A Doktoranduszok Országos Szövetségének Biológiai és Kémiai Tudományok Osztálya és az SZTE Biológia Intézet szervezésében Biológus Tábort rendeztek. A középiskolás diákoknak meghirdetett háromnapos rendezvény iránt hatalmas volt az érdeklődés. Az idei évben először megrendezett tábort július 11-13. között tartották és minden megyéből voltak érdeklődők, azonban 20 tanulót tudtak fogadni, akik Győrből, Dunaújvárosból, Kőszegről és Budapestről érkeztek az Intézetbe.

1

Az SZTE Gazdaságtudományi Karán július 25-30. között tartották a megszokott EcoCamp tábort, ahol a közgazdász palánták megismerkedtek a gazdasági és üzleti élettel. A középiskolások a jó hangulatú és költségmentes nyári táborban megtudhatták, mivel foglalkozik egy közgazdász és hogyan zajlik egy-egy egyetemi kurzus, mint például a marketing, a menedzsment, a számvitel alapjai vagy az utazásszervezés.

eco_2

A Szegedi Tudományegyetem a jövő informatika tudósainak 3 napos Mesterséges intelligencia nyári tábort szervezett. A középiskolásokat és tanáraikat 2022. 08. 22. és 24. között az SZTE TTIK Informatikai Intézetének Irinyi Épületében fogadták. A középiskolások a 3 nap alatt számos érdekes előadáson vehettek részt, ahol az SZTE TTIK mesterséges intelligencia kutatói és a területen dolgozó szakemberek közérthetően magyarázták el, mi is az a mesterséges intelligencia, hol és hogyan alkalmazzák, és merre is tart ez a tudomány. A jövő gondolkodói az előadások mellett workshopokon kézzelfogható példákon keresztül ismerkedhettek meg a mesterséges intelligencia programozásának alapjaival, valamint az önvezető autó működésének lépéseivel, és felfedték előttük honnan tudja a zenehallgató alkalmazás, hogy éppen milyen zenét hallgatnak.

A Szegedi Tudományegyetemen a 2021/2022-es tanév lezártával sem csukta be a kapukat, és a jövő évben is arra törekszik, hogy nagy múltra tekintő és innovatív nyári iskolákat szervezzen a szellemi kikapcsolódásra vágyó magyar és külföldi kutatóknak és hallgatóknak, sőt: középiskolásoknak is.

SZTEinfo – Kovács-Jerney Ádám

Fotó: SZTE GTK, Balázs Dóra Krisztina, Árvay Anett, Bobkó Anna