cikkfejlec2

Előadást tartott a Columbia Egyetemen és átvette a Horwitz-díjat a Karikó–Weissman kutatópáros

Fél év telt el a 2021-es Louisa Gross Horwitz-díj nyerteseinek kihirdetése óta. A két kitüntetett tudós, Karikó Katalin és Drew Weissman 2022. március 1-jén előadást tartott New Yorkban, a Columbia Egyetemen, majd átvette a rangos Horwitz-díjat.

55 éve alapították, a Nobeldíj egyik előszobájának tartja a tudományos világ a Louisa Gross Horwitz-díjat.

Az időpont változott, a forgatókönyv maradt

„A Covid-19 súlyos akut légzőszervi szindróma. A fertőző betegséget a SARS-CoV-2 vírus okozza. Ez az először 2019-ben azonosított kórokozó századunk egyik leghalálosabb világjárványát váltotta ki. A Karikó–Weissman kutatópáros felfedezései alapozták meg a hihetetlenül hatékony Covid-19 vakcinát, amely segít megfordítani a pandémia menetét.” E mondatokkal ajánlja a Columbia Egyetem honlapja a Karikó Katalinnal és Drew Weissmannal készült videointerjút.

Interju_Horwitz-dij_kihirdetesekor

A beszélgetés apropója, hogy a „Covid-19 oltóanyagokkal kapcsolatos úttörő kutatásaiért Karikó Katalin és Drew Weissman nyerte el a 2021. évi Horwitz-díjat” – adtuk hírül 2021. augusztus 17-én. Fél éve arról is beszámoltunk, hogy a „Columbia Egyetem rangos kitüntetése átadó ceremóniáját” 2022. január 5-re ütemezték. A Covid-19 pandémia azonban átírta ezt a tervet is.

A Columbia Egyetem Irving Orvosi Központ díjátadó programja 2022. március 1-jére halasztódott. A forgatókönyv lényege azonban megmaradt: a két kitüntetett tudós előadást tartott, majd megkapta a 2021. évi Louisa Gross Horwitz-díjat – egy visszafogott, egyszerű ceremónián.

„Nukleozid-módosított mRNS-LNP-terápiák” címmel Drew Weissman, a Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvosi Iskola professzora mutatta be tudományos eredményeit.

Karikó Katalin, a Pennsylvaniai Egyetem „adjunktus professzora”, a BioNTech vezető alelnöke jó hangulatú előadáson avatta be hallgatóságát, hogy miként fejlődött az mRNS-technológia, abban milyen szerepet játszottak a szegedi és más kutatók, mi a személyes hozzájárulása az mRNS-alapú terápia kidolgozásában.

A New Yorkban tartott előadás kiterjedt a virtuális térre is. Az egyik online platformon az egész világról, így Magyarországról is figyelemmel kísérhettük Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorává lett tudós magyarázatát, az elhangzó és üzenetben érkező kérdésekre adott szellemes válaszait.

A Columbia Egyetemen nagy figyelmet fordítanak a nemek közötti egyenlőségre – tudtuk meg Karikó Katalintól, az SZTE kutatóprofesszorától.

Több évtizednyi munka a felfedezés mögött

Laudáció követte a kutatópáros előadását.

Karikó Katalin dióhéjba zárható életrajzában szerepelt, hogy a Szegedi Tudományegyetemen 1982-ben kapta meg biokémikus PhD-oklevelét. Amerikai munkahelyein, évtizedeken át folytatott kutatásai középpontjába az mRNS-t helyezte. Célul tűzte ki az in vitro átírt mRNS kifejlesztését a fehérjeterápia számára. Ehhez megnyitották az utat a felfedezései: az RNS-mediált immunaktiváció úttörő vizsgálata és az a megfigyelés, hogy a nukleozid-módosítások elnyomják az RNS immunogenitását. Ő és Weissman közösen feltalálta és szabadalmaztatta a nukleozid-módosított mRNS használatát. Ez a kulcsfontosságú felfedezés tette lehetővé a Covid-19 mRNS-oltóanyagok fejlesztését.

Horwitz-dij_Kariko_eloadasa_j

– A jelenlévők mind részesültek a Karikó – Weissman kutatópáros által kidolgozott technológia áldásában, de kevesen vannak tisztában a felfedezés mögötti sok évtizedes fáradhatatlan munkával – hangsúlyozta David D. Ho. A mikrobiológia és az immunológia professzora, akit az AIDS-es betegek kezelésére kidolgozott gyógyszer-koktél kidolgozásáért 1996-ban a TIME Magazin az év emberének választott. David D. Ho ismertette Karikó Katalin és Drew Weissman eddigi eredményeit és érdemeit. A HIV-vírus kutatója emlékeztetett Karikó és Weissman legendássá lett találkozójára és beszélgetésére az UPenn folyosóján, a fénymásolónál. Kifejtette, hogy Karikó Katalint kezdetben az foglalkoztatta, hogy az mRNS miként vethető be a stroke terápiájában. Weissman a vírusok világa felé fordította a kutatónő figyelmét.

2005-ben publikálták felfedezésüket: bemutatták az általuk létrehozott módosított mRNS-t, amely nem vált ki heves immunválaszt a szervezetben, Az új technológia sikeresen alkalmazható számos vírusfajta ellen. Létrehoztak egy új platformot a vakcinafejlesztésben. Ez hatalmas előnyt jelentett a Covid-19 elleni harcban.

– Több milliárd mRNS-alapú oltóanyagot adtak be az elmúlt két évben. Több millió életet mentettek meg világszerte, több millió ember kórházba kerülését előzték meg – zárta a díjazottak méltatását David D. Ho professzor.

Árnyék után reflektorfényben a kutató

A biológia vagy biokémia kiemelkedő alapkutatási eredményét ismeri el a Louisa Gross Horwitz Award. A kitüntetettekről a díj 1967-es alapítása óta minden évben a Columbia Egyetem dönt.

Kariko_Horwitz-dijjal_j

A 2021-es Louisa Gross Horwitz-díjat Katrina Armstrong, a Columbia University Irving Medical Center vezérigazgatója; az Egészségtudományi Karok és a Vagelos College of Physicians and Surgeons dékánja; az Egészségügyi és Biomedicinális Tudományok ügyvezető alelnöke nyújtotta át Karikó Katalinnak és kutatótársának.

– Mély megtiszteltetés, hogy átvehetem ezt a kitüntetést. Korábban, még Magyarországon, olvastam a Horwitz-díjról, és éveken át követtem, kik kapják meg. Ezért hihetetlen érzés, hogy én is e körbe tartozom – fejezte ki örömét Karikó Katalin. – Én csak egy vagyok önök közül – intett a Columbia Egyetem polgárai, a közönség soraiban ülő kutatók felé. – Ha nem lett volna pandémia, akkor most nem ismernék a nevemet. És bárcsak ne ismernék! Számomra ugyanis bőven elegendő örömöt okozott, hogy ki tudtam fejleszteni egy olyan technológiát, ami segít az embereken. Nem vágytam ilyen szintű elismerésre, nem vágytam rivaldafényre, hiszen akkor színésznek álltam volna – okozott derültséget a teremben kijelentésével Karikó Katalin. – Én a laboratóriumban érzem jól magam. De ha már így alakult, ezt igyekszem a rám irányuló figyelmet arra felhasználni, hogy népszerűsítsem a kutatói pályát, illetve a tudományos megközelítést.

Horwitz-dij_atado_DW_IMG_20220301_225508

– Ezt a díjat ketten vettük át, de ugyanúgy jár annak a több ezer tudósnak, akiknek a munkája hozzá járult az eredményeinkhez. Azokra a kutatókra is jó szívvel gondolok, akik majd felhasználják és továbbfejlesztik a mi munkánk eredményeit, új terápiákat dolgoznak ki a betegségek kezelésére – fogalmazott Drew Weissman, miután megköszönte a kitüntetést. – Ahogy Kati mondta, én is jobban érzem magam elbújva egy laboratóriumban, ahol senkivel nem kell beszélgetnem – ismerte el. – Mikor kérdezték tőlem, elmondtam: nem számítottam ilyen sikerre, minden elképzelésemet felülmúlta, ami kettőnkkel történik, miközben nagyon sajnálom, hogy mindehhez egy pandémia is kellett. De a módosított mRNS itt van, ez egy fantasztikus, új terápia alapja, rengeteg potenciált rejtve, Remélem, hogy sokan kezdenek foglalkozni az mRNS-sel, ezzel a csodálatos molekulával!

SZTEinfo – Cs.-M. R. E., Ú. I.

Fotó: Columbia Egyetem