marsig-repit

A Marsig repítik az SZTE kutatói az Álmok Álmodói 20 kiállítás érdeklődőit

Mintegy hatszáz magyar tudós, felfedező és egyéb géniusz munkásságát és találmányait mutatja be interaktív módon, 6000 négyzetméteren, 1,5 kilométeres útvonalon az Álmok Álmodói 20 - világraszóló magyarok, magyar találmányok című tudománytörténeti kiállítás nyílt 2022. február 15-én a Millenárison.

A tárlat az űrtudomány kiemelkedő múltbeli és jövőbeli magyar hozzájárulásai között a Szegedi Tudományegyetem kutatóinak eredményei is szerepelnek, a szén-dioxid elektrokémiai hasznosításával kapcsolatban – ismertette Dr. Janáky Csaba az SZTE Fizikai Kémiai Tanszékének docense és az MTA-SZTE „Lendület” Fotoelektrokémiai Kutatócsoport vezetője.


A szervezők minden korcsoporthoz szólni kívánnak, de a kiállítás tervezésénél kiemelt figyelmet fordítottak a fiatalokra. A tárlaton nagy hangsúlyt kapnak az interaktív elemek: az óriási információmennyiség befogadását több mint 30 interakció, 150-nél több digitális és mintegy 6,5 órányi vetített tartalom segíti. A témák között szerepel a mobilitás: a látogatók találkozhatnak például egy 1915-ös Ford T-modellel vagy Besenyei Péter műrepülő világbajnok egyik repülőgépével, a közlekedéstörténet számos magyar újításával, és megelevenedik a magyar vasúttörténet is.


AA20_kep_1

 

Az orvoslást és élettudományokat bemutató tér felidézi a nagy magyar orvosegyéniségeket, a járványok elleni küzdelem történetét egészen Karikó Katalin felfedezéséig, a látogatók pedig kipróbálhatják, hogyan tudnának elvégezni egy laparoszkópiás műtétet, de az emberi agy működését is számos játékon keresztül ismerhetik meg. A kiállítás emellett felidézi az infokommunikáció, valamint az ipari és energiaszektor jelentős magyar fejlesztéseit az Eötvös-ingától az atomenergia hasznosítását segítő eredményekig.

 

Az agrárium világába egy stilizált búzamezőn át vezet az út, közepén egy százéves gőztraktorral, a Tér tudománya című kiállítási egység pedig a matematika, a repülés és az űrtudomány kiemelkedő magyar hozzájárulásait idézi meg többek között a Szegedi Tudományegyetem kutatóinak köszönhetően. A látogatók csaknem 360 fokos vetítésben élhetik át az űrkutatás vívmányait, majd VR szemüveg segítségével a Marson is tehetnek egy sétát.


AA_SZTE1

 

A kiállítás, ahogyan az a megnyitón is elhangzott: a megoldott problémák és a problémák megoldói, "az álmok álmodói" előtt tiszteleg Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az eseményen kiemelte: a magyaroknak rengeteg okuk van a büszkeségre, ha olyan találmányokra és felfedezésekre gondolnak, mint a gyufa, a nukleáris láncreakció, a C-vitamin és a magzatvédő vitamin vagy olyan magyar tudósok alakjára, mint Puskás Tivadar, Jedlik Ányos, Szent-Györgyi Albert és Czeizel Endre.


AA20_kep

 

Az Álmok Álmodói 20 az eredeti Álmok Álmodói kiállítás és a Millenáris megnyitásának 20. évfordulójára készült. Két évtizeddel ezelőtt a Ganz gyár szocializmusban elhasznált épületéből barnamezős beruházásban egy új közpark és közösségi tér született, és egy év alatt 800 ezren nézték meg az itt létrejött kiállítást. Az utóbbi években a Millenáris a következetesen elvégzett fejlesztéseknek köszönhetően kibővült, a park felülete pedig jelentősen megnövekedett.

 

Dankó Virág, a Millenáris ügyvezető igazgatója a megnyitón elmondta: 20 évvel ezelőtt a látogatók szembesülhettek azzal, hogy egy világraszóló nemzet tagjai. A mostani kiállítás is hasonló élményt kíván adni és hasonló üzenetet közvetít. Kiemelt cél annak bemutatása, hogy a magyarok nemcsak a múltban voltak sikeresek, hanem ma is bírnak ezekkel a tulajdonságokkal. Mint azt ismertette a kiállítás 15 hónapnyi munka eredményeként jött létre, 3,2 milliárd forintos költségvetésből.

 

Az Álmok Álmodói 20 kiállítás a szervezők tervei szerint 2022. december 31-ig látogatható.


SZTEinfo - Pósa Tamara

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Mezőhegyi Gergely, Innostudio Zrt.