Nyito_BIAL_ceremonia_t

Díjazták az mRNS-alapú oltóanyag hatásosságát bizonyító Nature-cikket – A szerzők között van az SZTE két egykori hallgatója

Először adta hírül az LNP-mRNS vakcina jelentőségét az a 2017-ben megjelent Nature-cikk, amely elnyerte a „BIAL Award in Biomedicine 2021” kitüntetést. A 2022. február 18-i díjátadót követően a közlemény népes szerzőgárdájából az első helyen szereplő Pardi Norbertet, valamint Karikó Katalint, a Pennsylvaniai Egyetem laboratóriumaiban több éven át együtt dolgozó, a Szegedi Tudományegyetemről indult két biokémikust kérdeztük.

A lipid nanopartikulába csomagolt, módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS-en alapuló első vakcina „kiértékelése” több intézmény kutatóinak az együttműködése alapján jött létre. Az ennek az mRNS-alapú oltóanyagnak a hatásosságát bizonyító közleményt, 37 kutató művét a Nature 2017. február 2-án tette közzé.

 BIAL_ceremonia_PN_j

Ceremónia a Lisszaboni Egyetemen

Az elmúlt 10 évben megjelent nagy fontosságú, az orvosbiológia területén publikált, kiemelkedő színvonalú tudományos cikkek szerzőit díjazza a BIAL, a Portugáliában alapított, multinacionális gyógyszeripari vállalat.

Az innovatív „BIAL Award in Biomedicine 2021” kitüntetés a hírvivő RNS vakcinát kifejlesztő tudósoknak a csoportját jutalmazta. A tudóscsoportot képviselő Drew Weissman professzor és egyik fiatal munkatársa, Michael J. Hogan vette át a különleges publikációt elismerő kitüntetést a 2022. február 18-i ceremónián.

A Lisszaboni Egyetem Rektori Hivatalában tartott díjátadón részt vett Marcelo de Sousa köztársasági elnök is.

 BIAL_ceremonia_t_j

37 szerző 300 ezer euró

Az unikális, ráadásul 300.000 euróval (közel 107 millió forinttal) együtt járó kitüntetést az első LNP-mRNS vakcina kifejlesztését és tesztelését leíró publikáció szerzőgárdája nyerte.

A Nature-cikket jegyző 37 szerző közé tartozik a Szegedi Tudományegyetemről indult két biokémikus, a közlemény szerzőlistáján első helyen szereplő Pardi Norbert és az őt a Pennsylvániai Egyetem kutatói világába bevezető Karikó Katalin is. Ez a magyarázata annak, hogy a „BIAL Award in Biomedicine 2021” díj nyertes publikációjának a kihirdetését követően bemutatták azt a filmet, amelyen az mRNS-technológia fejlesztését felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalin és a Pennsylvaniai Egyetemen kutatótársává lett Drew Weissman mesél az 1997-ben indult közös munka főbb állomásairól.

A lisszaboni ceremónián kivetítették annak a 37 tudósnak a portréját, aki az USA, Kanada és Németország különböző intézményeiben, egymással együttműködve dolgozott a Zika-vírus elleni LNP-mRNS vakcina kifejlesztésén. A fotókon szereplő kutatók névsorával zárta díjátadós előadását Drew Weissman professzor.

 BIAL_ceremonia_DW__KK_j

A névsorbeli hely jelentősége

A „Zika vírus elleni védelem egyetlen alacsony dózisú nukleozid-módosított mRNS-oltással” című Nature cikk első szerzője Pardi Norbert. Ez az elsőség kifejezi, hogy a fiatal kutatónak oroszlánrésze volt abban a fejlesztő munkában, amelyet a publikáció utolsó szerzője, Drew Weissman irányításával végzett.

A Szegedi Tudományegyetem biológia szakján végzett, doktori iskolájából biokémikusként kikerülő fiatal kutató, Pardi Norbert pályáját a kezdetektől segíti Karikó Katalin. A két kutatót iskolavárosaikon, Kisújszálláson és Szegeden kívül Philadelphia is összeköti. Az amerikai metropolis egyetemi kutatóhelyére Karikó Katalin hívta meg Pardi Norbertet, aki azóta önálló labort vezet a Pennsylaviai Egyetemen.

A hírvivő RNS vizsgálatát élethivatásának tekintő és az UPenn-en bevezető Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora – kérdésünkre válaszolva – elmondta: a laborbeli munka előrehaladását is kifejezik az egymáshoz kapcsolódó publikációk. Az mRNS-kutatásban mérföldkőnek számító 2005-ös és 2008-as cikkre támaszkodik a „BIAL Award in Biomedicine 2021” kitüntetéssel jutalmazott 2017-es Nature-cikk. Így állapíthatják meg a szerzők, hogy „a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS-LNP vakcina gyors és tartós védőimmunitást vált ki. Ezért új és ígéretes vakcinajelöltet jelent” a Zika-vírus (ZIKV) „elleni globális küzdelemben”.

BIAL_DW_nevsorral

*

A BIAL gyógyszergyár stratégiai irányvonala a minőség, a kutatás, a fejlesztés és a nemzetköziesítés. A 2018-ban alapított, az elmúlt 10 év legfontosabb felfedezésének díja, a „BIAL Award in Biomedicine” évente váltakozik a „Prémio BIAL de Medicina Clínica” díjjal, amely a klinikai gyakorlatra irányuló teljesítményt jutalmazza.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: BIAL, képernyőkép