neptun

Kedvezményes (rangsoros) kurzusfelvétel

A 2021. január 25-én reggel 6 órakor induló és január 30-án éjfélkor záruló rangsoros (kedvezményes) kurzusfelvétel során nincs jelentősége annak, hogy ki kattint hamarabb egy preferált kurzus felvételére. Ezzel szemben bármely kurzusra létszámkorlát nélkül lehet jelentkezni. (Az egyéb korlátok persze maradnak: előfeltétel, 45 kreditnél több kurzus, negyedik ismétlése egy kurzusnak stb.)

A jelentkezés után mindenki egy pontszámot kap, ez lesz rangsor alapja. A jelentkező látja a saját pontszámát, és infót kap, hogy az adott kurzusra a biztos bekerülés pontszáma az adott pillanatban mennyi. A bekerülés pontszáma azt jelenti, hogy az algoritmus csökkenő pontszámmal sorba rakja a hallgatókat. Ha vannak azonos pontszámúak, pl. van 10 hallgató azonos pontszámmal, és már csak 5 hely van, akkor ez a 10 még nincs a biztos bekerülés helyzetében.

A kurzusokról a kedvezményes időszak alatt lehet le-, föl- és átjelentkezni a biztosabb bekerülés reményében, de túl sűrűn mozogni nem érdemes, hiszen a többi hallgató hasonló cselekvései is számítanak a sorrendben. A kurzusokra felelősséggel jelentkezzenek, mivel ez a jelentkezési időszak információval segíti a kurzushirdetőket, hogy van-e elég hely egy meghirdetett kurzuson, kell-e még továbbiakat hirdetni. Az időszak alatt újonnan hirdetett kurzusokra is lehet jelentkezni, ezért folyamatosan ellenőrizzék a bővülő kínálatot.

Az átmenet a kedvezményesből a normál felvételi időszakba úgy történik, hogy a kedvezményes periódus lezárásakor az algoritmus az akkor létező sorrend alapján feltölti a kurzusokat a pontszám szerinti csökkenő sorban, amíg a létszám be nem telik. Ebben az utolsó körben egy további segédpontszám alapján az azonos pontszámú hallgatók közül az elől állók még bekerülnek a kurzusra a létszám erejéig.
NB. Az átmenet alatt (2021. január 31-én) előfordulhat olyan időszakos állapot, amikor a kurzuslistáját üresnek vagy hiányosnak látja: ez annak a következménye, hogy éppen az egyik adatáttöltési fázis közben lépett a rendszerbe. Ezért ezen a napon lehetőleg ne kérje le a kurzuslistát.

A normál kurzusfelvétel indulásakor (2021. február 1-től lépcsőzetesen) tehát a hallgató számára úgy látszik, hogy bizonyos kurzusokat már föl is vett, másokat nem. Innentől kezdve a megszokott normál eljárás működik, a kurzusról le lehet jelentkezni, vagy följelentkezni a szabad hellyel rendelkező kurzusokra.

A rangsor pontszámítási algoritmusáról a http://www.stud.u-szeged.hu/etr/hirek/szte_rangsor_kurzfelv_algoritmus_20200116.pdf címen olvashat bővebben. (Az új tanulmányi rendszerben is a korábban használt algotimust alkalmazzuk.) Pontegyenlőség esetén a segédpontszám az utolsó félévi kreditindex az adott szakon.

A rangsorolásnál az időszak előtti hétvégén számolt, majd naponta frissített átlagszámítási adatokat vesszük figyelembe.


A zárásig bármikor jelentkezhet, a jelentkezés időpontja semmilyen szerepet nem játszik a rangsor kialakításában.Oktatási Igazgatóság


Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket