Európai éghajlati paktum

Az európai éghajlati paktum egy olyan, az egész Európai Uniót lefedő kezdeményezés, aminek célja, hogy mozgósítsa, cselekvésre ösztönözze a lakosságot, közösségeket a környezet megóvása érdekében.

Mindannyian tehetünk valamit a környezetünkért és a fenntarthatóbb életért. Noha cselekedeteink külön-külön kicsinek tűnnek, együttesen megmenthetjük a bolygót, ezért a mozgalom célja az egyéni cselekvés ösztönzése. Az Európai Bizottság által elindított kampány az európai zöld megállapodás része, amely támogatja, hogy 2050-ig Európa az első karbonsemleges kontinens legyen a világon. Erről bővebben többek között ezen a linken lehet tájékozódni.

A paktum egyik fő célcsoportja az ifjúság és ennek keretén belül létrejött egy ifjúsági kihívás.
 
Mit takar az európai éghajlati paktum ifjúsági kihívása?
Az éghajlati paktum ifjúsági kihívás lehetőséget nyújt az európai fiatalok számára, hogy hozzájáruljanak a zöld átmenethez azáltal, hogy másokkal együtt innovatív ifjúsági projektötleteket hoznak létre az éghajlat-politika területén. A kihívás az Európai Bizottság által indított európai éghajlati paktum része.

Kinek szól?
Mindenkinek, függetlenül az ismeretek vagy az aktivizmus szintjétől, az iskolai végzettségtől vagy a szakmai háttértől. Az egyetlen követelmény, hogy a jelentkezők 15-30 évesek legyenek, Európából származzanak vagy Európában éljenek. Mindössze arra van szüksége a jelentkezőnek, hogy szenvedélyesen rajongjon az éghajlatváltozás elleni fellépésért, és meggyőződése legyen, hogy együtt jobbá tudjuk tenni a világot.

Miért éri ez meg a fiataloknak?
A legjobb projektötleteket október 11-én mutatják be Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság alelnökének, és minden csapat lehetőséget kap arra, hogy kapcsolatba lépjen olyan érdekelt felekkel, akik támogathatják projektötleteik megvalósítását. A videós pályázatokat szeptember 30-ig kell benyújtani.

Hogyan kell regisztrálni?
Regisztrálni itt tud, aki részt szeretne venni az éghajlati paktum ifjúsági kihívásban. A regisztráció után elérhetővé válik az online platformja: az európai éghajlat paktum közösségi központja (Community Hub). Itt megtalálhatók a már létező munkacsoportok, amelyek tagjai már a nyitó workshopon elkezdtek dolgozni egy ötleten. Ezekhez lehet csatlakozni, vagy egyszerűen csak megalapítható egy saját csoport is. A felületen keresztül a jelentkezők kapcsolatba léphetnek a többi résztvevővel, és elkezdhetnek egy rövid videós bemutatót készíteni.