"Mikológia tanszék" tudományos-ismeretterjesztő előadás sorozat

A Szegedi Gombász Egyesület 2020-ban hagyományteremtő szándékkal útjára indítja "Mikológia tanszék" címmel tudományos- ismeretterjesztő előadás sorozatát. Az előadás sorozat megvalósításában partnerek az Interaktív Természetismereti Tudástár, Szegedi Tudományegyetem Biológiai Intézet Mikrobiológia és Ökológia Tanszékek, Szegedi Tudományegyetem Füvészkert. Az előadás sorozat keretében nagygomba vonatkozású kutatási eredményeket, szakterületi összefoglalókat, érdekességeket felvonultató előadásokat hallgathat meg a nagygombák iránt érdeklődő szélesebb közönség. Az előadások ingyenesen látogathatók, előzetes regisztráció nem szükséges.

2020 tavaszi félév előadásai

 

Időpont: 2020.03.17 17:00

Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert, 6726 Szeged, Lövölde u. 42.


Előadó: Dr. Pál-Fám Ferenc egyetemi docens, Kaposvári Egyetem Növénytermesztési és Növényvédelmi Intézeti Tanszék


Előadás címe: Hallucinogén gombák a Kárpát-medencében


A pszichotróp hatású gombákra egyre nagyobb figyelem irányul napjainkban, részint egyes fajok könnyű termeszthetősége miatt, de a vadon termő gombafajok gyűjtése és felhasználása is egyre hangsúlyosabb, A fontosabb hatóanyagok és hatásmechanizmusok mellett szó lesz a Magyarországon dokumentált hallucinogén gombákról, Kárpát-medencei kitekintéssel és élőhely jellemzéssel.

 

Időpont: 2020.04.21 17:00

Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Biológiai Intézet, 6726 Szeged,Közép fasor 52.


Előadó: Dr. Maák István egyetemi adjunktus, Szegedi Tudományegyetem Ökológiai Tanszék


Előadás címe: Gombák a szociális rovarok világában: táplálék, fertőzés, vagy "vegyi fegyver"


A szociális rovarok számos módon kerülhetnek kapcsolatba gombákkal. Míg egyes fajok gombák termesztésére alapozták társadalmukat, addig másoknál rettegett fertőzésveszélyt jelentenek, mely veszélyeztetheti a kolónia túlélését. Ez utóbbi gombafajok ellen számos védekezési stratégiát fejlesztettek ki, sőt, a fertőző ágenseket be is vethetik rivális kolóniák ellen. Az előadás ezen változatos interakciókat mutatja be érdekes példákon keresztül.

 

Időpont: 2020.05.19 17:00

Helyszín: Természetismereti Tudástár, 6722 Szeged, Boldogasszony sugárút 6.


Előadó: Varga Torda Ph.D hallgató, Gomba Genomika és Evolúció Csoport, Biokémiai Intézet Szegedi Biológiai Kutatóközpont


Előadás címe: Hogyan élhették túl a gombák a dinoszauruszok kihalását? avagy A termőtestképző gombák evolúciós története több ezer faj DNS adata alapján.


A termőtestképző gombák egy több mint 20.000 fajt számláló csoport és amellett, hogy a legismertebb fajok itt találhatóak (csiperkék, tinóruk), rendkívül fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémánkban. Jelentős szerepük ellenére eddig nem volt átfogó ismeretünk arról, hogy a termőtestképző gombák milyen evolúciós utakat jártak be a jelenlegi változatos és sokszínű fajok kialakulásáig. Az előadásban erre kaphatunk választ egy nemzetközi kooperációban készült friss tanulmányunk bemutatása során.