Gyász gyertya

Gyászhír

„Megrendülten tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy kollégánk, barátunk és tanárunk” DR. PAP GYULA egyetemi tanár, 2019. október 4-én 65 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Pap Gyula 1954. május 12-én született Debrecenben. Középiskolai tanulmányait a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban folytatta. Matematikusi diplomát a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett 1977-ben Debrecenben. Kandidátusi fokozatát Litvániában szerezte a Vilniuszi Egyetemen, Vygantas Paulauskas professzor témavezetése mellett 1985-ben. 1996-ban habilitált a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, 1999-ben lett az MTA doktora.

Dr._Pap_Gyula


1977-től 2009-ig a Debreceni Egyetemen, korábbi nevén a Kossuth Lajos Tudományegyetemen dolgozott. Bejárta a tudományos ranglétrát: 1977-ben tanársegédként kezdett, 1999-től pedig egyetemi tanár. Több évig volt az Alkalmazott Matematika és Valószínűségszámítás Tanszék tanszékvezetője, valamint a Matematika és Informatika Intézet igazgatója. Szegedre 2009-ben került, ahol 8 évig volt a Sztochasztika Tanszék tanszékvezetője. 2019 szeptemberétől a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet vendégkutatója is volt.

 

Tudományos érdeklődése szerteágazó. Pályája elején valószínűségi mértékek tulajdonságait vizsgálta topologikus csoportokon. Nagydoktori disszertációja is ebben a témában íródott.

Az elmúlt 20 évben autoregressziós és elágazó folyamatok statisztikai kérdéseivel, valamint pénzügyi matematikával is foglalkozott. Több nemzetközi együttműködés témavezetője is volt a magyar részről, sikeresen bevonva ezekbe diákjait és kollégáit.

Nagy terve volt könyvet írni elágazó folyamatok statisztikai paraméterbecsléseiről, melyet éppen ebben az évben tervezett elkezdeni. Pap Gyula 140 tudományos dolgozatnak, 1 egyetemi tankönyvnek a szerzője, és további 5 cikke került elfogadásra. Iskolateremtő munkássága kimagasló. Számolatlan szakdolgozója, diplomamunkázója, diákköri hallgatója mellett 10 doktori disszertáció témavezetője volt.

 

2009-ben, 55 évesen került Szegedre a Bolyai Intézet Sztochasztika Tanszékének élére. Barátságos, közvetlen személyiségével, sokat dolgozva gyorsan beilleszkedett. Az itt töltött 10 év alatt 3 évig volt intézetvezető, 50 tudományos dolgozata jelent meg, és 4 doktorandusza szerzett PhD fokozatot. Az intézeti kirándulások, borozások és az intézeti rendezvények állandó résztvevője, valamint az intézeti teniszválogatott és az intézeti énekkar kihagyhatatlan tagja.

 

Hiányozni fog.


Az elhunytat a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara és Bolyai Intézete saját halottjának tekinti.


Emlékét megőrizzük.

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket