Napfogyatkozas

Részleges napfogyatkozás március 20-án - bemutató a szegedi Agórában

Négy évnyi szünet után ismét napfogyatkozást láthatunk Magyarországról március 20-án, pénteken a délelőtti órákban.


Négy évnyi szünet után ismét napfogyatkozást láthatunk Magyarországról március 20-án, pénteken a délelőtti órákban. A 2015. március 20-i fogyatkozás teljes napfogyatkozás, azonban a teljesség sávja lakott területektől távol, az Atlanti-óceán vidékein helyezkedik el. A hazánkhoz legközelebbi szárazföld, ahonnan meg lehet figyelni a teljességet, a Feröer-szigetek. A jelenség Európa teljes területéről látható, minél nyugatabbra, minél közelebb helyezkedünk el a teljesség sávjához, annál nagyobb mértékű részleges fogyatkozást láthatunk.


Szegedről nézve a fogyatkozás (polgári idő szerint) 9:39-kor kezdődik, maximális (62,7 %-os) fedés 10:48-kor következik be, a jelenség 11:59-kor ér véget. Magyarország területéről hasonló mértékű napfogyatkozást legközelebb csak 2026-ban lehet megfigyelni.


A 2015 a Fény Nemzetközi Éve Csongrád megyei szervezőbizottsága a részleges napfogyatkozás alkalmából bemutató programot szervez a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában.

A kapunyitás délelőtt 9 órakor lesz. A látványosnak ígérkező eseményt a Szegedi Tudományegyetem csillagászai vezetik fel: Dr. Szalai Tamás megnyitóját követően 9.30-tól Bódi Attila tart előadást "Amit a napfogyatkozásokról tudni érdemes" címmel.


Az előadást követően az SZTE csillagász munkaközössége, valamint a Magyar Csillagászati Egyesület szegedi csoportjának tagjai közreműködésével napszűrővel ellátott távcsövek és speciális védőszemüvegek segítségével kerül sor a napfogyatkozás végigkövetésére az Agóra udvaráról.

Párhuzamos kísérőrendezvényként - a Fény Évéhez ilyen módon is kötődve - az épület földszinti nagytermében és folyosóin 10-12 óra között fénytani kísérleti bemutatókon és interaktív foglalkozásokon is részt vehetnek az érdeklődők. Lehetőség lesz többek között legóból készülő távcsőmodell és egyszerű napóra készítésére, az emberi látás fizikájának megismerésére, valamint különböző optikai és fotonikai jelenségek

megtekintésére, továbbá az épülő ELI-ALPS lézerközpont munkatársai is megjelennek egy bemutatkozó standdal.


A program rossz idő esetén sem marad el: ez esetben az előadást követően, a fénytani bemutatók és foglalkozások mellett webkamerás közvetítésen keresztül lehet követni a napfogyatkozást.


A szervezők minden érdeklődőt szerettel várnak a programra! A szervezők kérése, hogy az iskolai és egyéb, nagyobb létszámú csoportok részvételi szándékukat (intézmény neve, az érkező csoport létszáma, a tanulók

életkora, a kísérő tanár neve, e-mail címe, mobilszáma) március 18-ig jelezzék Miltner Tímeánál az mtimea@agoraszeged.hu e-mail címen.


FONTOS FIGYELMEZTETÉS:

Soha ne nézzünk közvetlenül a Napba, se szabad szemmel, se távcsővel, se fényképezőgéppel, vagy a videokamera keresőjével! Az erős fénytől maradandó szemkárosodást szenvedhetünk, vagy akár azonnal

megvakulhatunk! 

A napfogyatkozás megfigyeléséhez is csak speciálisan erre a célra készített, fémtartalmú szűrőket (napnéző szemüveg, távcsőhöz való gyári napszűrő fólia), vagy min. 12-es fokozatú hegesztőüveget szabad

használni. Nem biztonságos a kormozott üveg, a fotografikus neutrálszűrő, a túlexponált színes film, vagy a napszemüveg használata sem!


További információk:
http://www.mcse.hu/egyesulet/egyesuleti-hirek-2015/napfogyatkozas-marcius-20-an/

A március 20-i szegedi program megvalósításában a fentebb említett szervezetek mellett az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád Megyei Csoportja, az SZTE Ságvári Endre Gyakorlógimnázium Szegedi Regionális

Természettudományos Diáklaboratóriuma, az SZTE TTIK Optikai és Kvantumelektronikai Tanszéke, valamint az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar több tanszéke is részt vesz.

A programot részben a TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005, "Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra" című projekt támogatja.