Biológia

Rangos elismerésben részesültek az SZTE fiatal növénybiológusai


A „Scientia Amabilis Alapítvány a magyar növényélettanért” egyszeri kutatási ösztöndíjra ír ki pályázatot évente legfeljebb 35. évüket betöltő fiatal kutatók számára a „ növényélettan, növénybiokémia, növénybiofizika, molekuláris növénybiológia, növényi kórélettan, növényi ökofiziológia” tárgykörében.


Az ösztöndíjban évente legfeljebb két pályázó részesülhet. A kuratórium elnöke Prof. Dr. Szigeti Zoltán, az ELTE Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszékének volt tanszékvezetője, tagjai pedig a növénybiológiával foglalkozó neves professzorok és tudományos kutatók. Az ösztöndíjjal járó pénzbeli támogatás értékét messze meghaladja a díjnak a fiatal növénybiológusok körében élvezett elismertsége.


A 2012-es évben mindkét díjat az SZTE-n dolgozó fiatal kutatók hozták el, Ördögné Dr. Kolbert Zsuzsanna és Poór Péter, a TTIK Növénybiológiai Tanszékének tanársegédei. Dr. Kolbert Zsuzsanna az elismerést a nitrogénoxid növényi stresszválaszokban játszott szerepének tanulmányozásáért kapta, különös tekintettel a nehézfémek által kiváltott oxidatív és nitrozatív stresszhatásokra. Poór Péter ugyancsak a növényi stresszfiziológia területén végez kutatómunkát, ő a biotróf kórokozókkal szembeni növényi védőmechanizmusokat szabályozó szalicilsavval végzett vizsgálataiért, elsősorban a sztómazárósejtek működésének szabályozásával kapcsolatos eredményeiért részesült a díjban.


Az elismerés egyúttal a Növénybiológiai Tanszéken folyó kutatómunkának is szól.

Friss hírek RSS

Friss hírek

2022. május 26.
2022. május 13.

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket

fb-logo in-logo yt-logo