Kitüntetések a Szegedi Egyetem Napján

Kitüntetések a Szegedi Egyetem Napján


A Szegedi Egyetem Napja alkalmából Doctor Honoris Causa kitüntető címben részesült Karunk felterjesztése alapján Kish László Béla (Texas A&M University, http://www.ece.tamu.edu/People/bios/bkish.php). Kish László Béla Szegeden végzett fizikus szakon 1980-ban; egyetemi doktori címét is itt szerezte 1984-ben. A svéd Uppsalai Egyetemen habilitált 1994-ben, majd 2001-ben elnyerte az MTA doktora címet fizikai tudományokból. 2001 óta permanens (tenured) professzor, 2006 óta full professzor a Texas A&M University Department of Electrical and Computer Engineering tanszékén. A Uppsalai Egyetem díszdoktorává fogadta 2011-ben, a Svéd Királyi Tudományos Társaság Benzelius Prize díját 2001-ben nyerte el. Szamos felfedezése van, köztük a fluktuációkkal javított érzékelés; a SEPTIC baktérium detektálási módszer; a zajalapú titkos hírközlés, népszerű nevén "Kish-cypher"; a zajalapú logika és a jel energia nélküli hírközlés.


A Szegedi Tudományegyetemhez folyamatosan erősen kötődik. Ő alapította meg a Kísérleti Fizikai Tanszéken a szegedi zajkutató-csoportot 1988-ban.
1996-ban egy új nemzetközi konferenciasorozatot indított Unsolved Problems of Noise néven, ami Szegeden volt első alkalommal, azóta Ausztráliában, az Egyesült államokban, Olaszországban, Franciaországban, 2012-ben Indiában rendezték meg. Megalapította a Fluctuations and Noise nemzetkőzi szimpózium-sorozatot is, melynek több konferenciaelnöke is a Szegedi Egyetemről került ki. Ő inditotta a Fluctuation and Noise Letters folyóiratot, melynek 2001- 2008-ig a főszerkesztője volt, jelenleg tiszteletbeli szerkesztője, és melynek több szegedi szerkesztője is van.
Rendszeresen publikál szegedi szerzőkkel, eredményeit ma is igyekszik Szegedhez kötni, jó példa erre az abszolút titkos kommunikációban elért közös eredmények sajtóvisszhangja is. Az egyetemen sokan ismerik és eredményeit is sokan használják, többször közös kutatási programok keretében.


Kitüntetések a Szegedi Egyetem Napján

Karunk két oktatója is az ünnepeltek között szerepelt.

Kérchy László, a TTIK Analízis Tanszékének vezető professzora Pro Universitate-díjat vehetett át és az augusztus 20-án adományozott Magyar érdemrend Tisztikereszt kitüntetést Hantos Zoltán, az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézetének egyetemi tanára akkori távolléte miatt a rendezvényen vehette át.