sztetik

814 millió forintos mínusz - hetekre bezárnak egyetemi épületeket

Szeged - 7,3 milliárd forintot zárolnak a felsőoktatásból még idén, ebből az egyik legtöbbet – 814 millió forintot – a Szegedi Tudományegyetemen spórol az állam. A rektor szerint, ha így folytatódik, működésképtelenné válhat az intézmény.


– Ha még több forrást vonnak el tőlünk, az a működésképtelenségbe taszít minket. Nem a szélére, hanem a kellős közepébe – fogalmazott Szabó Gábor, az SZTE rektora, miután kiderült: 814 millió forintot zárolnak az egyetemtől.

Múlt héten megírtuk: az Emberi Erőforrások Minisztériumát érintő zárolásából 7,3 milliárd forint a felsőoktatásra irányul. Az érintettek a legnagyobb egyetemek – köztük a szegedi, a debreceni, a pécsi, az ELTE, a Budapesti Műszaki Egyetem.

Szabó Gábor elmondta: mivel az év utolsó két hónapjában történtek a zárolások, hirtelen kell megoldást találni, ami nagyon leszűkíti a mozgásteret. Éppen ezért például a csoportos létszámleépítés nem oldaná meg a problémákat, hiszen ez esetben nagy összegű végkielégítést kellene fizetni. Költségvetésük egytizede dologi kiadás, azon sem tudnak spórolni. Szabó Gábor úgy fogalmazott: tavaly 1,2 milliárd forinttal csökkentették a dologi oldalt, amivel már „elmentek a falig".


– Azonnali intézkedés szükséges, ami egyetemi épületek bezárását jelenti. A tavalyi, szénszünet néven elhíresült intézkedésünkkel 85,4 millió forintot takarítottunk meg. Most is hasonlóra van szükség, de azt még nem tudjuk, mennyi időre és mely épületeket kell bezárni – mondta Szabó Gábor.

Ha a tavalyi, egyhetes szénszünetből indulunk ki, akkor a mostani bezárás két hétig is tarthat, amivel jelentősen lerövidülhet a vizsgaidőszak. – Más tervünk egész egyszerűen nincs, ez egy olyan megoldás, ami nem befolyásolja lényegesen az egyetem alapvető feladatának ellátását, annak minőségét – fogalmazott az SZTE első embere. Hozzátette: az eddig mindenki számára világos volt, hogy a 2013-as költségvetésben szerepelnek elvonások, erre nyár óta készül az egyetem gazdasági vezetése. Viszont nagyon furcsállták, hogy már idén egy ekkora mértékű zárolást kell kigazdálkodniuk.

– Ha csak a puszta számokat tekintjük, akkor az tényszerűen igaz, hogy a felsőoktatás saját bevétele 270, a szegedi egyetemé 40 milliárd forint – utalt Szabó Gábor Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár kijelentésére. A rektor elmondta, hogy ennek a pénznek a jelentős része azonban kötött felhasználású, nem nyúlhatnak hozzá, hiszen ez tartalmazza a betegellátás költségeit, emellett különböző pályázatokat, szerződéseket kell finanszírozni belőle. – Saját bevételünk azon része, amely felett valódi döntési jogunk van, nem haladja meg a 3,5 milliárd forintot, amiből a 814 millió igen nagy összeg. Azt, hogy ez válsághelyzet-e, mindenki döntse el maga – jelentette ki Szabó Gábor.

Kötelező szabadság
A Debreceni Egyetemet sújtó több mint 900 millió forintos költségvetési zárolás miatt a betegellátást szolgáló létesítmények és a kollégiumok kivételével valamennyi épület bezár december 22. és január 6. között, a dolgozókat pedig kötelező jelleggel szabadságolják. „Ez az összeg az egyetem csaknem egyhavi állami támogatásának felel meg. Vagyis ennyi pénzt kellene kigazdálkodnia másfél hónap alatt a Debreceni Egyetemnek úgy, hogy ezt az összeget már az év elején beterveztük az éves költségvetésünkbe. A kialakult helyzetben egyedüli megoldást a szigorú takarékossági intézkedések jelentenek" – fogalmazott Fábián István rektor.

Forrás: délmagyar.hu
 

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket

fb-logo in-logo yt-logo