konya_kukovecz

Akadémiai támogatás a szegedi kémikusoknak

Dr. Kukovecz Ákos a Lendület program, míg Dr. Kónya Zoltán az MTA egyetemi kutatócsoporti pályázata révén kapott támogatást nanotechnológiai kutatómunkájuk folytatásához és új munkatársak bevonásához.


A Magyar Tudományos Akadémia 2009-ben hirdette meg első alkalommal a Lendület programot, melynek célja az akadémiai intézmények és egyetemi keretek között működő kutatócsoportok dinamikus megújítása nemzetközileg kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről történő hazahívásával, illetve itthon tartásával. Jelenleg 28 fiatal tudós folytat nemzetközileg is versenyképes kutatást összesen 1 100 millió forintos támogatással. 2009-ben a program elindításakor öt, 2010-ben hét és 2011-ben már 16 új kutatócsoport kezdte meg működését Magyarországon.


A 2012. május 30-án nyilvánosságra hozott eredmények szerint idén július 1-től újabb 37 kutatócsoport létesülhet a Lendület program keretében – nagyjából fele-fele arányban akadémiai kutatóintézetekben, illetve a legjobb hazai egyetemeken. A Szegedi Tudományegyetemről is érkezett be sikeres pályázat, melynek benyújtója Dr. Kukovecz Ákos, az Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék egyetemi docense.


Kukovecz Ákos kutatási területe a nanotechnológia; a Lendület program keretében a fluidumok (gázok és folyadékok) és a nanorészecskékből álló mezo-, illetve makropórusos hálózatok kölcsönhatását szeretné minél jobban megismerni. Eredményeivel előmozdíthatja a nagy teljesítőképességű analitikai szenzorok fejlesztését, kutatócsoportját pedig – tudatos műszerparképítő tevékenységét is folytatva – szeretné nemzetközileg is elismert, önálló nanotechnológiai műhellyé fejleszteni.


További információk a Lendület-programról és a 2012-es győztesekről:
http://mta.hu/lendulet/lendulet-fiatal-kutatoi-program-129955


Szintén a napokban hozták nyilvánosságra az MTA által támogatott, egyetemeken működő kutatócsoportok pályázatán indulók nyerteseit. A mostani pályázók közül 2012. július 1-jétől – öt éven keresztül – tíz egyetemen 21 kutatócsoport működhet Magyarországon, összesen évi 600 millió forint költségvetéssel. Az SZTE részéről Dr. Kónya Zoltán, az Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi docensének pályázatát ítélte támogatásra méltónak az Akadémia vezetősége által felkért zsűri.


A Kónya Zoltán vezetésével szerveződő, nanotechnológiai kutatásokkal és azok alkalmazási lehetőségeivel foglalkozó kutatócsoport évi 30 millió Ft-os támogatásban részesül az Akadémiától a támogatási időszak végéig.

Az SZTE TTIK vezetősége ezúton is gratulál mindkét kutatónak a sikeres pályázatokhoz!

Kapcsolódó sajtóanyagok:
Kutatás: többé nem melegszik túl a processzor? (szegedma.hu, 2010.03.17.)
A gáz és a zaj mintázata (Délmagyarország, 2011.01.22.)

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket

fb-logo in-logo yt-logo