Akademiai_dijat_kapott_az_SZTE_TTIK_ket_professzora

Akadémiai díjat kapott az SZTE TTIK két professzora


Május 7-én, a Magyar Tudományos Akadémia 183. közgyűlésén adták át az idei Akadémiai Díjakat – számol be erről az MTA híroldala. A 11 díjazott – köztük karunk két professzora, Dr. Gyimóthy Tibor és Dr. Tamás Gábor – az elmúlt öt évben elért, kimagasló kutatási eredményeikért részesültek a rangos kitüntetésben.


Pályafutása eddigi legrangosabb elismerésének tekinti az Akadémiai Díjat Dr. Gyimóthy Tibor, az MTA doktora. Úgy véli, a kitüntetés révén a gyakorlati informatikai kutatások is elismerésben részesültek. Az SZTE TTIK Szoftverfejlesztési Tanszékének vezetőjét a programok statikus és dinamikus analízise területén, valamint a szoftvertermék-metrikákon alapuló minőségi modellek kidolgozásában elért kiváló eredményeiért tüntették ki. Munkássága érdemben hozzájárult a programszeletelési módszerek precíz osztályozásához, és nemzetközi viszonylatban is nagy érdeklődést váltott ki.


Dr._Gyimothy_Tibor


Szoftverfejlesztéssel a jobb életminőségért – interjú Gyimóthy Tiborral (2009. VIII. 25., www.napi.hu)


Dr. Tamás Gábor, az MTA doktora számára az Akadémiai Díjnak fontos üzenete van. Mint azt az mta.hu-nak adott interjújában elmondta: az elismerés azt jelzi, hogy a nehézségek ellenére is megéri idehaza dolgozni. Az SZTE TTIK Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszékének egyetemi tanárát, kutatócsoport-vezetőjét azokért a világszerte elismert felfedezésekért tüntették ki, amelyek alapjaiban változtatták meg az agykéregről kialakult képet. Eddigi műhelyteremtő munkássága során a tudós a lassú gátlást létrehozó sejtekkel, majd az egykori kiváló agykutató, Szentágothai János professzor által felfedezett kandelábersejtekkel foglalkozott.

A Szentágothai-év alkalmából Tamás Gábor tartotta az MTA Köztestület ünnepi ülésének tudományos előadását, „Egy idegsejt képességeinek határai az agykéregben” címmel.


Dr._Tamas_Gabor


Nem is munka ez, hanem életforma – az mta.hu interjúja Tamás Gáborral (2012. V. 07.)


Szegedi szenzáció a memória kutatásában (Délmagyarország, 2008. IX. 12.)


Két kollégánknak ezúton is gratulálunk a kiemelkedő elismeréshez!