Sófi József Alapítvány

Öt TTIK-s hallgató a Sófi Alapítvány idei díjazottjai között

Két fődíj mellett három különdíjat is karunk hallgatói nyertek el a Sófi Alapítvány által kiírt pályázaton.


Az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány Magyarországon egyedülálló, 11 éves tevékenységével elérte, hogy ösztöndíjai az egyik legrangosabb elismeréssé váltak a hazai felsőoktatásban. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Szegedi Tudományegyetem legkiválóbb hallgatóinak ítélte oda az ösztöndíjakat a szervezet kuratóriuma, mely száznál is több pályázatot bírált el.

Öt hallgató részesült fejenként 200 ezer forintos fődíjban, közülük ketten karunkon végzik tanulmányaikat. Czeglédi Eszter vegyész: a gimnázium utolsó éve óta kutat, és a tehetséggondozásban is részt vállal. Korábban dolgozott a Kutató Diákok Országos Szövetségében, részt vett tavaly a kémia népszerűsítésében a Kémia Nemzetközi Éve alkalmából, a Könyvtári Éjszakán és a Hídi Vásáron társaival kísérleteket mutatott be az érdeklődőknek. A másik TTIK-s fődíjas Szakács Nóra matematika szakos hallgató, aki a számok mellett a fotókhoz is ért: 2010 augusztusában egy cambridge-i kiállításon két másik Sófi-tehetséggel együtt szerepelt képeivel, amelyet Cambridge város polgármestere nyitott meg, s amiről a BBC is tudósított.

Folytatva a korábbi évek hagyományait, öt különdíjat is osztott az alapítvány, a nyertesek fejenként 50 ezer forint támogatásban részesülnek. A különdíjasok között három TTIK-s hallgatót is találunk: Berki Péter vegyész, valamint Kohut Attila és Pápa Zsuzsanna fizikus mesterszakos hallgatót.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk (link: http://www.sci.u-szeged.hu/hirek/2012-aprilis/eros-mezonyben-merkoztek), március végén a szokásos évi biológuskonferenciát is megrendezte a Sófi-alapítvány, ahol a gombák penészedését vizsgáló, II. éves MSc-hallgató, Czifra Dorina, valamint a metabolikus szindrómánál fellépő idegrendszeri leépülés elleni terápiát kutató Tóth Andrea doktorandusz kapta meg a 100-100 ezer forintos ösztöndíjakat.

A fődíjakat július 6-án, az ünnepélyes tanévzáró keretében adják át a győzteseknek.

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket