honlap-fejlec_2

Centenáriumi és más kiadványok bemutatói, játék, kiállítás, workshop az SZTE ünnepi könyvheti kínálatában

„Az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében a Szegedi Tudományegyetem több mint húsz programmal csatlakozik a 93. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvény-sorozatához. Az olvasást népszerűsítő játékkal a ráhangolódás máris elkezdődött, majd 2022. június 7-17. között az érdeklődők belelapozhatnak az SZTE centenáriumi tanévében készült kiadványokba is.

Közösségi játékkal kezdődik a ráhangolódás a 93. Ünnepi Könyvhét szegedi programjaira. A rendezvény-sorozat fő szervezője, a Somogyi-könyvtár online játékához máris csatlakozott a Szegedi Tudományegyetem: Olvass, fotózz, posztolj, hashtagelj! Így is igazolva, hogy „Szegeden divat az olvasás”.

 IMG_4717

A KÖNYVTÁRTÓL A JAZZ KOCSMÁIG

2022. június 2-tól száznál is több könyves rendezvény várja az olvasókat Szegeden: 30 kiadó mutatkozik be a program-folyamban. A 93. Ünnepi Könyvhét hivatalos megnyitója, 2022. június 9. előtt és azt követően is író-olvasó találkozók, rendhagyó órák, kiállítások, könyves beszélgetések váltakoznak. A könyvtári olvasótermektől a Dugonics téri színpadon át a Jazz kocsmáig 15 helyszín ad otthont a könyves beszélgetéseknek – derült ki a Somogyi-könyvtárban tartott sajtótájékoztatón.

A könyvhét hivatalos megnyitóján, június 9-én délután Dragomán György író mond köszöntőt. Ekkor adják át az önkormányzat könyvkiadási támogatásait, és az év könyve díjat is. A könyves program kapcsolódik Román nemzetiségi hónap eseményeihez.

A kortárs irodalom jeles képviselői is közönség elé lépnek, a Szegedhez kötődő írók, költők antológiája mellett június 11-én mutatkoznak be az alkotók.

 IMG_4739

KÖTETEKBEN AZ EGYETEM MÚLTJA

Kötetbemutatókkal, színpadi beszélgetésekkel, kiállítással, könyvsátras workshoppal hívja fel a figyelmet a Szegedi Tudományegyetem 2022. június 7-17. között az olvasás gyönyörűségére, a tudásátadás hagyományos formájára, a könyvre. A 93. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvényeihez kapcsolódó, húsznál is több SZTE-s programon közel félszáz egyetemi polgár közreműködik. A könyves beszélgetések kiemelt témája az intézmény fordulatokban gazdag története, aminek jelentőségét egy mondatba sűríti az SZTE centenáriumi tanévének mottója: „440 éve a tudomány és az oktatás szolgálatában, 100 éve Szeged és a régió fejlődéséért”.

IMG_4711

A trianoni békeszerződés következtében az 1581-ben alapított Báthory-féle academia utódintézményét befogadó, 1872-ben létrehozott magyar tudományegyetemet száműzték Kolozsvárról. Az intézmény két év budapesti „bujdosás” után, 1921-ben települt Szegedre. E 340 év intézménytörténetét levéltári források alapján dolgozza föl a Szegedi Tudományegyetem és elődei története című kötet első két része. A kiadvány nyomtatott formában megtekinthető 2022. június 10-én, a Dugonics téri egyetemi könyvsátorban, illetve elektronikus formában elérhető az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta repozitóriumában. E napon – az SZTE centenáriumi kiadványai bemutatója mellett –könyvekhez kapcsolódó workshopon is részt vehetnek az érdeklődők.

 IMG_4688

KÉPESKÖNYVEK AZ UNIVERSITASRÓL

A Ferenc József Tudományegyetem Kolozsvárról és Budapestről érkezett professzori kara 1921. október 9-én kezdte meg Szegeden az oktatást. A következő két évtizedben a minisztérium, az egyház, a város együttes akarattal felépítette a felsőoktatást, a kutatást szolgáló és a klinikai épületeket – az új szegedi egyetemi belvárost. A kutatás és tanítás szolgálatára létrejöttek a kolozsvári alapokon nyugvó egyetemi egyesületek és már a korai években pezsgő diákélet alakult ki.

284711185_676276866770458_3019837792796921097_n

Ennek az időszaknak állít emléket az SZTE Klebelsberg Könyvtár saját dokumentumain alapuló centenáriumi kiállítás. Az (ÚJRA)KEZDÉS – Válogatás a szegedi felsőoktatás első húsz évének dokumentumaiból című kiállítás megnyitója: 2022. június 10-én, pénteken 15 órakor kezdődik az SZTE Klebelsberg könyvtár földszintén létrejött új BiblioTÉKA Kiállítótérben. 2022. június 10-én 16 órakor mutatják be az SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársai által szerkesztett Egyetem Szegeden – Az első 100 év képes krónikája című fotókkal illusztrált kötetet.

IMG_4703

A 93. Ünnepi Könyvhétre, illetve az ehhez kötődő egyetemi programok mindegyikére örömmel várják az érdeklődőket, az olvasókat a szerzők, a szerkesztők, a kiadványok születése körül bábáskodó szakemberek és a moderátorok – egyetemi oktatók és kutatók, doktoranduszok és hallgatók. Az egyetem főépülete előtti tér, az SZTE Klebelsberg Könyvtár, az MTA SZAB székház ad otthont az SZTE könyvheti programjainak. A 93. Ünnepi Könyvhét szegedi programfüzetében és weboldalán, valamint a Szegedi Tudományegyetem médiafelületein ott a programkínálat, melynek mottója: „Az SZTE utcára viszi a tudományt”.

285250713_420180966783027_2140560769028077154_n

*

93. Ünnepi Könyvhét és 21. Gyermekkönyvnapok

„Az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében

a Szegedi Tudományegyetem aktivitásai 2022. június 7. és 2022. június 17. között,

az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság szervezésében

 

2022. június 7. (kedd)

16:00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

A „Nagy Sándor uralkodása – Diodóros Történeti könyvtárának 17. könyve” című fordítás-kötetről Dr. Illés Imre Áronnal (SZTE BTK Ókortörténeti Tanszék, adjunktus) dr. Székely Melinda (SZTE BTK Ókortörténeti Tanszék, egyetemi docens) beszélget.

 

18:00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

Az Akadémiai Kiadó jóvoltából, az MTA Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottság gondozásában megjelent „Pioneer Hungarian Women in Science and Education” című kiadványt dr. habil. Cristian Réka Mónika (SZTE BTK Amerikanisztika Tanszék, tanszékvezető egyetemi docens) és dr. habil. Kérchy Anna (SZTE BTK Angol Tanszék, egyetemi docens) szerkesztőként mutatja be.

 

 

2022. június 8. (szerda)

16:00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

A „Természeti veszélyek és hatásaik csökkentése” című, az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent kötetéről Prof. Dr. Mezősi Gábort (SZTE TTIK Földrajz és Földtudományi Intézet, egyetemi tanár) Újszászi Ilona (SZTE NKI, újságíró, szerkesztő) kérdezi.

 

17.00 – Cafe Radnóti

Dr. habil. Kiss Attila (SZTE BTK Angol Tanszék, egyetemi docens) és Prof. Dr. Szőnyi György Endre (SZTE BTK Angol Tanszék emeritus professzor) mutatja be a közös munka eredményét, „Az angol irodalom története, 2. kötet: A kora újkor irodalma” című kiadványt (Budapest: Kijárat, 2020); a beszélgetés moderátora: dr. habil. Sávai-Matuska Ágnes (SZTE BTK Angol Tanszék, egyetemi docens).

 

 

2022. június 9. (csütörtök)

18:00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

Jonathan Culler (Cornell University, professzor emeritus): ,,Irodalomelmélet - nagyon rövid bevezetés” című hiánypótló művének fordítóival, Füzi Péterrel (SZTE BTK IKDI, doktorandusz) és Pikó András Gáspárral (SZTE BTK IKDI doktorandusz) Borbíró Aletta (SZTE BTK IKDI, doktoranda) beszélget.

 

 

2022. június 10. (péntek)

Egész nap – Dugonics tér – SZTE centenáriumi sátor, Dugonics tér 13.

Interaktív programok: Az SZTE centenáriumi kiadványainak bemutatója. Szent-Györgyi Albert Emlékkiállítás, tárlatvezetéssel. A szegedi egyetemhez kötődő mai szerzők műveiből „Szövegdiszkó” a Homo Ludens Projecttel: filmvetítés és képzőművészeti workshop Kovács Gyula András képzőművésszel (SZTE JGYPK, volt hallgató).

 

15.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár

Kiállítás: (ÚJRA)KEZDÉS – Válogatás a szegedi felsőoktatás első húsz évének dokumentumaiból

16.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

Egyetemtörténeti kutatások: az SZTE Klebelsberg Könyvtár „Egyetem Szegeden – Az első 100 év képes krónikája című centenáriumi kiadványának kötetbemutatója. A frissen megjelent kötet szerkesztői és történészek részvételével zajló beszélgetésen, rendhagyó módon, az egyetemtörténeti kutatásokra és egy ilyen jellegű kötet összeállításának módszertani hátterére helyeződik majd a hangsúly, de a kutatómunka során szerzett tapasztalatok konkrét példáin keresztül.

 

18.30 – Dugonics tér, színpad

100 év képekben – 100 éves a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar” címmel az SZTE TTIK centenáriumi kiadványát jelenlegi és egykori oktatókból, munkatársakból és hallgatókból álló szerkesztőbizottság állította össze. A kötet szerkesztőivel – dr. Vinkó Tamással, az SZTE TTIK közkapcsolati dékánhelyettesével és a kari intézetek képviselőivel – Újszászi Ilona (SZTE NKI, újságíró, szerkesztő) beszélget.

 

 

2022. június 12. (vasárnap)

16.00 – MTA SZAB székház, 110. terem

A „Szeged–Strasshof-Szeged: Tények és emlékek a Bécsben és környékén ,’jégre tett’ Szegedről deportáltakról. 1944-1947” című kötet az SZTE ÁJTK Politológiai Tanszék és a Szegedi Magyar-Izraeli Baráti Társaság gondozásában Szegeden 2021-ben jelent meg. A könyvről az egyik szerkesztővel, dr. habil. Molnár Judittal (SZTE ÁJTK, Politológiai Tanszék, egyetemi docens) Bod Péter újságíró beszélget.

 

18.00 – Dugonics tér, színpad

Az egyik legnépszerűbb magyar fantasy-író, J. Goldenlane, azaz Goldman Júlia (SZTE TTIK, matematikus) a „Városi történet” című regényéről dr. Kocsis Lillával (SZTE GTK, SZTE Oktatási Igazgatóság) beszélget.

 

19.00 – Grand Cafe

Dr. Bencsik Orsolya (SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék, adjunktus) „Énekes Krisztina rongyikái – Otthonkeresés Juhász Erzsébet, Végel László és Tolnai Ottó írásművészetében” című monográfiáját (Újvidék, Forum Kiadó, 2022) a szerző és dr. habil. Virág Zoltán irodalomtörténész (SZTE BTK Magyar Irodalom Tanszék, egyetemi docens) mutatja be.

 

 

2022. június 13. (hétfő)

16.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

Vita Memoriae”. A Belvedere Mentorprogramot és az annak eredményeként készült doktorandusz kötetet bemutatja: a mentorprogramot vezető dr. habil. Kiss Gábor Ferenc (SZTE JGYPK, főiskolai docens), valamint Dávid Benjámin és Lengyel Ádám (SZTE BTK TDI, doktorandusz).

 

18.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

„Social positions and social statuses” – a Belvedere Meridionale angol nyelvű szociológiai lapszámát bemutatja: Prof. Dr. Pászka Imre (SZTE BTK, ny. egyetemi tanár) a lapszám szerkesztője és dr. habil. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék, tanszékvezető főiskolai docens; MTA SZAB Szociológiai Munkabizottság, elnök).

 

 

2022. június 14. (kedd)

16.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

Lábjegyzetek Platónhoz: A vita című tanulmánykötet bemutatója. (Magyar Filozófiai Társaság – Pro Philosophia Szegediensis Alapítvány, Szeged, 2022). Laczkó Sándorral, a kötet szerkesztőjével egyetemi hallgatók beszélgetnek.

 

18.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

Dr. Kasza Péter (SZTE BTK, Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék, tanszékvezető egyetemi docens) „Buda oppugnata: Források Buda és Pest 1540-42. évi ostromainak történetéhez” címmel megjelent kötetét Szilágyi Emőkével (ELKH BTK ITI) beszélgetve mutatja be; közreműködik dr. Petneházi Gábor (NKE EJKK PÁK – ELKH BTK TTI, tudományos főmunkatárs).

 

 

2022. június 15. (szerda)

17.00 – Cafe Radnóti

Dr. Mikola Gyöngyikével (SZTE BTK Szláv Intézet, adjunktus) „A titokzatos változó. A boldogság konstrukciói Vladimir Nabokov orosz korszakának műveiben” című kötetéről Dr. Kalafatics Zsuzsanna (Budapest, BGE, egyetemi docens) beszélget.

 

 

2022. június 16. (csütörtök)

16.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

Vöröskéry Dóra (SZTE ETSZK, egykori hallgató; SZTE Eötvös Kollégium, volt lakó) „Röpképtelen madarak” (2019), „A pozitív egész számok jelentéktelenségéről” (2021) című köteteit Szántai Márkkal (Szegedi Tudományegyetem Irodalomtudományi Doktori Iskola, doktorandusz) beszélgetve mutatja be.

 

18.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

„Mészáros Julianna biciklije” című regényéről a szerzővel, Albert Csillával (Katona József Gimnázium, tanár; a szegedi JATE BTK volt hallgatója) Páderné Forgács Erzsébet (a JATE volt hallgatója, nyugalmazott középiskolai tanár) beszélget.

 

 

2022. június 17. (péntek)

16.00 – MTA SZAB székház, 217. terem

A fogvatartottak emberi jogai. Válogatás a strasbourgi emberi jogi bíróság esetjogából (Szeged, Iurisperitus Kiadó, 2021) című műről a szerzővel, dr. Juhász Zsuzsannával (SZTE ÁJTK, Bűnügyi Tudományok Intézet, egyetemi docens) dr. Hussein Jasmine (SZTE ÁJTK, Doktori Iskola, PhD hallgató) beszélget.

 

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna, Újszászi Ilona

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket