math

A Föld bolygó matematikája


A Föld bolygó matematikája


Földünket átszövik a komplex dinamikus rendszerek. Ebbe beletartoznak a geofizikai folyamatok, az óceánok áramlása, az időjárást és az éghajlatot meghatározó légköri folyamatok, de ide sorolhatjuk a biológiai fajok kölcsönhatásait, az invázív fajok vándorlását, a járványok terjedését, vagy éppen olyan fontos társadalmi folyamatokat, amelyek befolyásolják a gazdaság, a pénzügyi világ, vagy a közlekedési hálózatok működését. A globális kihívások megválaszolása olyan multidiszciplináris szemléletet követel, aminek egyik fontos sarokköve a fent említett rendszerek matematikai modellezése.


A Mathematics of Planet Earth 2013 egy nemzetközi rendezvénysorozat, amelynek célja, hogy ösztönözze a matematikusok és más tudományterületek művelői közötti együttműködést a bolygónk jövőjét közvetlenül befolyásoló kérdések kutatásában, illetve a szélesebb közvélemény számára is bemutassa a matematika alapvető fontosságát. Az UNESCO védnöksége alatt működő, Kanadából indult kezdeményezéshez több, mint 100 kutatóintézet csatlakozott a világ számos pontjáról, köztük a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete is.


math_small

Az MPE2013 és a FuturICT.hu projekt keretében 2013. november 30-án rendezi a Bolyai Intézet a Modellezés az Élettudományokban elnevezésű minikonferenciát (Workshop on Modeling in Life Sciences). A nemzetközi rendezvényen a matematikusok mellett a biológia-, a biokémia- és a környezettudományok kutatói is képviseltetik magukat. Az egész napos program során a neves külföldi vendégek (Kaliforniából, Münchenből és Bécsből) és hazai előadók mellett tíz fiatal kutató posztereken mutatja be eredményeit.


Az érdeklődők a legkülönfélébb biológiai és élettani jelenségek modelljeivel ismerkedhetnek meg,mint például az egyensúlyozás matematikája, a baktériumok közötti kommunikáció, az őssejtek szabályozása, a madárrajok szabályos viselkedése, vagy az epillepsziás rohamok magyarázata. Sokat hallhatunk különböző betegségek (AIDS, malária, kanyaró, influenza, Lyme-kór) terjedésének modelljeiről, valamint az azokkal szemben való immunizálás és más védekezési formák lehetséges stratégiáiról. Többek között olyan kérdésekre is választ kaphatunk, mint hogy hogyan befolyásolja a repülőutak időtartama vagy egy labdarúgó-mérkőzés eredménye egy járvány kitörését, de szó lesz arról is, miért került egyes országokban a kihalás szélére a lapostetű.


A workshop nyitott, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a Szent-Györgyi Albert Agórába szombaton, november 30-án 9:50 és 18:10 között. A részletes program a http://www.math.u-szeged.hu/~knipl/mpe2013/ weboldalon olvasható

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket

fb-logo in-logo yt-logo