tuberkolozis

7000 éve is jelen volt a TBC a Kárpát-medencében

A gümőkór, másképpen TBC nyomait rejtő hétezer éves csontokat tártak fel Hódmezővásárhely közelében. Az SZTE egyik antropológusa által vezetett kutatás eredményei a PLOS ONE amerikai tudományos folyóiratban jelentek meg; a hírt számos külföldi hírportál is átvette. 


Muriel Masson, a Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékének antropológusa munkatársaival a késő neolitikum Tisza-kultúrájához tartozó 71 csontvázat vizsgált meg. A Hódmezővásárhely-Gorzsa környéki régészeti lelőhelyeken feltárt csontok közül öt esetben volt kimutatható a kór jelenléte.


A tuberkulózis nyomai több ezer év távlatából leginkább úgy dekódolhatóak, hogy a szakértők alapos vizsgálat alá vesznek bizonyos, a csonthártyagyulladás következtében szimmetrikusan deformálódott csontokat. Ám sokszor ez sem a legcélravezetőbb, hiszen a csontváz érintettsége a tuberkulózisban szenvedők csupán 3-7 százalékánál figyelhető meg. Leginkább a gerincoszlopon, a nagy terhelésnek kitett ízületrészeknél, az arckoponya csontjain, valamint az ujjaknál láthatók a tünetei, a betegség jelei csontpusztulás képében jelentkeznek. Legutóbb az izraeli Atlit-Yam városánál fedeztek fel Mycobacterium tuberculosis baktérium által megfertőződött maradványokat, amelyek egy 12 hónapos csecsemőhöz tartoztak, s i. e. 9250-8160-ből valók.


A gümőkór nyomait csak igen ritkán lehet kimutatni a régészeti leletekben. Az eddigi legrégebbi európai eseteket az észak-franciaországi Les Rues des Vignes melletti területeken találták meg, ezek a Meroving-korszakból (6-7. század) származtak. Egyiptomban már i. e. 3000 környékén élt egyedeknél is kimutatták a TBC jelenlétét, míg Latin-Amerikában 4000 éves a legrégebbi tuberkulózisos csontanyag.


Masson szerint a magyarországi kutatás igazi fordulópontnak nevezhető, hiszen a csontvázakban nem csupán az eddigi legkorábbi, teljesen kifejlődött Mycobacterium tuberculosis baktérium nyomát találták meg, de a betegség európai jelenlétére is fény derült.


A tuberkulózis az egyik legrégibb fertőző megbetegedések egyike, amely több évezrede sújtja az emberiséget. Az újkor végén, az iparosodás előrehaladtával egyre nagyobb intenzitással tombolt a rossz higiénés körülmények között élők között, ám a 20. század közepére sikerült visszaszorítani a "nyomor betegségét", amely az egyik legtöbb halálesetet okozó kór volt a történelemben.


Forrás:

http://www.mult-kor.hu/20131105_7000_eve_is_jelen_volt_a_tbc_a_karpatmedenceben


További beszámolók:

http://www.natureworldnews.com/articles/4730/20131102/earliest-case-of-tuberculosis-identified-in-7-000-year-old-skeleton.htm

http://www.medicalnewstoday.com/releases/268172.php

http://www.tbonline.info/posts/2013/10/31/one-oldest-cases-tuberculosis-discovered/

 
Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket