innovacio

TTIK-s hallgatókat díjaztak az SZTE Innovációs Napján

Mikroalgákkal megvalósuló biogáz-előállító eljárás, ötezer forintból fejlesztett robot és 3D-s alakzatok prezentációjára alkalmas szoftver kifejlesztői vannak a díjazottak között.


A Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága 2013-ban hirdette meg hallgatók számára az SZTE Innovációs Versenyt. A verseny célja, hogy inspirálja a hallgatókat innovatív ötleteik kidolgozására és bemutatására. Összesen 23 pályamunka érkezett be, igen változatos témákban – a sportboltokban télikabát tesztelésre alkalmas hűtőfülkétől a Mars expedíció hatékonyabbá tételéig.

Első helyen végzett Wirth Roland és Lakatos Gergely, az SZTE TTIK biológus szakos PhD-hallgatói a „Mikroalga mint alternatív szubsztrát biogáz előállítására” című projektjükkel. Második díjat vehetett át a tavaly egy nemzetközi innovációs versenyre is kijutó Kecsenovity Egon, az SZTE TTIK anyagmérnök szakos hallgatója a „KITT-E, az 5 ezer forintos oktatási robot” című projekttel – előadásához saját fejlesztésű prezentációs kesztyűjét használta. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Álb Csaba, az SZTE TTIK programtervező informatikus szakos hallgatója állhatott a „Kinect 3D presenter” című projekttel. A Kinect számítógépes játékokhoz fejlesztett szenzor, mely követi a test mozgását játék közben. Álb Csaba innovációjában azonban nem játékra, hanem háromdimenziós alakzatok (például gépek, épületek tervei, egyéb látványtervek) prezentációjára alakította át a Kinectet.


Az SZTE Innováció napját március 21-én tartották. Előadások, kiállítások és bemutatók voltak az egyetem Rektori Hivatalának épületében, valamint a TIK-ben az SZTE innovációs tevékenységéről. Az idei rendezvény a második ilyen alkalom volt az SZTE-n: a program célja az volt, hogy összehozza a kutatókat, oktatókat, hallgatókat és a vállalatok vezetőit. Az egyetem innovációs tevékenységéről, Szeged szerepéről, valamint a Dugonics tér felújításáról hangzottak el előadások és bemutatták az SZTE innovációs versenyének díjazott pályaműveit.


Egy most szerveződő nagyobb kiállítás első szeleteként az érdeklődők a Rektori Hivatal díszterme előtt hat vitrinben csodálhattak meg néhány, az SZTE-hez kötődő innovációs fejlesztést. Itt kapott helyet az antibakteriális nanoezüst felsőruházat, az elmaradhatatlan C-vitamin, az olyan funkcionális élelmiszerek, mint például a magas antioxidáns tartalmú csokoládé vagy az emelt rosttartalmú kifli. Szegedi innováció az elakadt olajkutak nanoemulzió esajtolásával történő újraindítása is, de szintén nagyot alkottak a GE Healthcare-rel való együttműködések révén a számítógépes orvosi képfeldolgozásban. Az egyetem innovatív erejét demonstrálja a szoftverfejlesztés és a szoftverminőség-javítás terén elért eredmények is, sok más mellett ide tartozik a nyílt forrású szoftverlaboratórium tevékenysége is.


Forrás: szegedma.hu, delmagyar.hu

 

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket

fb-logo in-logo yt-logo