Bolyai Műhelykonferencia – felhívás 2013

2013. április 6-án tartják a tizenegyedik Bolyai Műhelykonferenciát, amelynek címe „PhD után, Magyarországon!”, célja a posztdoktori támogatási rendszer összhangját és középtávú stabilitását fokozó ajánlások megfogalmazása. Alább olvasható a szervezők felhívása.


PhD után, Magyarországon!
11. Bolyai Műhelykonferencia, 2013. április 6.


A magyar tudományosság megtartó ereje azon múlik, hogy a fiatal kutatóknak módjuk van-e itthon nemzetközi szintű teljesítményre a PhD fokozat elnyerését követő 5–8 évben.
A műszaki és természettudományi karok személyi állományának csökkenését részben ellensúlyozhatják a PhD utáni, határozott időre szóló kutatási projekttámogatások, amennyiben azokra stabil és bővülő rendszerként számíthatnak a fiatalok:


  • Az MTA Lendület programjában létrejövő kutatócsoportok tagjait javarészt a PhD-fokozatukat 1–3 évvel korábban megszerző kutatók közül toborozzák.
  • Az MTA immár évente hirdeti meg kutatócsoporti pályázatait nemzetközileg elismert, nagy tapasztalatú egyetemi kutatóknak.
  • Az OTKA Bizottság összhangba hozza az MTA rendszerével posztdoktori (PD) ösztöndíjait és a fiatal kutatók számára meghirdetett nagy összegű (NF) pályázatát.
  • Nemzetközi és hazai nagyvállalatok a közelmúltig dinamikusan fejlesztették hazánkban működő fejlesztői laboratóriumaikat.
  • Az MTA Bolyai Ösztöndíjának kettős feladata a fiatal posztdoktorok támogatása és a tapasztaltabb kutatók MTA-doktori címhez vezető kutatásainak ösztönzése.
  • A korábban nagy tekintélyű Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíj bővülve alakul át.
  • A folytatódó kutatóegyetemi kiemelés céljainak követendő mintát ad az előző támogatási időszakban alkalmazott több száz sikeres posztdoktori kutató.
  • Az Európai Unió FP7-es és ERC Grant pályázatai támogatásával működő csoportok nemzetközi vonzerejét nagyban növelné a munkaügyi szabályok egyszerűsítése.


A 11. Bolyai Műhelykonferencia célja a posztdoktori támogatási rendszer összhangját és középtávú stabilitását fokozó ajánlások megfogalmazása, amelyek segítik mind az újjászervezett MTA-hálózat, mind a drámaian változó pénzügyi feltételek hatására átalakuló felsőoktatási intézményrendszer kutatási teljesítményének fenntartását.


A műhelytanácskozás vitaindító előadását Pálinkás József, az MTA elnöke tartja.
Korreferátum tartását vállalta Kollár László, az OTKA Bizottság elnöke, Keserű György Miklós, az MTA TTK főigazgatója, Pálfy Péter Pál, a Bolyai Ösztöndíj kuratóriumának korábbi elnöke és Karátson Dávid, a Magyary Zoltán kuratórium alelnöke.


A Konferenciára a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével és visszaküldésével március 27-ig lehet jelentkezni.


A 11. Műhelykonferencia szervezői
B. Szendrei Mária (SzTE), Csapó Benő (SzTE), Erostyák János (PTE), Gaál István (DE),
Patkós András (ELTE), Pokol György (BME), Tasnádi Péter (ELTE)

Jelentkezési lap (doc)
A korábbi műhelykonferenciákról itt olvashat.

 

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket