Bolyai

Közel 1,3milliárdból újul meg az SZTE Bolyai épülete

Méltatlan volt az épület állapota a benne zajló munkához – jelentette ki Szabó Gábor rektor a munkaterület átadásakor. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Bolyai épületére 1,28 milliárdot költenek.


Közel 1,3 milliárdból újul meg az SZTE Bolyai épülete


Méltatlan volt az épület állapota a benne zajló munkához – jelentette ki Szabó Gábor rektor a munkaterület átadásakor. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Bolyai épületére 1,28 milliárdot költenek.


Április másodikán az épület kulcsának jelképes átadásával kezdődött el a patinás Aradi vértanúk téri Bolyai épület renoválása, melynek nagy részét TIOP-forrásokból fedezik, az egyetem 254 millió forintot fordít erre a célra.


Az épület a pincétől a padlásig megújul, a kivitelező 228 nap alatt új tetőszerkezetet kap, kicserélik a nyílászárókat, és megújítják a gépészeti- és villamosrendszerét is. A homlokzati nyílászárókat egyedi ablakokra cserélik, melyek kívülről illeszkednek a műemlékhez, belülről pedig kétrétegű üvegezéssel látják el azokat. Az 1886-ban épült, műemléki védettségű Bolyai-épületben a tantermek szellőztetését hővisszanyerő szellőző rendszer biztosítja majd. Kiderült, ahol megoldható, LED-es világítótesteket szerelnek be. Az 1,28 milliárd forint értékű projekt mellett eszközbeszerzés is zajlik, melyre 800 millió forintot költenek.


Szabó Gábor rektor a munkaterület átadásakor kifejezte örömét, hogy megújulhat a Bolyai épület, ám a korábbi felújítások során fellépő problémákkal kapcsolatban hozzátette, tudja, hogy minden egyes költözés és renoválás problémákkal jár. A rektor abban is biztos, hogy a munkálatok során érik majd „meglepetések” a kivitelezőt. „Örülök annak, hogy az épület megújulhat, ami nagyon fontos épülete a Természettudományi és Informatikai Karnak és az egész egyetemnek is” – közölte, s hozzátette, reméli több külföldi hallgatót is vonz majd a kar épületének megújítása után.


Hernádi Klára dékán a munkaterület átadásán elmondta, február 25-én kezdtek el kiköltözni az épületből, amit a hat tanszékcsoportból négyet érintett. Összesen négy helyre költöztették a munkatársakat a 7047 négyzetméter hasznos alapterületű Bolyaiból.


A „Szegedi Egyetemi Tudás-sétány továbbfejlesztése az élettudományi infrastruktúra modernizációján keresztül” elnevezésű projekttal kapcsolatban Majó Zoltán gazdasági és műszaki főigazgató közölte, az SZTE az ezredforduló óta Európai Uniós forrásokból több felújítást is végzett, a Bolyai épület az utolsók közé tartozik. Köszönetet mondott Varga László tervezőnek, az EU-s projektekért felelős Sümegi Tündének és csapatának is.


Az Aradi vértanúk tere 1. szám alatti egyetemi épület felújítására 228 napja van a kivitelezőnek. A ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatójának, Peresztegi Imrének Szabó Gábor rektor adta át jelképesen az épület kulcsát.


Forrás és további fotók:

http://szegedma.hu/hir/szeged/2013/04/kozel-13-milliardbol-ujul-meg-az-szte-bolyai-epulete-fotok.html


uszt_logo_rgb Infoblokk3_ERFA

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket

fb-logo in-logo yt-logo