Asztrobiológia kurzus Szegeden

December 11 és 12-én asztrobiológia témájú mini-kurzust szervezünk az SZTE Fizika Intézetében.

A kurzus elsősorban az egyetem fizika- és biológia szakos hallgatóinak szól, de nyilvános, tehát szabadon látogatható mindenki számára.

Szervezési okokból kérünk minden érdeklődőt, hogy megjelenési szándékát jelezze nekünk itt vagy a bbarna@titan.physx.u-szeged.hu email címen.


Az előadások angolul fognak folyni és előreláthatólag (szünetekkel együtt) három-három órán kersztül fognak tartani. Az előadó Gerard Williger, a University of Louisville, valamint a Konkoly

Obszervatórium kutatója, a kurzus pedig a következő témákat fogja érinteni:


This six hour lecture series is an introduction to astrobiology at the mid-undergraduate level, for biology and physics students. No calculus will be used, but I'll refer to algebra (Kepler's laws

and the inverse-square law).

Topics will include:


 • 1) Light and how astronomers use it: blackbody radiation, Wien's law, spectral lines, telescopes, wavelengths of light
 • 2) History of Earth: lithosphere, atmosphere
 • 3) How planets move: Kepler's laws
 • 4) Our solar system: Venus, Mars, giant planets, satellites of giant planets, Pluto/Eris, comets, asteroids
 • 5) Life on Earth and how we think it developed: the chemistry of life, the fossil record
 • 6) Stars+Exoplanets: types, lifetimes, population statistics, formation
 • 7) The Search for Life: extremophiles, search in the Solar System, search around other stars, interstellar communication and travel

Képgaléria

07.jpg

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

 • október 28.
  18:00 - 19:00
  Előadó: Prof. Dr. Csermely Péter Széchenyi-díjas magyar biokémikus, hálózatkutató
  További információ: www.pedagogiaiestek.hu
  A Mentor(h)áló és az IH közös rendezvénye
  Belépőjegy 2300 Ft, SZTE-kártyával, diákigazolvánnyal, pedagógusigazolvánnyal 1600 Ft
 • november 4.
  14:00 - 16:00
 • november 12.
  18:00 - 19:30
  Újabb 21. századi, mindannyiunkat érintő és érdeklő téma, újabb kivételes felkészültségű előadó a nagysikerű Pedagógiai esték színpadán - vendégünk Steigervald Krisztián generációkutató, marketing szakember!
  Steigervald Krisztián 1999 óta foglalkozik a generációkkal, szakdolgozatát is ebből írta a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán. Nyolc évig dolgozott vezetőként a piackutatással foglalkozó GfK-ban, majd 2011-ben megalapította saját tanácsadó és piackutató cégét, az Emocionális Marketing Kft-t. A cég az elmúlt 7 évben több mint 100 multinacionális cég sikeres partnere volt.
  Krisztián egyedülálló módon mind a 6 ma élő generációval foglalkozik üzleti szinten is, a cégeknek marketing és HR témában ad tanácsokat, tart intergenerációs tréningeket, fókuszcsoportokat, előadásokat és csapatépítő napot. Kedvenc területe a marketing-kutatás és a marketing-pszichológia új irányú használata és összekapcsolása.
  Krisztián emellett a Lánchíd Rádió marketing szakértője volt, az Üzlet&Pszichológia marketing-témájú szerzője, állandó meghívott előadó a Corvinuson és a pécsi Közgázon, oktató a BKF-en, valamint egyéni coach, okleveles brief-coach, life-coach. Végül és nem utolsósorban: nagyszerű előadó!
  Steigervald Krisztián előadását minden szülő, nagyszülő, pedagógus számára "KÖTELEZŐ" programként javasoljuk, de jó szívvel ajánljuk a fiatalabb generációk képviselőinek figyelmébe is.

Kövess minket

Facebook YouTube Twitter Google Plus