Kiemelt hírek

[1] 2 3 (4)> (8)>| 
2021. december 07.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara képzések színes skálájával várja leendő elsőéves hallgatóit.

2021. december 07.

Ismerd meg a Földrajzi és Földtudományi Intézet képzéseit! Az Intézet célja, hogy az itt tanulók széles körű ismereteket sajátítsanak el Földünkről, különösen a hazai táj fejlődéséről, sajátosságairól, társadalmi-gazdasági viszonyairól, a természeti és társadalmi környezetben lejátszódó folyamatok kapcsolatrendszeréről.

2021. december 07.

Kedvenc tárgyad a matematika? Jól tudsz összefüggésekben, algoritmikusan gondolkozni? Tanulj nálunk, és légy Te is matematikus!

2021. december 07.

Érdekel, hogy a körülötted lévő világ hogyan épül fel? Vonzanak a mikroszkóp lencséjén keresztül feltáruló csodák? Mindig is a biológia volt számodra a legizgalmasabb tantárgy? Akkor a Biológia Intézet képzései Neked szólnak!

2021. december 07.

Érdekel a körülötted levő világ, és megismernéd pontosabban, hogyan is működik? De bizonytalan vagy, hol kezdd, hogyan fogj neki? Szeretnéd továbbvinni a világ felderítését, új összefüggéseket, jelenségeket felfedezni? Szeretnél alkotni, új dolgokat létrehozni? Ha bármelyik kérdésre igen a válaszod: Tanulj fizikát az SZTE-n!

2021. december 07.

Az informatika napjainkban a legdinamikusabban fejlődő terület. Az élet minden területén egyre nagyobb szükség van a jól képzett informatikus szakemberekre. Az SZTE Informatikai Intézet az informatika képzési terület országosan leggazdagabb képzési portfóliójával vár, legyen szó alap- vagy mesterképzésről.

Nálunk megtalálható a gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus és programtervező informatikus alap- és mesterszak, villamosmérnök alapszak, üzemmérnök-informatikus alapképzés és az info-bionika mérnöki mesterszak. Képzéseinkről általánosságban elmondható, hogy gyakorlatorientált és projekt szemléletű tudás elsajátítását biztosítja a hozzánk jelentkezőknek. Amennyiben érdekel ez a terület és abban az intézményben szeretnél tovább tanulni, ami a hazai informatikai felsőoktatás bölcsője, ahol 1957-ben – Magyarországon elsőként – indult informatikus képzés, valamint ahol a HVG Diploma 2022 rangsora szerint a képzési területen a legkiválóbb oktatóktól tanulhatsz, akkor válaszd az SZTE informatikai képzéseit!

2021. december 07.

Vonzanak a kémiai kísérletek? Szeretnéd mélyebben megismerni, mivel foglalkoznak a vegyészek? Esetleg az anyagmérnöki szakma vagy a molekuláris bionika érdekel? Akkor várunk a Kémiai Intézet képzésein!

2021. december 23.

Békés, Boldog Karácsonyi Ünnepeket és eredményekben gazdag Boldog Új Évet kívánunk, minden kedves hallgatónknak, munkatársunknak!

2021. december 08.

A zsűri idén is kiosztotta az SZTE Innovációs Díjakat. Sorozatunkban bemutatjuk a díjazottakat és projektjeiket.  Dr. Kozma Gábor és Dr. Kukovecz Ákos vezették azt a kutatást, ami idén a legjobbnak bizonyult a "Leginnovatívabb kutatómunka a természettudományok és élettudományok területén".

2021. december 06.

2021. december 3-án zajlott az idei Szent-Györgyi tanulmányi verseny elődöntője, a járványhelyzet miatt a megmérettetést, online módon rendezték meg. A verseny érdekessége, hogy nemcsak az egyetem ünnepli 100 éves jubileumát, hanem az SZTE Nobel-díjas kutatójának munkásságához kötődő vetélkedőt is már egy évtizede rendezik meg a középiskolások számára.

2021. december 09.
Megrendülten tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy volt kollégánk, tanárunk, barátunk DR. SCHNEIDER GYULA a kémiai tudomány doktora, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara Szerves Kémiai Tanszékének Professor Emeritusa 2021. december 6-án, 90 éves korában, méltósággal viselt betegség következtében elhunyt.
2021. november 30.

Pirit, kalcit, szfalerit, dolomit, pirrhotin, kvarc, kalkopirit, rodokrozit ásványokkal gazdagodott az SZTE TTIK Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszéke. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a közelmúltban a röszkei határátkelőn foglalták le az ásványokat, amelyeket a hivatalos eljárást követően 2021. november 30-án a Szegedi Tudományegyetemnek ajándékoztak.

2021. december 06.
Mélyen megrendülve tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy kolléganőnk, barátunk DR. HABIL. VAS GABRIELLA ÁGNES tudományos főmunkatárs, matematikus, 2021. november 28-án, életének 38. évében elhunyt. Búcsúztatására szűk családi körben került sor.
2021. december 02.
Megrendülten tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy kollégánk, barátunk és tanárunk DR. MÓRICZ FERENC Professor Emeritus 2021. november 20-án, életének 83. évében elhunyt. Búcsúztatására szűk családi körben kerül sor.
2021. november 26.

A 2021/2022. tanév I. félévi Oktatói Munka Hallgatói Véleményezéséhez szükséges kérdőívek a NEPTUN-ban 2022.01.29. 23:59-ig érhetők el.

2021. november 12.

Időpontja: 2021. november 26. (péntek) Online konferencia

2021. november 25.

Harmadik éve tart a Szegedi Tudományegyetem kutatása, amely a Tisza vízrendszerének mikroműanyagokkal való szennyezettségét vizsgálja. Megdöbbentő eredményeket hozott az eddigi minták elemzése. A kutatáshoz terepi és műholdas adatokat is használnak.

2021. november 23.

Röst Gergely szegedi matematikus csapatával modellezte a vírus terjedését a szervezetünkben

2021. november 17.

Az SZTE-n zajló innovatív kutatásokról, pályázati lehetőségekről és tehetséggondozó programokról is szó esett a Szegedi Tudományegyetem Innovációs Napján. 2021. november 17-én az Innovációs Díjakat is átadták olyan kutatóknak, akik többek között az önvezető autók társadalomra ható pszichológiáját térképezték fel, bevett daganatkezelési eljárásokat gondoltak újra és a műanyagok oldódási folyamatait monitorozó automatizált rendszert hoztak létre.

2021. november 15.

Muzeális és a közelmúltban is használt optikai eszközökkel, a fizika törvényszerűségeire tanító játékokkal és az intézmény történetét, tevékenységét bemutató interaktív alkalmazásokkal várja az érdeklődőket a szegedi lézeres kutatóintézet, az ELI-ALPS interaktív látogatói tere, amelyet 2021. november 13-án adtak át.

2021. november 13.

Az SZTE centenáriumi tanévének Egyetem Napja rendezvénysorozatát 2021. november 13-án Ünnepi Szenátusülés zárta. Hagyomány, hogy a Szegedi Tudományegyetem Napja alkalmából a felsőoktatási intézmény munkáját támogató jeles személyiségeknek Doctor Honoris Causa kitüntető címet, továbbá rangos egyetemi díjakat és elismerő okleveleket adományoz az universitas vezető testülete.

2021. november 10.

A Szegedi Tudományegyetem centenáriumi programsorozatához kapcsolódóan szabadtéri kiállítás nyílt a Kárász utcán, amely a természettudományos képzés elmúlt évszázadának jelentős, eddig nem látott pillanatait mutatja be.

2021. október 26.

2021. október 15-én a TTIK Bolyai Intézet Bolyai termében ünnepélyes keretek között került sor a 2021. évi kari alapítású kitüntetések, díjak, a Nagyköveti kitüntető címek, a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjban részesülők oklevelének átadására, valamint a legmagasabb felvételi pontszámmal bekerült első évfolyamos hallgatók jutalmazására.

2021. október 15.

2022. februárban induló képzések
Jelentkezési határídő: 2021. nobember 15.

2021. október 22.

A 810,98 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével, a Széchenyi 2020 program keretében megvalósult az „Élő dolgok Internete (Internet of Living Things)” című, GINOP-2.3.2-15-2016-00037 számú kutatás-fejlesztési projekt. A projekt célja az IoLT kiválósági műhely kialakításával egy olyan platform létrehozása, ami segíti az IoLT alkalmazások fejlesztését nagyon kis erőforrású szenzorok magas szintű programozásával.

2021. október 12.

Harminckettedik alkalommal adták át a Szegedért Alapítvány elismeréseit. A Szegedi Nemzeti Színházban 2021. október 9-én, szombaton este rendezett gálaműsoron – a hagyományoknak megfelelően – négy díjazott vehette át az elismerést. Az alapítvány fődíját a Szegedi Tudományegyetem professzora, Prof. Dr. Dékány Imre akadémikus kapta.

2021. október 08.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Vezetőképző Akadémiájának igazgatója, Dr. Porkoláb Imre A változás ereje: hogyan fejlődjünk kiszámíthatatlan környezeti viszonyok között? címmel szakmai előadást tart Szegeden. Az eseményt követően az érdeklődők megvásárolhatják Porkoláb Imre eddig megjelent könyveit, amelyeket a szerző igény esetén a helyszínen dedikál.

2021. október 05.

6/2021. (10.01.) sz. rektori-kancellári együttes utasítás az egészségügyi válsághelyzet során a Szegedi Tudományegyetemen alkalmazandó szabályokról

2021. október 04.

Ismét Karriernapot tart a Szegedi Tudományegyetem: 2021. október 19-én, kedden, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban találkozhatnak a hallgatók a munkaerőpiaci szereplőkkel. A Karriernap előtt Felkészítő programok várják a diákokat.

 

2021. szeptember 24.

Elkészült Magyarország Nemzeti Atlaszának „Társadalom” című új kötete, amelynek elkészítésében mind a fejezetszerkesztői, mind a szerzői munkákban az SZTE TTIK Földrajzi és a Földtudományi Intézet számos munkatársa részt vett. A kötethez kapcsolódó, nemzetközi szinten is innovációnak számító újdonság, hogy tartalma a www.emna.hu honlapon interaktív térképek formájában is, díjmentesen elérhető (e-MNA).

2021. szeptember 23.

A Szegedi Tudományegyetem centenáriumi évében jubilál az Őszi Kulturális Fesztivál is, huszonötödik alkalommal rendezik meg az egyetem összművészeti programsorozatát. Idén szeptember 30. és november 15. között 50 helyszínen többszáz programmal várják az érdeklődőket.

2021. szeptember 17.

Idén szeptember 24-én és 25-én lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. A Kutatók Éjszakája alkalmából a Szegedi Tudományegyetem erre 334 lehetőséget kínál. Az Európa-szerte megrendezett, ingyenes eseménysorozat a tudományt és a kutatói életpályát népszerűsíti.

2021. szeptember 17.

A Szegedi Tudományegyetemen 900 hallgatót érint a kérdés: mégsem kerülnek át önköltséges képzésre azok, akiket a 2020/2021-es tanév eredményei alapján sorolt át az intézmény önköltséges képzési formára.

2021. szeptember 15.

A Mentor(h)áló és az IH Rendezvényközpont közös szervezésében megvalósuló Pedagógiai esték című nagyszabású előadás-sorozat évek óta Szeged és a régió népszerű programja. Idén ősszel is  folytatódik 8 előadással, izgalmas témákkal. A 2021. szeptember 15-én tartott szezonnyitó sajtótájékoztatón Gajdán Árpád, az IH rendezvényközpont intézményvezetője és Porkoláb Mihály, a Mentor(h)áló programok főszervezője ismertette a 2021-es őszi programot.

2021. szeptember 10.

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy két új alapszakot indított a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem Békéscsabán. Az SZTE Mérnöki Kar gépészmérnöki alapképzésén és a Természettudományi és Informatikai Kar programtervező informatikus alapképzésére jelentkező hallgatók a sajtótájékoztató után be is iratkozhattak.

2021. szeptember 07.

Szeptember végén, az online térben indul az SZTE új képzése a Duna ártereinek védelméről, fejlesztéséről. Az ingyenesen elérhető, angol nyelvű online kurzus kiemelt célja a kidolgozott módszerek és eredmények széleskörű bemutatása és eljuttatása a szakemberek, a döntéshozók és az érdeklődők számára.

2021. július 09.

Jelentkezz az SZTE RoboCup 2021 programozó versenyre! Egyensúlyozó-robot programozó verseny az SZTE hallgatóinak, 500.000Ft összdíjazással.

2021. augusztus 31.

Közel 1 milliárd Forintból valósult meg a Szegedi Tudományegyetem részvételével a „A mesterséges intelligencia matematikai alapjai” című 2018-1.2.1- NKP- 2018-00008 kódszámú pályázat. Az SZTE kutatói a mély neuronhálók szimulációjával és tanításával foglalkoztak a projekt során több alkalmazási területen, mint például a képfeldolgozás és a nyelvtechnológia. Nemzetközileg is kiemelkedő eredményeket értek el többek között a szövegek számítógépes reprezentációja és a mesterséges intelligencia rendszerek biztonsági sérülékenységeinek kutatása területén, valamint részt vettek egy orvosi alkalmazás: egy automatikus sebklasszifikációs eljárás kidolgozásában.

2021. augusztus 23.

Kiosztották az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából a Kossuth- és Széchenyi-díjakat. Képösszeállításon az SZTE-s polgárok a díjazottak között.

2021. augusztus 18.

Futurisztikus sátorral, interaktív kiállítással és naponta frissülő kiadvánnyal várja az érdeklődőket az idei Szegedi Ifjúsági Napokon az SZTE. Augusztus 25 –29. között a rendezvény hangulatához illeszkedő, ugyanakkor extravagáns helyszínen kínál fiatalos, szórakoztató és ismeretterjesztő programokat a szegedi egyetem.

2021. augusztus 19.

A „Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ létrehozása a Szegedi Tudományegyetemen” projekt kapcsán a közelmúltban a Szakmai Felügyelő Tanács hivatalos laborlátogatást tartott a Kompetencia Központban, amelyen bemutatták az eddig beszerzett eszközöket.

2021. augusztus 10.

Világcsúcs a kémiában, hogy az SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékén Czakó Gábor kutatócsoportja már kilenc atomból álló összetett rendszerben is pontosan követni tudja az atomi mozgást. Az ezt leíró tanulmányt 2021. augusztus 9-én hozta nyilvánosságra a Nature Chemistry. A vezető kémiai szaklap immár a harmadik cikket közli az SZTE elméleti kémikusaitól, ami egyetemi, és országos szinten is rekord.

2021. augusztus 03.

Élen jár a közoktatás megújítását célzó kutatásokban a Szegedi Tudományegyetem. Minden negyedik projekt és az összes támogatás 33 százaléka a Szegedi Tudományegyetemen működő csoportoké.

2021. augusztus 02.

A 2021. évi XXIII. törvény szerint a Szegedi Tudományegyetem általános jogutódlással átalakult. A korábban központi költségvetési szerv jogállású Szegedi Tudományegyetem 2021. augusztus 1-től a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány fenntartásába került, és a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány fenntartásában egyéb közhasznú szervezetként működik tovább.

2021. augusztus 02.

Kari pótfelvételi tájékoztatók, alap, osztatlan és mesterképzésekről

2021. július 23.

Az évkezdéshez legfontosabb információkat itt találjátok

2021. július 16.

Az élettudományi és fogorvostudományi kutatások, a régészeti és az anyagtudományi vizsgálatok eredményességéhez is hozzájárul az SZTE mikro-CT készüléke. A műszer révén például a 3D nyomtatott testek mechanikai tulajdonságairól is rangos tudományos lapokban publikáltak a Szegedi Tudományegyetem kutatói és partnereik.

2021. július 19.

A Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem alkotta konzorcium az „Ultragyors fizikai folyamatok atomokban, molekulákban, nanoszerkezetekben és biológiai rendszerekben” című projekt keretében, több területen a nemzetközi kutatások élvonalába helyezte az általuk képviselt alap- és alkalmazott kutatási irányokat. A zárórendezvényen értékelték az elért sikereket.

2021. július 16.

Véget ért a vizsgaidőszak, kezdődhet a nyári lazítás. Ám a sok strandolás, nyaralás mellett nyáron is sok lehetőséget rejt a Coursera for SZTE program.

2021. július 15.

2021. július 22-én elérkezik az a nap, amelyet minden felvételiző nagyon vár már! Este 8 órakor érkeznek a hivatalos felvételi ponthatárok. Ebből az alkalomból az SZTE közös ünneplésre hívja a középiskolás diákokat, Pont Ott Partijára, a Dugonics térre.

[1] 2 3 (4)> (8)>| 
Friss hírek RSS

Friss hírek

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket

fb-logo in-logo yt-logo