Kiemelt hírek

[1] 2 3 (4)> (10)>| 
2023. január 20.

2023. Február 4-én (szombat) a TANULMÁNYI és INFORMÁCIÓS KÖZPONT KONGRESSZUSI TERMÉBEN (Ady tér 10. ) 11.00 ÓRAKOR

2023. január 18.

Már javában zajlik a 2023-as felsőoktatási felvételi eljárás, az egyetemek, azon belül a karok és szakjaik felelősei pedig mindent megtesznek azért, hogy akik felsőfokú tanulmányaikat szeretnék megkezdeni szeptemberben, a lehető legmegfelelőbb helyet válasszák. Fazekas Melinda, a Szegedi Tudományegyetem Karrier Irodájának szakmai vezetője és Ujhelyi Eszter, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Óvodapedagógus szakos, másodéves hallgatója az alábbi beszélgetésben ehhez nyújt segítséget és beszél az esetleges buktatókról is.

2023. január 17.

A szegedi egyetem több mint 4000 kollégiumi férőhellyel és lakhatási támogatással várja a hallgatóit.

2023. január 16.

Bár az egyetemi felvételi pontszámítás bonyolultnak tűnik, egy új, szegedi fejlesztésnek köszönhetően pár kattintás, és megvan az eredmény.

2023. január 13.

Folyamatos volt az érdeklődés a Szegedi Tudományegyetem standjánál az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon. A továbbtanulás előtt állókat 2023. január 12-14-ig várták az SZTE 12 karának és Tanárképző Központjának képviselői.

2023. január 09.

Az idei évben január 28-án szombaton 9-14 óra között kerül megrendezésre a Szegedi Fizika Napja, melynek ezúttal az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet ad otthont. A rendezvényen számos izgalmas programmal készülünk a fizika iránt érdeklődőknek.

2022. december 23.

A Nemzeti Felsőoktatási Törvényben 2022. december 20-i hatállyal megjelent változásokkal kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit.

2022. december 22.

A szeptemberben induló osztatlan, alap- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre 2023. február 15-ig lehet jelentkezni az E-felvételi felületen. A szabályok és tudnivalók a Felvételi tájékoztatóban olvashatók.

2022. december 19.

Magyar kutatók is részt vesznek a magfúziós energiatermelést célzó európai kutatásokban. Az Egyesült Államokban nemrég bejelentett sikeres lézeres fúziós kísérlet területén a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézet, Nagy Intenzitású Lézer Laboratóriuma (HILL) is rendelkezik ígéretes fejlesztésekkel.

2022. december 16.

Békés, Boldog Karácsonyi Ünnepeket és eredményekben gazdag Boldog Új Évet kívánunk, minden kedves hallgatónknak, munkatársunknak!

2022. december 14.

Életének 56. évében, 2022. december 13-án elhunyt Prof. Dr. Farsang Andrea, a Szegedi Tudományegyetem TTIK Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja.

2022. december 12.

Több kilométer magas hegyvonulatok és mély völgyrendszerek, valamint többmillió éve kihűlt vulkánok is húzódnak a Dél-Alföld sík felszíne, a földtörténeti viszonylatban fiatalnak mondható üledékes kőzetek alatt. A Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézetének kutatói különleges módszerekkel, nemzetközi kutatócsoportokkal együttműködve vizsgálják az aljzatot és annak összetételét, felfedezéseik eddig ismeretlen geológiai folyamatokat és képződményeket tárhatnak fel. Az SZTE földtudományi alapkutatásai akár rejtett energiahordozó lelőhelyeket lokalizálásában is hasznosak lehetnek.

2022. december 12.

Fedélzetén a Szegedi Tudományegyetemen készült önálló kísérletek is a világűrbe kerülnek azzal a kisműholddal, amelyet az amerikai üzletember, Elon Musk rakétája visz majd a világűrbe.

2023. január 09.

Azon gondolkozol, hogy az SZTE TTIK-n tanulj tovább? Gyere el kari nyílt napunkra, és tudj meg többet képzéseinkről!


Időpont: 2023. január 14. (szombat) 9:30-14:00 óra között

Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar, Bolyai Épület (6720 Szeged, Aradi vértanúk tere 1.)

Központi előadás: 12:00 és 13:00 órakor a Bolyai teremben

Tartja: Dr. Pfeiffer Ilona oktatási dékánhelyettes

2022. november 24.

A 2022/2023. tanév I. félévi Oktatói Munka Hallgatói Véleményezéséhez szükséges kérdőívek a NEPTUN-ban 2023.01.28. 23:59-ig érhetők el.

2022. november 25.

A Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter 2022. november 17-én rendezte meg a HACKATHON PARTISCUM 2022 rendezvényt, Szegeden az SZTE Tanulmányi és Információs Központban. Az eseményre középiskolás és egyetemista csapatok is nevezhettek. A "Legeredetibb Ötlet" díjat, a Szegedi Tudományegyetem 429 csapata nyerte el.

2022. november 25.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Intézete 2022. november 22-én, két év kihagyás után immár ötödik alkalommal rendezett Informatikai Szakmai Napot a Szent-Györgyi Albert Agórában. Az érdeklődők előadásokat hallgathattak meg többek között a legjelentősebb finn cég, a Tuxera alapítójától, valamint HoloLens és egyéb VR-bemutatókon is részt vehettek.

2022. november 24.

Több ezer érdeklődő vett részt a Szegedi Tudományegyetem Nyílt Napján. Minden kérdésükre választ kaphattak a felvételizők 2022. november 24-én, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az SZTE 12 kara több mint 550 szakon kínál lehetőséget a továbbtanulásra nappali, levelező és távoktatás tagozaton.

2022. november 23.

Az Európai Unió H2020-as Phoenix-projektje arra keres megoldásokat, hogy milyen válaszokat adhatunk a klímaváltozás és az energetikai válság okozta kihívásokra. A kilenc országban zajló kezdeményezés kizárólagos képviselője a kelet-közép európai térségben a Szegedi Tudományegyetem, amely két hazai területen, Szegeden és a Balaton régiójában végez nagy jelentőségű kutatásokat.

2022. november 16.

A szegedi és szegedi kötődésű fizikusok sikeres kísérleteiről a nagyhírű Nature Communications folyóirat számolt be.

2022. november 12.

Időpontja: 2022. november 25. (péntek)

Helye: SZTE TTIK Bolyai épület, II. emelet Bolyai tanterem (6720 Szeged, Aradi vértanúk tere 1.)


2022. november 14.

A Szegedi Tudományegyetem nagy híre volt 2021 augusztusában Dr. Czakó Gábor (SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék) és kutatócsoportja publikációja a Nature Chemistry folyóiratban. Az SZTE kutatói a világon elsőként egy 9 atomos összetett rendszerben tudták elméleti úton modellezni egy kémiai reakció útjait. Mire a cikkért 2022 szeptemberében Czakó Gábor megkapta az SZTE „Év publikációja” díját, kutatócsoportja új projektjében már egy 12 atomos rendszer elméleti számításait fejleszti. Díja kapcsán Dr. Czakó Gábor kutatóműhelyében jártunk.

2022. november 14.

Jedlovszky-Hajdú Angéla vezeti a diákként elérhető legmagasabb tudományos kitüntetés birtokosainak közösségét. A Pro Scientia Aranyérmesek Társasága (PSAT) tagjai a Szegedi Tudományegyetem Rektori Épületében tartották legutóbbi konferenciájukat és mutatták be saját kutatási területüket közérthető módon a nyilvánosságnak a közelmúltban. Ebből az alkalomból kérdeztük a társaság elnökét, aki a Szegedi Tudományegyetemen diplomájázott klinikai kémikusként és doktori fokozatát is az egyetemen szerezte a Kémia Doktori Iskolában.

2022. november 10.

Helyszín: SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ - 6722 Szeged, Ady tér 10.

Időpont: 2022. november 24.

A Szegedi Tudományegyetem nyílt napját 2022. november 24-én tartja az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A nyílt nap képzési kiállításán a leendő hallgatók a karok képviselőinek tehetik fel kérdéseiket.

Az egyetem 12 kara több mint 550 szakon kínál lehetőséget a továbbtanulásra nappali, levelező és távoktatás tagozaton.
2022. november 08.

2022. november 4-én a Kari Tanácsteremben ünnepélyes keretek között került sor a 2022. évi Aranykréta-díjak, a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjban részesülők oklevelének átadására, valamint a legmagasabb felvételi pontszámmal bekerült első évfolyamos hallgatók jutalmazására.

2022. november 08.

A Szegedi Tudományegyetem egyedülálló lehetőséget hirdet minden végzős középiskolás számára. A "Tölts egy napot a SZTESÓKkal" programra jelentkezők közül 12 diák 1-1 napra betekintést nyerhet egy egyetemista mindennapjaiba.

2022. november 04.

Felfogható, folytonos és biztos anyagi létünk legkisebb építőelemei felfoghatatlanul, kvantáltan és valószínűségi alapon írhatók le. A kvantumfizikai jelenségek megértésében a valóság természete a tét. A Magyar Tudomány Ünnepén beszélgettünk Prof. Dr. Szabó Gábor fizikus akadémikussal, az SZTE TTIK Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék egyetemi tanárával.

2022. november 03.

A dél-alföldi régió ökoszisztémája, a kutatókkal való sikeres együttműködés a gyakorlatban, és a jövő legfontosabb vívmányai is szóba kerültek 2022. november 3-án, a Szegedi Tudományegyetem tizedik alkalommal megrendezett Innovációs Napján. Az eseményen bemutatták az SZTE új Egészségbiztonság Nemzeti Laboratóriumát, átadták az Innovációs Díjakat és ismertették az Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ (IKIKK) legfontosabb feladatait. Emellett bemutatkoztak az egyetem ipari partnerei, zárásképp egy kerekasztal-beszélgetést is tartottak.

2022. október 28.

Amerikai ámbrafát ültettek és emléktáblát állítottak a Szegedi Tudományegyetem vezetőinek részvételével a Földrajzi és Földtudományi Intézet munkatársai a Göncz Árpád sétányon, a szegedi felsőfokú természettudományos képzés centenáriuma előtt tisztelegve. A földtudományokkal kapcsolatos oktatás és kutatás szellemi központja az SZTE Egyetem utcai épülete, egészen 1921., a Kolozsvárról Szegedre való költözés óta.

2022. október 26.

A brit Quacquarelli Symonds (QS) idén először állította össze fenntarthatósági felsőoktatási rangsorát. A rangsorba mindössze három magyar egyetem került be, az egyik a Szegedi Tudományegyetem: az SZTE az összesített rangsorban a 381-400. helyen végzett. A lista összeállításához használt teljesítménymutatók mentén is remekül szerepelt a szegedi universitas: az oktatás hatását, a tudásmegosztást, az esélyegyenlőség és a jó életminőség biztosítását mérő indikátorok szerint is a legjobb magyar intézmény.

2022. október 26.

Idén éppen tíz éve, 2012-ben rendezett először Innovációs Napot a Szegedi Tudományegyetem. Az esemény programjai: tudományos előadások, gyakorlatias workshopok az innováció és az üzleti kommunikáció jegyében zajlanak 2022. november 3-án, az SZTE Rektori Hivatal Dísztermében.

2022. október 26.

Véget ér a centenáriumi tanév: az egyetemalapítás 440. és a kolozsvári magyar tudományegyetem szegedi befogadásának 100. évfordulóját 2021/2022-ben ünnepelte a Szegedi Tudományegyetem. A Centenáriumi Zárórendezvények között szerepel konferencia, ünnepség a színházban és november 12-én a Szegedi Tudományegyetem Napja.

2022. október 25.

Oktat, kutat, és mesekönyveket ír. Bodor Attila, az SZTE TTIK Biotechnológiai Tanszékének munkatársa elmondása szerint sem oktató, sem kutató, de meseíró sem szeretett volna lenni. Az, hogy ma ebből keresi a kenyerét, majdhogynem a véletlen műve. Imádja a természetet, érdekli a környezetvédelem és odáig van a Disney mesékért. Az SZTE oktatóját és kutatóját különleges hobbijáról kérdeztük.

2022. október 25.

A Local Hero Tour első rendezvényén, az APEX szegedi és országos döntőjét is megnyerte és a játék legendájává vált Palotás Péter, az SZTE-n mérnökinformatikusként végzett gamer. Alumnusunk elárulta, mi motiválta a verseny során és, hogy mit tanácsol a leendő bajnokoknak.

2022. október 20.

Harmincadik alkalommal is teltházzal indult a Szegedi Tudományegyetem egyik legnépszerűbb kurzusa, amelyen minden évben hallgatók százai járják körül tudományosan a borkészítés geológiai, ideológiai és kulturális hátterét. A 15 éve töretlen népszerűségnek örvendő képzés és az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Földrajzi és Földtudományi Intézetének vezetőjéről, Dr. Pál-Molnár Elemérről a New Yorker Magazin is írt korábban.

2022. október 20.

Dr. Sipos Pál Miklós kémikus, a kémia tudomány doktora. „Van egy hallgatói típus, akire a kémia szinte magától ragad rá, aki akkor is kémiával foglalkozna, ha büntetnék. Úgy érzem, hogy annak idején én is ilyen voltam, és remélem, maradtam is.” Az SZTE TTIK Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék egyetemi tanárát legújabb kitüntetése kapcsán kérdeztük.

2022. október 19.

A Szegedi Tudományegyem 6 kara, 27 mesterképzést hirdet a 2022-es keresztféléves felvételi eljárásban. A jelentkezők nappali és levelező tagozatos, államilag finanszírozott és önköltséges képzések közül választhatnak. Az érdeklődők november 15-ig a felvi.hu oldalon jelentkezhetnek.

2022. október 18.

2022. október 18-án a hagyományokhoz híven az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott otthont az őszi SZTE Állásbörzének, ahol több százan megfordultak. Az eseményt Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese nyitotta meg, aki ezt követően átadta a 2022-es tavaszi SZTE Állásbörze Kedvenc Kiállítója címet is, amit a látogatók szavazatai alapján a Roche kapott. A díjat Péter András, a Roche Operatív HR vezetője vette át.

2022. október 17.

Az SZTE Alma Mater és az SZTE Sportközpont 2020 óta minden tavasszal SZTE Mozdulj! néven sportos kihívást hirdet az Egyetem volt és jelenlegi hallgatói és dolgozói számára. A kihívásokban évről évre több mint százan sportolnak rendszeresen és küldik be a futásaik, kerékpározásaik, túrázásaik eredményeit. Az idei kihívásban 24 fő, összesen 46.735 percet gyűjtött össze az SZTE TTIK számára, így az eredményüknek köszönhetően nem csak a legsportosabb és legaktívabb Kar kupát nyerhették el, de az SZTE Alma Mater támogatásával a Kar részére a „Kempelen Farkas” rózsafajtát is örökbe fogadhatták.

2022. október 17.

"A Mauna Loa továbbra is a fokozott nyugtalanság állapotában van, amit az erősödő földrengési aktivitás és a csúcs felboltozódása (felfúvódása) jelez". Az Amerikai Földtani Szolgálat (USGS) hivatalos közleményére hivatkozva, több nemzetközi és hazai médium is tényként közölte a közelgő vulkánkitörést. Kitörhet a Mauna Loa? Ha igen, mikor és hogyan? Milyen veszélyt jelent? A Szegedi Tudományegyetem vulkanológusa, Dr. Pál-Molnár Elemér ad tudományos válaszokat a kérdésekre.

2022. október 13.

Apáthy István halálának 100. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést 2022. október 13-án a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar, a Természettudományi és Informatikai Kar és az MTA SZAB Neurobiológiai Munkabizottsága. A tudós Dóm téren elhelyezett szobrát Prof. Dr. Lázár György, Prof. Dr. Horváth Dezső, Prof. Dr. Nógrádi Antal és Prof. Dr. Tamás Gábor koszorúzták meg.

2022. október 13.

Tovább emelkedett a Start ösztöndíjasok száma: míg tavaly 600, idén már 745 egyetemi tanulmányait Szegeden kezdő hallgató kapott egyszeri tanévkezdő támogatást. Idén először Start Plusz ösztöndíjat is átadtak.

2022. október 12.

Az Amerikai Kémikusok Egyesülete (ACS) rangos folyóiratában, az Analytical Chemistry című lapban jelent meg nemrég a 14-es és 15-ös ammónia stabil izotópok gázfázisú, szelektív, gyors és automatizált mérésére kidolgozott fotoakusztikus módszer leírása.

2022. október 11.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának Bolyai Intézete 2021-ben, az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóirat pedig 2022-ben ünnepli fennállásának századik évét. A jubileumi ünnepség részeként A szegedi matematika 100 éve címmel centenáriumi ülést tartottak október 7-én, több száz résztvevővel, a Bolyai Intézet dísztermében.

2022. október 07.

Mintegy 300 millió forintból valósult meg a Szegedi Tudományegyetem részvételével az „IoT rendszerek biztonságát növelő technológiák” című projekt, melyben az SZTE részéről a Szoftverfejlesztés Tanszék kutatói és a Bolyai Intézet matematikusai vettek részt. Nemzetközileg is kiemelkedő eredményeket értek el a kibertámadások fő kiinduló pontja, a szoftverekben található sérülékenységek pontosabb beazonosítása, illetve ezen analízis hatékonyságának növelése terén. A szakemberek kidolgoztak egy szabadalmi oltalmi bejelentés alatt álló hibrid (statikus és dinamikus) forráskód analízis módszert, melyet mesterséges intelligencia alapú eljárással kombinálva hatékonyabban detektálhatók a szoftverek (pl. az IoT alkalmazások) forráskódjában rejlő biztonsági rések. Kidolgoztak továbbá egy kódbeágyazáson és gépi tanuláson alapuló módszert, melyekkel szűrhetők/priorizálhatók a statikus analízis alapú sérülékenység jelzések. A kriptográfia terén a modern titkosítási eljárások kapcsán sikerült a titkosító kulcsok és az általuk használt függvények esetében nemzetközi szinten fontos eredményeket elérni.

2022. október 07.

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság fotóriportereinek képeit állították ki az egyetem Dugonics téri főépületében, 2022. október 3-án. Bobkó Anna, Sahin-Tóth István és Molnár Dóra fotósorozatai által az érdeklődők betekintést nyerhetnek a Szegedi Tudományegyetem életébe.

2022. október 05.

A hagyományokhoz híven, 2022. október 18-án, a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ ad otthont az őszi Állásbörzének. A rendezvényen a hallgatók többek között a magyar munkaerőpiac legkiemelkedőbb szereplőivel is találkozhatnak. Az Állásbörze előtt, három napon át Felkészítő Programok várják a diákokat.

2022. október 03.

A dízelüzemű járművekből és a fűtési rendszerekből a légkörbe kerülő koromszennyezés alapos vizsgálatához szükséges, úttörő jellegű laboratóriumi fejlesztések is zajlanak az SZTE TTIK Fizikai Intézetében.

2022. szeptember 29.

2022. szeptember 28-án az SZTE Alma Mater 18. alkalommal indította el Alumni mentorprogram ciklusát. Az ünnepélyes megnyitón az SZTE diplomás közösségének társadalmi és gazdasági ereje, valamint az organikus fejlődés került fókuszba. A program 2014-es indulása óta már 650 esetben segített a résztvevő hallgatóknak, és a 2022-es őszi ciklus kezdetekor 1211 potenciális mentor ajánlotta fel segítségét 36 országból.

2022. szeptember 27.

Egyre gyakrabban fordulnak elő erdőtüzek világszerte. Idén nyáron a korábbiaknál is több esethez riasztották a tűzoltókat, nemcsak a mediterrán országokban, hanem Magyarországon is. A Szegedi Tudományegyetem kutatói évek óta dolgoznak egy olyan módszer fejlesztésén, amely hatékonyabbá teheti a kialakult tüzek elleni védekezést és segítheti azok előfordulásának előrejelzését is.

[1] 2 3 (4)> (10)>|