SZTE VI. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny sajtónyilvános programok

Időpontok:

2017. április 7-én, pénteken 16-19.30 óra között,

2017. április 8-án, szombaton 13.40-15.00 óra között.

Helyszín: az SZTE TTIK, Földrajzi, Földtudományi Intézetének tanszékei

(Szeged, Egyetem u. 2.)

Meghívó

 

A Szegedi Tudományegyetem

 

tisztelettel meghívja Önt

 

az SZTE VI. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyre,

 

az ahhoz kapcsolódó sajtónyilvános programokra

 

2017. április 7-én, pénteken 16-19.30 óra között,

valamint 2017. április 8-án, szombaton 13.40-15.00 óra között.

 

Helyszín: az SZTE TTIK, Földrajzi, Földtudományi Intézetének tanszékei

(Szeged, Egyetem u. 2.)

 

 

Az SZTE VI. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék szervezi, együttműködve az intézmény geográfus oktatóival és hallgatóival. Idén 32 iskola 106 csapata (összesen 212 középiskolai tanuló) jelentkezett a vetélkedőre. Az írásbeli fordulót követő középdöntőben, 2017. április 7-én délutántól 15 iskolájának 30 csapata, vagyis 60 diákja méri össze tudását. A legjobb 8 csapat jut a 2017. április 8-i laboratóriumi, térképészeti számítási és szóbeli feladatokat is tartalmazó döntőbe.

 

Az VI. Jakucs László földrajzverseny 2 fő témája: egyrészt a névadó, az SZTE egykori nemzetközi hírű tudósának kutatásaihoz kapcsolódóan a környező országok mészkőhegységei (karsztterületei); másrészt napjaink aktuális problémája, a klímaváltozás és annak Magyarországi hatásainak problematikája. A diákokat a versenyen ok-okozati összefüggések felismerésére, az elemző gondolkodásra ösztönzik. A többfordulós verseny tartalmaz laboratóriumi, illetve számításos térképészeti feladatokat, szóbeli és írásbeli megmérettetést egyaránt. A szervezők a verseny szüneteiben is programokkal, bemutatókkal, játékos vetélkedővel készülnek a középiskolások és kísérő tanáraik számára.

 

Az SZTE VI. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyhez 3 sajtónyilvános program is kötődik. 2017. április 7-én pénteken 16:00-18:00 óra között megtekinthető a Folyóvízi terepasztal működés közben, valamint a Georadar az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéken. A szervezők tárlatvezetést tartanak az SZTE TTIK Földtani és Őslénytani Tanszék Őslénytani Gyűjteményében- és az Ásványtani Geokémiai és Kőzettani Tanszék Koch Sándor Ásványgyűjteményben.

 

Ezt követően 18.30-19.30 óra között az UNESCO Világörökség részét képező Baradla barlang legújabb szakaszának felfedezéséről számol be Szabó Zoltán barlangkutató látványos vetítettképes előadásában „Toronymagasan a Baradla-barlang kürtőiben.” címmel.

A verseny döntőjének IV. fordulóját és az eredményhirdetést 2017. április 8-án, szombaton 13:40-15:00 óra között tartják.

 

A programokra várjuk a szerkesztőségek munkatársait!