A legjobb egyetemek és főiskolák: megjelent a HVG 2016-os felsőoktatási rangsora

Ismét a Semmelweis Egyetem vezeti a HVG friss felsőoktatási rangsorát. A Szegedi Tudományegyetem a negyedik helyen áll.


A Semmelweis Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem - a hallgatói és az oktatói kiválóság alapján ezek az intézmények állnak a HVG 2016-os felsőoktatási rangsorának élén. Abban sincs változás, hogy továbbra is a top 10-es listán találhatóak a nagy vidéki tudományegyetemek, a szegedi, a pécsi és a debreceni, illetve a pesti Corvinus és a Műegyetem.


HVG_rangsor_-_Diploma_2016


Az intézményi összesített rangsor összeállításakor figyelembe vették a nappali alap- és osztatlan képzésekre első helyen jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a B2-es vagy C1-es nyelvvizsgával felvett hallgatók átlagát, a középiskolai tanulmányi versenyeken kiemelkedő helyezést elért elsőévesek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy - tudományos fokozattal rendelkező - oktatóra jutó nappali tagozatos hallgatók számát, valamint az MTA-címekkel rendelkező oktatók arányát.


Rang

Intézmény

Oktatói kiválóság (rang)

Hallgatói kiválóság (rang)

1.

Semmelweis Egyetem (SE)

4.

4.

2.

Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)

7.

3.

3.

Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE)

6.

5.

4.

Szegedi Tudományegyetem (SZTE)

5.

7.

5.

Pécsi Tudományegyetem (PTE)

3.

11.

6.

Pannon Egyetem (PE)

2.

17.

7.

Testnevelési Egyetem (TE)

7.

13.

8.

Debreceni Egyetem (DE)

13.

8.

8.

Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE)

16.

5.

10.

Budapesti Corvinus Egyetem (BCE)

21.

1.

10.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)

21.

1.


Ha sorrendbe állítjuk az intézményeket a hallgatók száma szerint, a lista első tíz intézménye adja az összhallgatói létszám közel háromnegyedét, ami mutatja ezeknek a képzési központoknak a magyarországi felsőoktatási szférában betöltött meghatározó súlyát - olvasható a kiadványban. Közülük is kiemelkedik az az öt intézmény, amely külön-külön is tízezer főt meghaladó létszámával összesen a teljes hallgatóság közel felét teszi ki: ezek a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem.


Korábban még feltűnő volt, most viszont már nem meglepetés, hogy a rangsor első felében található három, a nagy létszámú universitasokhoz képest közepes méretű intézmény, a Pannon Egyetem, a Kaposvári Egyetem és a Nyugat-magyarországi Egyetem. A nyugati országrészben található felsőoktatási regionális központok jó helyezésüket elsősorban az oktatói gárda minőségének, illetve a kedvező oktató–hallgató aránynak köszönhetik. Változás tapasztalható viszont a vidéki főiskolák versenyében: a különböző szempontok szerinti kiegyensúlyozott szerepléssel az idén az egri Eszterházy Károly Főiskola érte el a legjobb eredményt, ami közvetlenül az első harmadot követő rangsorpozíció megszerzéséhez volt elegendő.

A HVG rangsor - Diploma 2016 kiadványban minden fontos információt megtaláltok az alap-, osztatlan és mesterszakokról, megismerhetitek a pályakövetési rendszer adatait, megtudhatjátok, milyen változások várhatóak a felsőoktatásban, milyen "extra" szolgáltatásokat kínálnak az intézmények, és milyen ösztöndíjakra pályázhattok. A HVG felsőoktatási rangsorát keressétek az újságárusoknál vagy rendeljétek meg itt, a kiadótól.


Forrás: eduline.hu

Friss hírek RSS

Friss hírek

2022. május 26.
2022. május 13.

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket

fb-logo in-logo yt-logo