01

Szegedi vegyészek úttörő felfedezése

A világ legrangosabb kémiai folyóirata, a Nature Chemistry közölte hétfőn szegedi kutatók felfedezését.


Czakó Gábor, az egyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének adjunktusa és munkatársa, Szabó István a szerves kémia egyik legalapvetőbb reakciójának új működési elvét tárta fel. Az elméleti kémikusok számítógépen modellezték a fluoridion és a metil-klorid reakcióját, és a számítások világítottak rá, hogy a reakciójuk nem csak a száz éve ismert úton mehet végbe. Az innsbrucki egyetem munkatársai – tőlük teljesen függetlenül – kísérletekkel mutatták ki ugyanezeket az eredményeket.


02

Czakó Gábor (jobbról) és Szabó István magasra tette a mércét

a most közzétett kutatási eredményével.


A vizsgált reakción ioncserét kell érteni, vagyis hogy a metil fluort köt meg klór helyett. Ez pedig az ipari vegyészetben lehet érdekes, mert ezen az alapelven mesterségesen is előállítható egyik anyagból egy más tulajdonságú. Az elmélet nemcsak ennek a kétféle ionnak a felcserélhetőségét mutatja meg, hanem általa egy reakciócsaládot lehet feltérképezni. A felfedezés lényege, hogy tervezhető anyagot lehessen előállítani, melléktermék nélkül. A két fiatal kutató – többek között – az elméletük kiterjesztésére készül a reakciócsaládban. És mert eddig az ionokat oldószer nélkül vizsgálták, most vizes környezetben elemzik a működésüket.


Czakó Gábor és Szabó István magasra tette a lécet. Szeptemberben jöttek Szegedre az ELTE-ről, és máris világraszóló közleménnyel rukkoltak elő. A munka folytatásához megalakították az Elméleti Reakciódinamika Kutatócsoportot.


Forrás: delmagyar.hu

Képgaléria

08.jpg

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  11:00 - 13:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja

Kövess minket

Facebook YouTube Twitter Google Plus