Influenza-virus

Járványterjedést modellező nemzetközi nyári iskola az SZTE Bolyai Intézetben

Augusztus 4-7 között hat országból érkeznek egyetemi hallgatók Szegedre, hogy a járványok terjedését tanulmányozzák matematikai módszerekkel.

Augusztus 4-7 között hat országból érkeznek egyetemi hallgatók Szegedre, hogy a járványok terjedését tanulmányozzák matematikai módszerekkel. Az interdiszciplináris iskolán a matematikusok mellett epidemiológusok, gyógyszerészek, fizikusok és biológusok is képviseltetik magukat, mind az előadók között, mind a hallgatóság soraiban. A diákok rövid kurzusok keretében megismerkednek a járványtan, a matematikai modellek és a számítógépes szimulációk alapjaival, majd kisebb csapatokban önálló projekteken dolgoznak. A projektek olyan fontos és aktuális kérdéseket érintenek, mint például a Lyme-kór terjedésének előrejelzése, vagy a tűcsere programok leállításának hatása a HIV-fertőzések terjedésére. Ami a szegedieket különösen érdekelheti, az a tavaly Szerbiában 32 ember halálát okozó nyugat-nílusi láz, ami idén is felbukkant a szomszédos Vajdaságban. Az egyik diákcsapat azt próbálja kideríteni a matematika segítségével, hogy kell-e attól tartanunk, hogy ez a járvány a jövőben hozzánk is átterjed.

 

A rendezvény az IPA Magyarország-Szerbia Együttműködési Program keretében, a Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem

együttműködésében kerül megrendezésre. Szervezői Dénes Attila és Röst

Gergely, az iskola honlapja:

 

http://www.math.u-szeged.hu/szegeddynamics/epischool

Képgaléria

06.jpg

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  11:00 - 13:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja

Kövess minket

Facebook YouTube Twitter Google Plus