Influenza-virus

Járványterjedést modellező nemzetközi nyári iskola az SZTE Bolyai Intézetben

Augusztus 4-7 között hat országból érkeznek egyetemi hallgatók Szegedre, hogy a járványok terjedését tanulmányozzák matematikai módszerekkel.

Augusztus 4-7 között hat országból érkeznek egyetemi hallgatók Szegedre, hogy a járványok terjedését tanulmányozzák matematikai módszerekkel. Az interdiszciplináris iskolán a matematikusok mellett epidemiológusok, gyógyszerészek, fizikusok és biológusok is képviseltetik magukat, mind az előadók között, mind a hallgatóság soraiban. A diákok rövid kurzusok keretében megismerkednek a járványtan, a matematikai modellek és a számítógépes szimulációk alapjaival, majd kisebb csapatokban önálló projekteken dolgoznak. A projektek olyan fontos és aktuális kérdéseket érintenek, mint például a Lyme-kór terjedésének előrejelzése, vagy a tűcsere programok leállításának hatása a HIV-fertőzések terjedésére. Ami a szegedieket különösen érdekelheti, az a tavaly Szerbiában 32 ember halálát okozó nyugat-nílusi láz, ami idén is felbukkant a szomszédos Vajdaságban. Az egyik diákcsapat azt próbálja kideríteni a matematika segítségével, hogy kell-e attól tartanunk, hogy ez a járvány a jövőben hozzánk is átterjed.

 

A rendezvény az IPA Magyarország-Szerbia Együttműködési Program keretében, a Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem

együttműködésében kerül megrendezésre. Szervezői Dénes Attila és Röst

Gergely, az iskola honlapja:

 

http://www.math.u-szeged.hu/szegeddynamics/epischool

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket

fb-logo in-logo yt-logo