Biológia

Rangos elismerésben részesültek az SZTE fiatal növénybiológusai


A „Scientia Amabilis Alapítvány a magyar növényélettanért” egyszeri kutatási ösztöndíjra ír ki pályázatot évente legfeljebb 35. évüket betöltő fiatal kutatók számára a „ növényélettan, növénybiokémia, növénybiofizika, molekuláris növénybiológia, növényi kórélettan, növényi ökofiziológia” tárgykörében.


Az ösztöndíjban évente legfeljebb két pályázó részesülhet. A kuratórium elnöke Prof. Dr. Szigeti Zoltán, az ELTE Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszékének volt tanszékvezetője, tagjai pedig a növénybiológiával foglalkozó neves professzorok és tudományos kutatók. Az ösztöndíjjal járó pénzbeli támogatás értékét messze meghaladja a díjnak a fiatal növénybiológusok körében élvezett elismertsége.


A 2012-es évben mindkét díjat az SZTE-n dolgozó fiatal kutatók hozták el, Ördögné Dr. Kolbert Zsuzsanna és Poór Péter, a TTIK Növénybiológiai Tanszékének tanársegédei. Dr. Kolbert Zsuzsanna az elismerést a nitrogénoxid növényi stresszválaszokban játszott szerepének tanulmányozásáért kapta, különös tekintettel a nehézfémek által kiváltott oxidatív és nitrozatív stresszhatásokra. Poór Péter ugyancsak a növényi stresszfiziológia területén végez kutatómunkát, ő a biotróf kórokozókkal szembeni növényi védőmechanizmusokat szabályozó szalicilsavval végzett vizsgálataiért, elsősorban a sztómazárósejtek működésének szabályozásával kapcsolatos eredményeiért részesült a díjban.


Az elismerés egyúttal a Növénybiológiai Tanszéken folyó kutatómunkának is szól.

Képgaléria

08.jpg

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  11:00 - 13:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja

Kövess minket

Facebook YouTube Twitter Google Plus