sztetik

814 millió forintos mínusz - hetekre bezárnak egyetemi épületeket

Szeged - 7,3 milliárd forintot zárolnak a felsőoktatásból még idén, ebből az egyik legtöbbet – 814 millió forintot – a Szegedi Tudományegyetemen spórol az állam. A rektor szerint, ha így folytatódik, működésképtelenné válhat az intézmény.


– Ha még több forrást vonnak el tőlünk, az a működésképtelenségbe taszít minket. Nem a szélére, hanem a kellős közepébe – fogalmazott Szabó Gábor, az SZTE rektora, miután kiderült: 814 millió forintot zárolnak az egyetemtől.

Múlt héten megírtuk: az Emberi Erőforrások Minisztériumát érintő zárolásából 7,3 milliárd forint a felsőoktatásra irányul. Az érintettek a legnagyobb egyetemek – köztük a szegedi, a debreceni, a pécsi, az ELTE, a Budapesti Műszaki Egyetem.

Szabó Gábor elmondta: mivel az év utolsó két hónapjában történtek a zárolások, hirtelen kell megoldást találni, ami nagyon leszűkíti a mozgásteret. Éppen ezért például a csoportos létszámleépítés nem oldaná meg a problémákat, hiszen ez esetben nagy összegű végkielégítést kellene fizetni. Költségvetésük egytizede dologi kiadás, azon sem tudnak spórolni. Szabó Gábor úgy fogalmazott: tavaly 1,2 milliárd forinttal csökkentették a dologi oldalt, amivel már „elmentek a falig".


– Azonnali intézkedés szükséges, ami egyetemi épületek bezárását jelenti. A tavalyi, szénszünet néven elhíresült intézkedésünkkel 85,4 millió forintot takarítottunk meg. Most is hasonlóra van szükség, de azt még nem tudjuk, mennyi időre és mely épületeket kell bezárni – mondta Szabó Gábor.

Ha a tavalyi, egyhetes szénszünetből indulunk ki, akkor a mostani bezárás két hétig is tarthat, amivel jelentősen lerövidülhet a vizsgaidőszak. – Más tervünk egész egyszerűen nincs, ez egy olyan megoldás, ami nem befolyásolja lényegesen az egyetem alapvető feladatának ellátását, annak minőségét – fogalmazott az SZTE első embere. Hozzátette: az eddig mindenki számára világos volt, hogy a 2013-as költségvetésben szerepelnek elvonások, erre nyár óta készül az egyetem gazdasági vezetése. Viszont nagyon furcsállták, hogy már idén egy ekkora mértékű zárolást kell kigazdálkodniuk.

– Ha csak a puszta számokat tekintjük, akkor az tényszerűen igaz, hogy a felsőoktatás saját bevétele 270, a szegedi egyetemé 40 milliárd forint – utalt Szabó Gábor Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár kijelentésére. A rektor elmondta, hogy ennek a pénznek a jelentős része azonban kötött felhasználású, nem nyúlhatnak hozzá, hiszen ez tartalmazza a betegellátás költségeit, emellett különböző pályázatokat, szerződéseket kell finanszírozni belőle. – Saját bevételünk azon része, amely felett valódi döntési jogunk van, nem haladja meg a 3,5 milliárd forintot, amiből a 814 millió igen nagy összeg. Azt, hogy ez válsághelyzet-e, mindenki döntse el maga – jelentette ki Szabó Gábor.

Kötelező szabadság
A Debreceni Egyetemet sújtó több mint 900 millió forintos költségvetési zárolás miatt a betegellátást szolgáló létesítmények és a kollégiumok kivételével valamennyi épület bezár december 22. és január 6. között, a dolgozókat pedig kötelező jelleggel szabadságolják. „Ez az összeg az egyetem csaknem egyhavi állami támogatásának felel meg. Vagyis ennyi pénzt kellene kigazdálkodnia másfél hónap alatt a Debreceni Egyetemnek úgy, hogy ezt az összeget már az év elején beterveztük az éves költségvetésünkbe. A kialakult helyzetben egyedüli megoldást a szigorú takarékossági intézkedések jelentenek" – fogalmazott Fábián István rektor.

Forrás: délmagyar.hu
 

Képgaléria

08.jpg

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

 • október 28.
  18:00 - 19:00
  Előadó: Prof. Dr. Csermely Péter Széchenyi-díjas magyar biokémikus, hálózatkutató
  További információ: www.pedagogiaiestek.hu
  A Mentor(h)áló és az IH közös rendezvénye
  Belépőjegy 2300 Ft, SZTE-kártyával, diákigazolvánnyal, pedagógusigazolvánnyal 1600 Ft
 • november 4.
  14:00 - 16:00
 • november 12.
  18:00 - 19:30
  Újabb 21. századi, mindannyiunkat érintő és érdeklő téma, újabb kivételes felkészültségű előadó a nagysikerű Pedagógiai esték színpadán - vendégünk Steigervald Krisztián generációkutató, marketing szakember!
  Steigervald Krisztián 1999 óta foglalkozik a generációkkal, szakdolgozatát is ebből írta a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán. Nyolc évig dolgozott vezetőként a piackutatással foglalkozó GfK-ban, majd 2011-ben megalapította saját tanácsadó és piackutató cégét, az Emocionális Marketing Kft-t. A cég az elmúlt 7 évben több mint 100 multinacionális cég sikeres partnere volt.
  Krisztián egyedülálló módon mind a 6 ma élő generációval foglalkozik üzleti szinten is, a cégeknek marketing és HR témában ad tanácsokat, tart intergenerációs tréningeket, fókuszcsoportokat, előadásokat és csapatépítő napot. Kedvenc területe a marketing-kutatás és a marketing-pszichológia új irányú használata és összekapcsolása.
  Krisztián emellett a Lánchíd Rádió marketing szakértője volt, az Üzlet&Pszichológia marketing-témájú szerzője, állandó meghívott előadó a Corvinuson és a pécsi Közgázon, oktató a BKF-en, valamint egyéni coach, okleveles brief-coach, life-coach. Végül és nem utolsósorban: nagyszerű előadó!
  Steigervald Krisztián előadását minden szülő, nagyszülő, pedagógus számára "KÖTELEZŐ" programként javasoljuk, de jó szívvel ajánljuk a fiatalabb generációk képviselőinek figyelmébe is.

Kövess minket

Facebook YouTube Twitter Google Plus