Sudoku: az ember 7-es, a számítógép 100-as szintig is eljut

Szeged - A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Analízis Tanszékének docense, Makay Géza kutatásaival a megszokottnál jóval nehezebb példák is elérhetők a népszerű logikai játékban, a sudokuban. Pedig a matematikus összesen talán három feladványt játszott végig életében.


– Édesanyám nagyon szereti ezt a játékot, neki szántam karácsonyi ajándéknak 2005-ben – mondja Makay Géza arról, miért kezdett a sudoku számítógépes vizsgálatával foglalkozni. A szegedi természettudományi és informatikai kar Bolyai Intézetének docense által fejlesztett program az emberi ésszel, logikus lépésekkel, találgatás nélkül megoldható logikai játékot vizsgálja.


makaygeza


A sudoku egy egyszerű szabályokon alapuló logikai játék. Egy kilencszer kilenc négyzetből álló négyzetben kell elhelyezni a számokat 1-től 9-ig úgy, hogy egy tetszőleges sorban, oszlopban és háromszor hármas négyzetben mindegyik szám csupán egyszer forduljon elő. Egy feladványban bizonyos számokat előre megadnak, de csak azokat a feladatokat tekintjük szabályosnak, amelyeknek ez alapján csak egyetlen megoldása van. Makay Géza programja különböző, a 7-es szintet jóval meghaladó, akár a 100-as szintű sudokupéldák előállítására és megoldására is képes. Először megvizsgálja, hogy a példának egyértelmű-e a megoldása, ezután különböző algoritmusokkal elkezdi az adott példa módszeres megoldását.

– A példák nehézségi fokai 0-tól akár 100-ig terjedhetnek, bár nem minden nehézségi fok érhető el. A napilapokban megjelent sudokupéldák általában a 2-es szintig mennek el. A matematikus azt mondja: neki nem a feladványok megoldása jelenti az agytornát, inkább azok matematikai vizsgálata érdekli, valamint az, hogy a számítógép tud-e magyarázatot adni a megoldásokra.


Sudoku – több mint játék


Forras: www.delmagyar.hu

Képgaléria

13.jpg
Friss hírek RSS

Friss hírek

2020. március 27.
2020. március 12.

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

  • május 27.
    18:00 - 19:00
    "Már az újszülöttekre is hatnak a digitális eszközök, ezért nem lehet elég korán kezdeni a nethasználattal kapcsolatos szülői tudatosságot. Persze a problémák jó részével csak akkor találkozik a szülő, ha a gyereke már kamasz lett, de azért akkor sem vagyunk teljesen eszköztelenek, ha segíteni szeretnénk. A támogatási és beavatkozási lehetőségekről, az "elég jó digitális szülőségről", kortárs online zaklatásról és iskolai netes konfliktusokról is szól majd az előadás."
    Jegyinformációk: http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/event/GYURKO200317
    Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja

Kövess minket

Facebook YouTube Twitter Google Plus