Sudoku: az ember 7-es, a számítógép 100-as szintig is eljut

Szeged - A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Analízis Tanszékének docense, Makay Géza kutatásaival a megszokottnál jóval nehezebb példák is elérhetők a népszerű logikai játékban, a sudokuban. Pedig a matematikus összesen talán három feladványt játszott végig életében.


– Édesanyám nagyon szereti ezt a játékot, neki szántam karácsonyi ajándéknak 2005-ben – mondja Makay Géza arról, miért kezdett a sudoku számítógépes vizsgálatával foglalkozni. A szegedi természettudományi és informatikai kar Bolyai Intézetének docense által fejlesztett program az emberi ésszel, logikus lépésekkel, találgatás nélkül megoldható logikai játékot vizsgálja.


makaygeza


A sudoku egy egyszerű szabályokon alapuló logikai játék. Egy kilencszer kilenc négyzetből álló négyzetben kell elhelyezni a számokat 1-től 9-ig úgy, hogy egy tetszőleges sorban, oszlopban és háromszor hármas négyzetben mindegyik szám csupán egyszer forduljon elő. Egy feladványban bizonyos számokat előre megadnak, de csak azokat a feladatokat tekintjük szabályosnak, amelyeknek ez alapján csak egyetlen megoldása van. Makay Géza programja különböző, a 7-es szintet jóval meghaladó, akár a 100-as szintű sudokupéldák előállítására és megoldására is képes. Először megvizsgálja, hogy a példának egyértelmű-e a megoldása, ezután különböző algoritmusokkal elkezdi az adott példa módszeres megoldását.

– A példák nehézségi fokai 0-tól akár 100-ig terjedhetnek, bár nem minden nehézségi fok érhető el. A napilapokban megjelent sudokupéldák általában a 2-es szintig mennek el. A matematikus azt mondja: neki nem a feladványok megoldása jelenti az agytornát, inkább azok matematikai vizsgálata érdekli, valamint az, hogy a számítógép tud-e magyarázatot adni a megoldásokra.


Sudoku – több mint játék


Forras: www.delmagyar.hu

Képgaléria

04.jpg

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  11:00 - 13:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja

Kövess minket

Facebook YouTube Twitter Google Plus