Kiemelt hírek

1 2 [3] 4 5 (6)> (10)>| 
2022. június 27.
2022. június 17.
2022. június 03.

Szívesen kieresztenéd a gőzt mielőtt megtudod, hogy felvettek az Egyetemre? Van egy jó hírünk a számodra: Érettségi after partyt szervez a Szegedi Tudományegyetem!

2022. június 02.

„Az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében a Szegedi Tudományegyetem több mint húsz programmal csatlakozik a 93. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvény-sorozatához. Az olvasást népszerűsítő játékkal a ráhangolódás máris elkezdődött, majd 2022. június 7-17. között az érdeklődők belelapozhatnak az SZTE centenáriumi tanévében készült kiadványokba is.

2022. június 03.

Prof. Dr. Farsang Andreát, Szegedi Tudományegyetem TTIK Geoinformatikai, Természeti- és Környezetföldrajzi Tanszék egyetemi tanárát, a Magyar Tudományos Akadémia 195. Közgyűlésén, 2022. május 3-án az MTA levelező tagjának választották. Az SZTE oktatója pályafutása alatt különböző egyetemek meghívására kutatott és oktatott külföldön is, de mindig szívesen tért vissza Szegedre.

2022. május 19.

Az MTA Fizikai Tudományok Osztálya Csillagászati és Űrfizikai Tudományos Bizottsága, az MTA SZAB és az SZTE TTIK Fizikai Intézet társszervezésében „Kozmikus körforgás” címmel nyilvános előadóülést rendeztek május 16-án a SZAB székházban, amelyen nagy hatású, szegedi kötődésű csillagászati eredményekről, hallhattak az érdeklődők.

2022. május 18.

Különleges centenáriumi esttel ünnepelt a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara május 12-én a Szegedi Nemzeti Színházban.

2022. május 16.

A Trianon utáni Magyarország egyetlen természettudományi kara önmagát, elődeit és alapítóit ünnepelte a 101. szegedi tanévben. Dékáni köszöntő és prodékáni anekdoták után a Szegedi Nemzeti Színházban díszelőadás és ünnepi fogadás tette emlékezetessé az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar közösségének 2022. május 12-i ünnepét.

2022. május 09.

Május 13-án, pénteken délután az ELI-ALPS kutatóintézet - a Fizikai Intézettel közös szervezésben - különleges programokkal várja az érdeklődőket a Fény Napja alkalmából!

2022. május 04.

A Szegedi Tudományegyetem Hírportálja már beszámolt arról, hogy az MTA 195. közgyűlésén a közös akadémiai jelöltlistára felkerült 110 kutató közül választotta meg az Akadémikusok Gyűlése a tudós testület új – rendes, levelező, külső és tiszteleti – tagjait. 2022. május 3-án kiderült: a Szegedi Tudományegyetem 20 akadémikusa mellé 4 új tagot választott az MTA, közülük hármukat szoros szálak fűzik a Természettudományi és Informatikai Karhoz.

2022. május 03.

A Szegedi Tudományegyetem alapításának 440. és Szegedre költözésének 100. évfordulóját ünnepeljük ebben a tanévben. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológia Intézete, ebből az alkalomból centenáriumi rendezvényt szervezett. A múlt eseményeit összegző emlékkönyvet is bemutattak és a jövő reménységeit is megismerhettük, hiszen díjazták a Tudományos Diákköri Konferencia döntőseit.

2022. április 27.

Édesanya, feleség, informatikus, kutató: G.-Tóth Boglárka, az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszék tudományos főmunkatársa kétségkívül különleges, és egy a nők körében még mindig nem annyira elterjedt hivatást választott. Jelenleg azon dolgozik, hogy megszerezze nagydoktori fokozatát és átadja az ennek kapcsán folytatott, kutatásában szerzett gyakorlati tapasztalatokat és elméleti tudást a hallgatóknak.

2022. április 25.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológia Intézete fotókiállítást szervezett Li Gábor természetfotós „Nyitott szemmel” című tárlatából. A képeket 2022. április 21. és május 20. között, minden hétköznap 8 és 18 óra között a Biológia Intézet első emeletén lehet megtekinteni.

2022. április 06.

A Szegedi Tudományegyetem, amely évek óta Magyarország legjobb egyeteme a brit Quacquarelli Symonds (QS) összegyetemi világrangsorában, kiválóan szerepelt a frissen megjelent tudomány- és szakterületi listákon. Az április 6-án nyilvánosságra hozott eredmények alapján az SZTE magyar viszonylatban holtversenyben első helyen végzett biológiai tudományokban. Emellett több területen előrelépett a nemzetközi rangsorban, és felkerült új szakterületi listákra is.

2022. április 06.

A pályázat célja az SZTE azon kutatóinak, valamint hallgatóinak támogatása, akik az Egyetemhez kötődő kutatómunkájuk során olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból is hasznosítható lehet.

2022. április 04.

A Szegedi Tudományegyetem Földrajzi Földtudományi Intézete, valamint Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszéke tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyt, melyen a Kárpát-medence földrajz tantárgyból legkiválóbb középiskolai tanulói vettek részt. A verseny szervezéséből idén is nagy lelkesedéssel vették ki a részüket az SZTE földrajz, geográfus és földtudomány szakos hallgatói. Az idei feladatok fókuszában a geoinformatika állt.

2022. március 28.

A Szegedi Tudományegyetemen a fenntartóváltás lehetőséget teremtett a bérfejlesztésre, melynek fedezetét ettől az évtől kezdve, a teljesítményhez kötött finanszírozás biztosítja. Az új bérstruktúra fedezete tehát az egyetem által elért, indikátorokhoz is kötött teljesítmény. A béremelést az egyetem három ütemben valósította meg. Első lépésként, 2021 szeptemberétől 15%-os alapbéremelésben részesültek az egyetemen munkaviszonnyal rendelkezők. Második ütemben minden eddiginél nagyobb mértékű, oktatókat és kutatókat érintő fizetésemelés történt 2022 januárjától.  Április elsejétől a funkcionális feladatokat ellátó munkavállalóinak fizetését is emeli, új bértábla alapján, átlagosan 15%-kal az egyetem.

2022. március 25.

90 éves korában elhunyt Dr. Csákány Béla matematikus, egyetemi tanár, az SZTE jogelődje, a József Attila Tudományegyetem 1985 és 1990 közötti rektora. Dr. Csákány Bélára egy korábbi interjújával emlékezünk.

2022. március 22.

Az SZTE TTIK Fizikai Intézet különböző programokat kínál mind a környékbeli, mind az osztálykirándulás keretében érkező iskolai csoportoknak.

2022. március 17.

Az Európai Kutatási Tanács (European Research Council) felhívására pályázott sikerrel Dr. Janáky Csaba, az SZTE tudósa. Kutatócsoportjával 5 év alatt több mint 700 millió forintot kap majd SunFlower című projektjének fejlesztésére a Szegedi Tudományegyetemen. A napenergia újszerű hasznosítására irányuló projekt nemcsak eszközöket, de nemzetközileg elismert újabb kutatókat is hozhat.

2022. március 08.

Magyarországon 1896-ban nyíltak meg az egyetemek kapui a női hallgatók előtt. Mára a Szegedi Tudományegyetemnek több nő hallgatója van, mint férfi. A kutatónők aránya is 42,67 százalék. A Nemzetközi Nőnap alkalmából a sajtóból szemezgettünk híres SZTE-s kutatónőkről.

2023. március 08.

A TTIK-n 2023. március 16-tól március 31-ig záróvizsga jelentkezési beadási időszak lesz a MODULO-ban.

2022. február 28.

Március 2-án, szerdán este újabb kivételes hangulatú előadással folytatódik a Mentor(h)áló Pedagógiai esték. Vendégünk dr. Mérő László matematikus, pszichológus, az ELTE Pszichológiai Intézet és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem professor emeritusa.

2022. február 25.

Mintegy hatszáz magyar tudós, felfedező és egyéb géniusz munkásságát és találmányait mutatja be interaktív módon, 6000 négyzetméteren, 1,5 kilométeres útvonalon az Álmok Álmodói 20 - világraszóló magyarok, magyar találmányok című tudománytörténeti kiállítás nyílt 2022. február 15-én a Millenárison.

2022. február 23.

A Stonehenge-től az űrutazásig: 8 alkalmas előadássorozattal hódították meg a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtár kozmoszát a Szegedi Tudományegyetem csillagászai.

2021. december 07.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara képzések színes skálájával várja leendő elsőéves hallgatóit.

2021. december 07.

Érdekel a körülötted levő világ, és megismernéd pontosabban, hogyan is működik? De bizonytalan vagy, hol kezdd, hogyan fogj neki? Szeretnéd továbbvinni a világ felderítését, új összefüggéseket, jelenségeket felfedezni? Szeretnél alkotni, új dolgokat létrehozni? Ha bármelyik kérdésre igen a válaszod: Tanulj fizikát az SZTE-n!

2021. december 07.

Érdekel, hogy a körülötted lévő világ hogyan épül fel? Vonzanak a mikroszkóp lencséjén keresztül feltáruló csodák? Mindig is a biológia volt számodra a legizgalmasabb tantárgy? Akkor a Biológia Intézet képzései Neked szólnak!

2021. december 07.

Kedvenc tárgyad a matematika? Jól tudsz összefüggésekben, algoritmikusan gondolkozni? Tanulj nálunk, és légy Te is matematikus!

2021. december 07.

Vonzanak a kémiai kísérletek? Szeretnéd mélyebben megismerni, mivel foglalkoznak a vegyészek? Esetleg a vegyészmérnöki, anyagmérnöki szakma vagy a molekuláris bionika érdekel? Akkor várunk a Kémiai Intézet képzésein!

2021. december 07.

Az informatika napjainkban a legdinamikusabban fejlődő terület. Az élet minden területén egyre nagyobb szükség van a jól képzett informatikus szakemberekre. Az SZTE Informatikai Intézet az informatika képzési terület országosan leggazdagabb képzési portfóliójával vár, legyen szó alap- vagy mesterképzésről.

Nálunk megtalálható a gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus és programtervező informatikus alap- és mesterszak, villamosmérnök alapszak, üzemmérnök-informatikus alapképzés és az info-bionika mérnöki mesterszak. Képzéseinkről általánosságban elmondható, hogy gyakorlatorientált és projekt szemléletű tudás elsajátítását biztosítja a hozzánk jelentkezőknek. Amennyiben érdekel ez a terület és abban az intézményben szeretnél tovább tanulni, ami a hazai informatikai felsőoktatás bölcsője, ahol 1957-ben – Magyarországon elsőként – indult informatikus képzés, valamint ahol a HVG Diploma 2022 rangsora szerint a képzési területen a legkiválóbb oktatóktól tanulhatsz, akkor válaszd az SZTE informatikai képzéseit!

2021. december 07.

Ismerd meg a Földrajzi és Földtudományi Intézet képzéseit! Az Intézet célja, hogy az itt tanulók széles körű ismereteket sajátítsanak el Földünkről, különösen a hazai táj fejlődéséről, sajátosságairól, társadalmi-gazdasági viszonyairól, a természeti és társadalmi környezetben lejátszódó folyamatok kapcsolatrendszeréről.

2021. december 23.

Békés, Boldog Karácsonyi Ünnepeket és eredményekben gazdag Boldog Új Évet kívánunk, minden kedves hallgatónknak, munkatársunknak!

2021. december 08.

A zsűri idén is kiosztotta az SZTE Innovációs Díjakat. Sorozatunkban bemutatjuk a díjazottakat és projektjeiket.  Dr. Kozma Gábor és Dr. Kukovecz Ákos vezették azt a kutatást, ami idén a legjobbnak bizonyult a "Leginnovatívabb kutatómunka a természettudományok és élettudományok területén".

2021. december 06.

2021. december 3-án zajlott az idei Szent-Györgyi tanulmányi verseny elődöntője, a járványhelyzet miatt a megmérettetést, online módon rendezték meg. A verseny érdekessége, hogy nemcsak az egyetem ünnepli 100 éves jubileumát, hanem az SZTE Nobel-díjas kutatójának munkásságához kötődő vetélkedőt is már egy évtizede rendezik meg a középiskolások számára.

2021. december 09.
Megrendülten tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy volt kollégánk, tanárunk, barátunk DR. SCHNEIDER GYULA a kémiai tudomány doktora, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara Szerves Kémiai Tanszékének Professor Emeritusa 2021. december 6-án, 90 éves korában, méltósággal viselt betegség következtében elhunyt.
2021. november 30.

Pirit, kalcit, szfalerit, dolomit, pirrhotin, kvarc, kalkopirit, rodokrozit ásványokkal gazdagodott az SZTE TTIK Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszéke. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a közelmúltban a röszkei határátkelőn foglalták le az ásványokat, amelyeket a hivatalos eljárást követően 2021. november 30-án a Szegedi Tudományegyetemnek ajándékoztak.

2021. december 06.
Mélyen megrendülve tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy kolléganőnk, barátunk DR. HABIL. VAS GABRIELLA ÁGNES tudományos főmunkatárs, matematikus, 2021. november 28-án, életének 38. évében elhunyt. Búcsúztatására szűk családi körben került sor.
2021. december 02.
Megrendülten tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy kollégánk, barátunk és tanárunk DR. MÓRICZ FERENC Professor Emeritus 2021. november 20-án, életének 83. évében elhunyt. Búcsúztatására szűk családi körben kerül sor.
2021. november 23.

Röst Gergely szegedi matematikus csapatával modellezte a vírus terjedését a szervezetünkben

2021. november 17.

Az SZTE-n zajló innovatív kutatásokról, pályázati lehetőségekről és tehetséggondozó programokról is szó esett a Szegedi Tudományegyetem Innovációs Napján. 2021. november 17-én az Innovációs Díjakat is átadták olyan kutatóknak, akik többek között az önvezető autók társadalomra ható pszichológiáját térképezték fel, bevett daganatkezelési eljárásokat gondoltak újra és a műanyagok oldódási folyamatait monitorozó automatizált rendszert hoztak létre.

2021. november 15.

Muzeális és a közelmúltban is használt optikai eszközökkel, a fizika törvényszerűségeire tanító játékokkal és az intézmény történetét, tevékenységét bemutató interaktív alkalmazásokkal várja az érdeklődőket a szegedi lézeres kutatóintézet, az ELI-ALPS interaktív látogatói tere, amelyet 2021. november 13-án adtak át.

2021. november 13.

Az SZTE centenáriumi tanévének Egyetem Napja rendezvénysorozatát 2021. november 13-án Ünnepi Szenátusülés zárta. Hagyomány, hogy a Szegedi Tudományegyetem Napja alkalmából a felsőoktatási intézmény munkáját támogató jeles személyiségeknek Doctor Honoris Causa kitüntető címet, továbbá rangos egyetemi díjakat és elismerő okleveleket adományoz az universitas vezető testülete.

2021. november 10.

A Szegedi Tudományegyetem centenáriumi programsorozatához kapcsolódóan szabadtéri kiállítás nyílt a Kárász utcán, amely a természettudományos képzés elmúlt évszázadának jelentős, eddig nem látott pillanatait mutatja be.

2021. október 26.

2021. október 15-én a TTIK Bolyai Intézet Bolyai termében ünnepélyes keretek között került sor a 2021. évi kari alapítású kitüntetések, díjak, a Nagyköveti kitüntető címek, a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjban részesülők oklevelének átadására, valamint a legmagasabb felvételi pontszámmal bekerült első évfolyamos hallgatók jutalmazására.

2021. október 15.

2022. februárban induló képzések
Jelentkezési határídő: 2021. nobember 15.

2021. október 22.

A 810,98 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével, a Széchenyi 2020 program keretében megvalósult az „Élő dolgok Internete (Internet of Living Things)” című, GINOP-2.3.2-15-2016-00037 számú kutatás-fejlesztési projekt. A projekt célja az IoLT kiválósági műhely kialakításával egy olyan platform létrehozása, ami segíti az IoLT alkalmazások fejlesztését nagyon kis erőforrású szenzorok magas szintű programozásával.

2021. október 12.

Harminckettedik alkalommal adták át a Szegedért Alapítvány elismeréseit. A Szegedi Nemzeti Színházban 2021. október 9-én, szombaton este rendezett gálaműsoron – a hagyományoknak megfelelően – négy díjazott vehette át az elismerést. Az alapítvány fődíját a Szegedi Tudományegyetem professzora, Prof. Dr. Dékány Imre akadémikus kapta.

2021. október 08.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Vezetőképző Akadémiájának igazgatója, Dr. Porkoláb Imre A változás ereje: hogyan fejlődjünk kiszámíthatatlan környezeti viszonyok között? címmel szakmai előadást tart Szegeden. Az eseményt követően az érdeklődők megvásárolhatják Porkoláb Imre eddig megjelent könyveit, amelyeket a szerző igény esetén a helyszínen dedikál.

2021. október 05.

6/2021. (10.01.) sz. rektori-kancellári együttes utasítás az egészségügyi válsághelyzet során a Szegedi Tudományegyetemen alkalmazandó szabályokról

1 2 [3] 4 5 (6)> (10)>|