2024. augusztus 31., szombat
 
Facebook Instagram YouTube TikTok
 
 
 
 

SZINkope_4

Óriásbáb felvonulással kezdődik az idei SZINkópé fesztivál

2024-ben ismét megtartja a SZINkópé fesztivált a Kövér Béla Bábszínház. Július 19. és 21. között szeretettel várják az érdeklődőket az újszegedi Erzsébet Ligetben, ahol számos bábelőadással, programmal és koncerttel készülnek minden korosztály számára.

A SZINkópé fesztivál a korábbi években is hatalmas tömegeket vonzott, elsősorban a gyerekek és a családok a célközönség, de bárki megtalálhatja a neki szóló programokat. A Felső Tisza-parton tartott sajtótájékoztatón Kiss Ágnes, a Kövér Béla Bábszínház igazgatója és az SZTE alumnája, illetve az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatója, valamint Schneider Jankó, a Kövér Béla Bábszínház művészeti vezetője egy hajón tartott rövid bábelőadással harangozták be az idei SZINkópét a sajtónak. Elmondták, hogy a fesztivált megelőzi majd egy hangulatteremtő óriásbábos utcai felvonulás, amely a Roosevelt téri játszótérről indul július 19-én, pénteken 18 órától.

– Arra bíztatjuk a nézőket, hogy a felvonulásra hozzanak magukkal buborékfújót, hogy megteremtsük a tiszai vízi világot. Az összes óriásbábunkkal kint leszünk a fesztiválon. Ott lesz a ponty, a tiszavirág, a sirály, valamint a monokróm bábjaink is. Bárki becsatlakozhat a felvonulásba, a Roosevelt térről indulunk, a Móra Ferenc Múzeum előtti téren keresztül kimegyünk a Széchenyi térre, utána végig a Kárász utcán, majd a Dugonics téren fogjuk befejezni a menetet. Remélhetőleg ezzel meghozzuk az emberek kedvét, hogy másnap eljöjjenek a fesztiválra, hogy két csodálatos napot töltsünk el az újszegedi Erzsébet-ligetben – mondta Kiss Ágnes.

SZINkope_9

A sajtótájékoztatón Kiss Ágnes és Schneider Jankó kiemelték, hogy a fesztivál családbarát és nagyon környezettudatos. Mindenkit arra próbálnak ösztönözni, ha tehetik gyalog vagy biciklivel jöjjenek a ligetbe. A fesztiválon nem lesznek vendéglátóegységek, a szervezők azt szeretnék, hogy a nézők inkább a csodás kultúrával táplálkozzanak. A helyszínen megtalálható lesz két kút is, ahol folyamatosan vizet biztosítanak a fesztiválozóknak, valamint mindenkit arra bíztatnak, hogy hozzanak pokrócot, bátran piknikezzenek és ismerkedjenek egymással.

Az idei SZINkópénak két új támogatója is van, az egyik a Zöldlevelecske Salátaműhely, a másik pedig az ArtHome Ingatlan. Az előbbi egy játéktérrel is készül a gyerekeknek, ami egy salátakészítő műhely lesz, ahol az érdeklődő fiatalok, akár a szüleiket is meglephetik egy saját készítésű játéksalátával.

– Minden napot egy nagy koncerttel fogunk zárni. Ezek a koncertek 18 órától lesznek, ekkor az összes játéktér leáll, és mindenkit a koncert felé próbálunk majd invitálni, hogy egy közös tánccal és bulival zárjuk a fesztivált – tette hozzá Kiss Ágnes.

SZINkope_2

A fesztivál részletes programja megtalálható a Kövér Béla Bábszínház honlapján.

Mátó Gábor

Fotó: Kövér Béla Bábszínház, Mátó Gábor