honlap-fejlec-11

Mesterséges intelligencia a Kutatók Éjszakáján

A Kutatók Éjszakáján számos érdekes előadással várta azokat, akik a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karára látogattak. Az egyik ilyen, a Mesterséges intelligencia a nappalinkban című program volt, amelyen robotok és a Minecraft is szerepet kapott.

A Kutatók Éjszakáján Szántó Zsolt, az SZTE TTIK PhD hallgatójának Mesterséges intelligencia a nappalinkban című előadásánelőször az MI alapjaival ismerkedhettek meg az érdeklődők. Ezzel a témával mindenki találkozhatott már nagyon sok helyen, az utóbbi években egyre közelebb került a mindennapi életünkhöz is. Az előadáson szóba kerültek az önvezető autók, amelyek lassan elérhető közelségbe kerülnek, de a ChatGPT folyamatos fejlődésére is kitért az SZTE TTIK hallgatója.

– Rengeteg olyan dolog van a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, amelyekkel találkozhatunk a mindennapokban. Például, ha az ember sok videót néz, akkor olyan tartalmakat fog ajánlani neki a YouTube algoritmusa, amelyeket ő szeret – mondta el Szántó Zsolt.

Mesterseges_Intelligencia2

A rövid előadás után két programot volt lehetőség megtekinteni. Az egyik fő érdekesség a Misty nevű robot, akit kifejezetten oktatási célból szerzett be az SZTE TTIK. A robot kamerákkal, kijelzővel és szenzorokkal van felszerelve, ezek segítségével képes például utánozni az emberi mozdulatokat, de akár az elé helyezett tárgyakat is képes azonosítani. A Misty roboton kívül lehetőség volt kipróbálni a Minecraft nevű videójátékot is, amelynek segítségével Szántó Zsolt egy olyan környezetet hozott létre a játék segítségével, ahol az általunk épített dolgokat egy robot tökéletesen képes lemásolni, és ugyanúgy reprodukálja azt a virtuális térben.

– Kifejezetten azzal foglalkoztunk, hogy a mesterséges intelligencia hogyan tudja az emberi utasításokat megérteni. Szimulációs környezetként használva egy Minecraft szerű világot szoktunk alkalmazni, amelyben rengeteg utasítás található. Ezeket próbáltuk minél jobban átadni egy robot számára, aki lemásolja azt, amit a játékban létrehozunk – tette hozzá Szántó Zsolt.

Mesterseges_Intelligencia1

Az előadásra rengetegen ellátogattak az SZTE Informatikai Intézetbe, főként a fiatalabb korosztály, általános és középiskolás diákok, akik végig kíváncsiak érdeklődtek a mesterséges intelligencia iránt, de a Minecraftnak is nagy sikere volt a Kutatók Éjszakáján.

Mátó Gábor

Fotó: Zentai Péter

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket