honlap-fejlec-42

Az SZTE 11 fiatal kutatója nyerte el idén az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíját

Összesen 155 fiatal kutató, köztük 14, szegedi kutatóhelyen dolgozó ifjú tudós nyerte el idén a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíját. A Szegedi Tudományegyetem 11 új „bolyaisa” 8 tudományterületet képvisel.

Teljesítményközpontú, magas presztízsű az Akadémia 1997-ben alapított Bolyai János Kutatási Ösztöndíja. A támogatás a kiemelkedő kutatás-fejlesztési teljesítmény elérésére ösztönöz és segíti a 45 év alatti posztdoktorokat az MTA doktora cím elérésében.

A Bolyai-ösztöndíj akadémiai támogatásként hidat képez a Magyar Tudományos Akadémia, az MTA doktorai és a fiatal kutatói generáció tagjai között. Fontos, hogy az utóbbiak számára a PhD-fokozat megszerzése után kiszámíthatóságot, tervezhetőséget biztosítson az önálló kutatói pálya megkezdéséig terjedő időszakban” – olvasható az mta.hu oldalon.

2023-ban a népszerű tudományos ösztöndíjra pályázók közel 19 százaléka nyerte el a havi 250 ezer forintot jelentő, járulékmentes támogatást. A támogatott kutatók 36 százaléka nő.

A szegedi kutatóhelyeken dolgozó fiatal tudósok közül 14 nyerte el az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíját. A nyertes szegedi pályázók tíz tudományterületet képviselnek. Közülük a legtöbben, összesen öten az orvostudomány területéről pályáztak sikerrel.

Tudományos munkája támogatásához a Szegedi Tudományegyetem 11 fiatal tudósa nyerte el az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat. Az SZTE új „bolyaisainak” 45 százaléka nő.

Gyulavári Tamás Zsolt az analitikai és környezeti kémia; Hegedüs Zsófia a gyógyszerészettudomány; Ignáthné Pallagi Petra az orvostudomány; Illés Imre Áron a történettudomány; Kutus Bence a szervetlen és fémorganikus kémia; Nagy Gábor a mikrobiológia; Pásztor Attila a neveléstudomány; Sárközy Márta Julianna az orvostudomány; Schuszter Gábor a fizikai kémia; Szabóné Madácsy Tamara Éva az orvostudomány; Tóth Renáta a mikrobiológia területén ért el sikereket.

A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozó ifjú tudósok közül négyen sikerrel pályáztak a támogatásra. Csordás Gábor a genetika; Fernandes Martins Ana Sofia az evolúcióbiológia; Koncz Balázs az orvostudomány; Manczinger Máté az orvostudományban elért eredményei alapján lett „bolyais”.

A támogatás egy, két, vagy három éves időtartamra nyerhető el. Az ösztöndíj odaítélését igazoló oklevelet az évente egyszer – 2023-ban várhatóan szeptemberben – megrendezendő Bolyai-napon adják át, amikor kiosztják az MTA Bolyai Plaketteket és a Bolyai Emléklapokat is.

Az ösztöndíjas időszakot összegző jelentését „kiemelkedő” vagy „jó” minősítéssel záró fiatal kutató ismételten pályázhat és nyerhet támogatást. A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj rangját növeli, hogy több mint 500 egykori „bolyais” szerezte meg az elmúlt években az MTA doktora címet, s közülük 2021-ig 22 személyt akadémikussá választottak.

Forrás: mta.hu

SZTEinfo – Ú. I.