honlap-fejlec-28

Két szegedi első hely az OTDK Kémiai és Vegyipari Szekciójában

Díjátadóval és tudományos előadásokkal zárult a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Kémiai és Vegyipari Szekciója április 15-én az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A tudományos seregszemlén az SZTE-s hallgatók két első helyezést is szereztek.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara rendezte április 12-15. között a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Kémiai és Vegyipari Szekcióját. A tudományos seregszemlére Magyarországról és határon túlról is érkeztek egyetemi hallgatók, középiskolások és kísérő tanáraik. A résztvevők 15 tagozatban 143 előadást tartottak, többek között analitika, anyagtudomány, bio- és bioszervetlen kémia, élelmiszer- és gyógyszerkémia, elméleti kémia, fizikai kémia, kémiai és biotechnológia, kolloid és makromolekuláris kémia, koordinációs kémia, környezeti kémia, valamint szerves kémia témakörökben.

– Mindegyik tagozatban első, második, harmadik helyezést és különdíjakat is kiosztottunk – fogalmazott Dr. Kukovecz Ákos, az SZTE TTIK Kémiai Intézet intézetvezető egyetemi tanára, az OTDK Kémiai és Vegyipari Szekció ügyvezető társelnöke. Hangsúlyozta: a visszajelzések is megerősítették, hogy nagyon magas színvonalú szakmai konferencia zajlott. A legtöbb díjat a BME hallgatói nyerték. A Szegedi Tudományegyem lett a legjobban szereplő vidéki felsőoktatási intézmény: az SZTE-s hallgatók két első helyezést is szereztek. Zsigmond Tamás a Lumineszcens cézium-réz-halogenid vékonyrétegek előállítása és vizsgálata, Szirmai Adrienn A trimetoprim átalakulásának vizsgálata UV/perszulfát és UV/VUV/perszulfát módszerekkel témájú dolgozatával ért el első helyezést.

OTDK_Kukovecz_Akos

Dr. Kukovecz Ákos, az OTDK Kémiai és Vegyipari Szekció ügyvezető társelnöke

– Most először tartottunk olyan OTDK-t, ahol nemcsak egyetemisták, hanem középiskolások is megmutatták tehetségüket. Ez a verseny 32 középiskolás csapatot és mintegy 100 diákot mozgatott meg szerte az országban. Az OTDK ideje alatt 15 csapat, vagyis 35 fiatal mutatta meg tudományos munkáját a poszterszekcióban. A szakmai bizottság bírálata alapján a legjobb három munkát díjaztuk – tette hozzá.

36OTDK_kemia_2023
Az eseményen készült képek itt megtekinthetőek.Fotó: Samu Angelika és Kiss Márton

A rendezvény támogatóinak köszönhetően mintegy 5 millió forint értékben díjazták a nyerteseket. A részletes eredmények itt elérhetőek.

Az április 15-i záró ünnepségen Dr. Koók László, a Pannon Egyetem egyetemi adjunktusa és Szabó Csaba, a Magyar Vegyipari Szövetség igazgatója tartott szakmai előadást.

SZTEinfo

Fotó: Samu Angelika és Kiss Márton

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket