flood_nyito_jo

Közös környezetvédelmi kurzust indít a Szegedi Tudományegyetem, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a WWF Magyarország

Szeptember végén, az online térben indul az SZTE új képzése a Duna ártereinek védelméről, fejlesztéséről. Az ingyenesen elérhető, angol nyelvű online kurzus kiemelt célja a kidolgozott módszerek és eredmények széleskörű bemutatása és eljuttatása a szakemberek, a döntéshozók és az érdeklődők számára.

A folyók ártereinek védelmével kapcsolatos kihívásokra kíván hatékony válaszokat kidolgozni a nemzetközi együttműködés keretében zajló Danube Floodplain elnevezésű projekt, melynek célja az árvízkockázat csökkentésének vizsgálata az árterületek helyreállításával, az integrált vízgazdálkodás, a hagyományos és újszerű árvízvédelmi megoldások megfelelő kombinálásával és a természetes vízmegtartás fejlesztésével. A projekt magyarországi résztvevő partnerei a Szegedi Tudományegyetem, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a WWF Magyarország.


A projektben a szegedi kutatók közreműködtek a természetközeli megoldások alkalmazását megalapozó ártér értékelési módszertan kidolgozásában, és vezetésükkel dolgozták ki az árterek értékelésének eredményeit bemutató interaktív online térképrendszert (www.geo.u-szeged.hu/dfgis/). A weboldalon megtekinthetőek a folyók aktív és potenciális árterei főbb jellemzőikkel és az értékelés eredményével.

 

A Duna és mellékfolyói ártereikkel kulcsfontosságú szerepet töltenek be a régió életében ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt. Az árterek állapota azonban az intenzív földhasználat, a vízszennyezés vagy az özönnövények terjedése miatt folyamatosan romlik. Az éghajlatváltozás és az ezzel együtt egyre súlyosabbá és gyakoribbá váló árvizek következményeként a negatív hatások fokozódása várható. Az árvizek hatásának csökkentéséhez és a dinamikus vízi ökoszisztémák megőrzéséhez a mainál fenntarthatóbb, természetközeli megoldásokra van szükség. Az újabb vízgazdálkodási és tudományos eredmények alapján mindez lehetséges, azonban komoly kihívást jelent, mely legtöbbször csupán valamennyi érintett szereplő összefogásával és nemzetközi együttműködésben valósítható meg hatékonyan.

 

A projekt kiemelt célja a kidolgozott módszerek és eredmények széleskörű bemutatása és eljuttatása a szakemberek, a döntéshozók és az érdeklődők számára, ezért ingyenesen elérhető angol nyelvű online kurzus indul.Az online kurzuson a projektben résztvevő kutatók és szakemberek bemutatják a Duna régióra kidolgozott átfogó ártér kezelési koncepciót és olyan fejlesztési lehetőségeket, melyek az árvízvédelem és a biológiai sokszínűség javítása szempontjából is előnyös változást hozhatnak. A kurzussal a szakemberek és döntéshozók mellett szeretnék megszólítani a régió diákjait és mindazokat az érdeklődőket, akik új ismeretekkel kívánják bővíteni tudásukat folyóink ártereivel kapcsolatban. A kurzus tananyagai 2021. szeptember végétől lesznek elérhetőek.

WR_WWF_DanubeF_OC__1-1

A kurzussal és a regisztrációval kapcsolatban további információkat találhatnak a projekt honlapján:

Danube Floodplain Online Course

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket