2024. március 28., csütörtök
 
Facebook Instagram YouTube TikTok
 
 
 
 

Az iskolai távoktatást online tananyaggyűjteménnyel segítik az SZTE kutatói is

Nyolc tantárgy, közte a történelem, az ének-zene, a műszaki-informatika, a földrajz oktatását az MTA által négy éve elindított Tantárgy-pedagógiai Kutatási Program eredményei is segíthetik. A Szegedi Tudományegyetem több módszertani kutatócsoportja eredményeivel támogatja az általános és középiskolákban most induló távoktatást.

„A koronavírus miatt kialakult oktatási helyzetben a Magyar Tudományos Akadémia egy digitális tananyagokat, rendszereket tartalmazó gyűjteményt állított össze a tanári munka segítése érdekében” – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia honlapján. Az Online tananyaggyűjtemény távoktatáshoz az MTA Tantárgy-pedagógiai Kutatási Programjának csoportjaiban című összeállításból kiderül: az MTA 2016-ban indított 19 ilyen csoportjának eddigi, ebben a helyzetben felhasználható eredményei közül ajánlott 8 program közül 4 szorosan kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez.

 

 

Tananyag történelem oktatásához – az MTA-SZTE Elbeszélt Történelem és Történelemtanítás Kutatócsoporttól

 

A nagyrészt SZTE kutatókat tömörítő MTA-SZTE Elbeszélt Történelem és Történelemtanítás Kutatócsoport honlapján elérhető történelemórai anyagok – óratervek, segédanyagok, digitális források és forrásrészletek – mind online videóinterjú-részleteket használnak. Az anyagok eredetileg face-to-face oktatáshoz készültek, de az óratervek alapján létrehozható belőlük teljesen digitális tananyag is. A kutatócsoport anyagai szabadon elérhetőek, letölthetőek, átalakíthatóak.

 

A csoport honlapja

 

*

 

Tananyag ének-zene oktatáshoz – az MTA-SZTE Ének-Zene Szakmódszertani Kutatócsoporttól

 

Az SZTE Bartók Béla Művészeti Karhoz kötődő MTA-SZTE Ének-Zene Szakmódszertani Kutatócsoport által fejlesztett, táblagépen, okostelefonon és asztali számítógépen is futtatható, elsősorban az alsó tagozatos ének-zene oktatás számára ajánlott alkalmazás a Zenesziget applikáció. A zenei ismeretek és zenei képességek elsajátítását elősegítő, részben a zenei kreativitást is támogató játékos feladatokat tartalmazó alkalmazás. Emellett karaoke funkciója segítségével a tanulók önállóan, zenei kísérettel énekelhetnek a tananyaghoz kapcsolódó dalokat.

 

A kutatócsoport tagjaiként működő pedagógusok alsó tagozaton sikerrel használják, tapasztalataik alapján bizonyos részei a felső tagozatosok körében is jól használhatóak.

 

A tanulók telefonjaira, táblagépeire letöltve a feladatok kijelölése után önállóan használható. A feladatok elvégzésének sikerességéről azonnali visszajelzést kapnak a tanulók. Az ének-zene órák akár a pedagógussal való online kapcsolattartás nélkül is megvalósíthatók.

 

A zeneiskolai szolfézsoktatásban szintén használható.

 

Bemutatás és letöltés

 

Az MTA-SZTE kutatócsoport által készített KAHOOT! tesztek az általános iskola valamennyi évfolyama számára

Letöltés

 

A kutatócsoport tagja, Géczy Andrea által készített Learningapps feladatok (Tankockák) az 1–12. évfolyam számára

Letöltés

 

Digitális tananyagajánlásokat tartalmazó tanmenetek az 1–12. osztály számára. Szolfézstanmenetek: előkészítő és alapfok „A” tagozat 1–6. osztály számára

Letöltés

 

A csoport honlapja

 

*

 

Tananyag fizika és informatika oktatásához – az MTA-SZTE Műszaki Informatika Szakmódszertani Kutatócsoporttól

 

Az SZTE Természettudományi és Informatikai Karhoz kapcsolód MTA-SZTE Műszaki Informatika Szakmódszertani Kutatócsoport által kínált továbbképzés célja, hogy a résztvevő pedagógusok megismerjék a C programozási nyelv alapjait, a népszerű Arduino UNO fejlesztő platformot és a számítógéppel segített szenzoros mérések és kísérletezés alapjait.

 

A kutatócsoport honlapja.

 

Letölthető tananyagok.

 

*

 

Tananyag földrajz oktatásához – az MTA-SZTE Földrajz szakmódszertan kutatócsoporttól

 

Az SZTE TTIK és a partner egyetemek munkatársait, középiskolai tanárokat is mozgósító MTA-SZTE Földrajz szakmódszertan kutatócsoport online oktatási anyagai Magyarország földrajzával foglalkoznak.

 

Letölthető tananyagok.

 

*

 

Megnyitotta az eddig diagnosztikus mérési célokat szolgáló feladatbankjait a Szegedi Tudományegyetem Oktatáselméleti Kutatócsoportja. A mérést szolgáló teszteket folyamatosan gyakorló feladatokká alakítják át – adtuk hírül az SZTE Hírportálján is a Az alsósok távoktatását segíti az SZTE és az MTA című cikkben.

 

 

SZTEinfo

Forrás: mta.hu

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket