Rólunk

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara 1921-ben kezdte meg működését, amikor Szeged városa befogadta a Kolozsvárról áttelepült tudományegyetemet. Az eltelt 100 év alatt az eredetileg még Matematikai és Természettudományi Kart alapító nagyhírű professzorokat méltó utódok követték a tanszékek, illetve a kar élén. Itt csak azokat a professzorainkat nevezzük meg, akik 1921-től 2020-ig a TTIK dékáni székében válto(ga)tták egymást: Riesz Frigyes, Haar Alfréd, Ortvay Rudolf, Győrffy István, Pfeiffer Péter, Széki Tibor, Szentpétery Zsigmond, Gelei József, Fröchlich Pál, Kiss Árpád, Farkas Béla, Kerékjártó Béla, Szőkefalvi-Nagy Gyula, Bartuch Lajos, Ferenczi István, Greguss Pál, Koch Sándor, Bruckner Győző, Rédei László, Szabó Zoltán, Wagner Richárd, Budó Ágoston, Szőkefalvi-Nagy Béla, Grasselly Gyula, Szalay László, Leindler László, Tandori Károly, Bartók Mihály, Gécseg Ferenc, Hatvani László, Mészáros Rezső, Varga Károly, Mezősi Gábor, Csirik János, Hernádi Klára és Mucsi László.


Dékánjaink közül kilenc a matematika, öt a biológia, öt a fizika, hét a földrajz, hét a kémia és kettő az informatika tudományának (volt) nemzetközileg elismert, kimagasló művelője.


A 60 tagú professzori kar méltó utóduk, hiszen közülük tizenketten tagjai a Magyar Tudományos Akadémiának, s többen részesültek a közelmúltban Széchenyi-díjban. A közel 300 fős oktatói gárdából több, mint 220-an tudományos fokozattal rendelkeznek.


A Természettudományi és Informatikai Kar oktatási és kutatási tevékenységét tudományterületi alapon felosztotta intézetei között. Hat intézet működik, amelyek mindegyike részben önálló kutató és oktató intézetként is felfogható:


  • Biológia Intézet

  • Bolyai Intézet

  • Fizikai Intézet

  • Földrajzi és Földtudományi Intézet

  • Informatikai Intézet

  • Kémiai Intézet


A hallgatókról


A Szegedi Tudományegyetemnek több, mint harmincezer hallgatója van. Autonómiájuk legfontosabb szerve a Hallgatói Önkormányzat, melyet a hallgatók saját soraikból maguk választanak. Jelen vannak az egyes karokon és az intézmény legfőbb irányító szervében, a Szenátusban, ahol képviselik a hallgatók érdekeit.


A Minisztériumtól kapott keretből a rászorulókat szociális, az arra érdemeseket tanulmányi alapon támogatják. Segítséget nyújtanak a hallgatók kutatási tevékenységének finanszírozásához, valamint kulturális és sportrendezvények lebonyolításához. A hallgatókat az egyetemen belül és kívül is gazdag kulturális programkínálat várja.


A JATE Klub - mely nevét az egyetem integrációja után is megőrizte - egész évben működik. Az egyetemnek saját amatőr színháza, néptáncegyüttese és énekkara van. A városi színházak, mozik, klubok, éttermek, strandok, parkok és sportpályák változatos lehetőséget biztosítanak a szórakozásra.


A városról és az egyetemről


Szeged a Dél-Alföld kulturális és gazdasági központja, közel 180 ezer polgárral. Virágzó iskolaváros, ahol a Szegedi Tudományegyetem a legnagyobb oktatási intézmény.

Az SZTE tizenkét karból áll: állam- és jogtudományi, általános orvosi, fogorvosi, bölcsészettudományi, egészségtudományi és szociális képzési, mérnöki, gyógyszerésztudományi, gazdaságtudományi, mezőgazdasági, pedagógusképző, zeneművészeti, valamint természettudományi és informatikai. Az egyetem diplomáit és képzését a Magyar Akkreditációs Bizottság és az Európai Rektori Konferencia nemzetközi mértékben is igen jónak minősítette. Az immár harmadik alkalommal elkészült nemzetközi felmérés szerint pedig a Szegedi Tudományegyetem továbbra is előkelő helyen áll a világ felsőoktatási intézményeinek rangsorában.


A Shanghai Jiao Tong Egyetem 2002 óta évente készülő értékelésében a világ vezető 500 felsőoktatási intézménye közé a szegedi mellett ismét csupán egyetlen magyar került, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem.

Az Európai egyetemek rangsorában csak az SZTE került be a legjobb 100-ba. Ilyen előkelő helyezést más magyar egyetem nem ért el, és Közép-Kelet-Európa felsőoktatási intézményei közül is csak egy, a prágai Károly Egyetem.

Az Egyetemi Könyvtár a régió legjelentősebb általános gyűjtőkörű tudományos könyvtára, másfél millió könyvvel, folyóirattal és egyéb dokumentummal. Itt működik az ország legmodernebb, nemzetközi hálózatokhoz kapcsolódóegyetemi könyvtári számítógépes adatbázisa. 2004-ben megnyílt az új központi épület (József Attila Tanulmányi és Információs Központ - SZTE TIK), melyben európai szintű egységek várják a hallgatókat.


SZTE TTIK Nyílt Nap

A Természettudományi és Informatikai Kar címe: 6720 Szeged, Aradi vértanúk tere 1.

A Tanulmányi Osztály telefonszáma: (62) 544-172, 544-203, 544-507.
E-mail: ttikto@sci.u-szeged.hu

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket