2024. október 6., vasárnap
 
Facebook Instagram YouTube TikTok
 
 
 
 

20240917_190738

Forradalom az online oktatásban

2024 szeptemberében tartotta a Coursera éves konferenciáját az Amerikai Egyesült Államokban, ahol az SZTE regionális jelölést kapott innovatív fejlesztéseiért.

A világ legnagyobb oktatási platformja, a több mint 155 millió felhasználót vonzó Coursera által szervezett szakmai találkozó a mesterséges intelligencia (MI) hatását vizsgálta az online oktatásban és a munkaerőpiacon, különös tekintettel a tanulási élményt befolyásoló fejlesztésekre és globális trendekre. A programon a Coursera meghívására részt vett Szakál Péter oktatási igazgató és Kocsis Lilla, az oktatásfejlesztési iroda vezetője, hogy megosszák tapasztalataikat az online tananyagok használatával kapcsolatban. Az online oktatás terén végzett innovatív fejlesztéseiért rangos díjra jelölték az SZTE-t az EMEA - Európát-Közel-Keletet-Afrikát magába foglaló régió legjobbjaként.


20240917_091755

 

„Az MI az új elektromosság”

 

Andrew Ng, a Courserát alapító professzor 2016-os megállapítását idézte Jeff Maggioncalda, a Coursera vezérigazgatója előadásában. A Coursera vezérigazgatója az MI forradalmi befolyását mutatta be az elektromos áramhoz hasonlítva annak jelentőségét: az MI ugyanúgy a hajtóereje lehet ma még talán elképzelhetetlen folyamatoknak, ahogy az elektromos áram lett. 2023-ban például hússzorosára nőtt az MI-vel kapcsolatos álláshirdetések száma (Lightcast, 2023), a megkérdezett vezetők 71%-a inkább alkalmazna tapasztalatlan, de az MI-ben jártas munkatársat (Microsoft, LinkedIn május 2024), ráadásul a munkáltatók az MI-t ismerő munkavállalóknak 35-43%-kal hajlandók többet is fizetni (Amazon, 2023).

20240917_202154

A munkaerőpiac változásai az oktatást sem hagyják érintetlenül, az MI iránti igény ugyanis az ilyen jellegű képzések iránti érdeklődést is megnövelte. Mára a Coursera felületén percenként hatan iratkoznak be az MI-vel foglalkozó kurzusok valamelyikére. A választėk szerencsére a kezdő szinttől a mester fokig terjed, hiszen egyetemek és vezető vállalatok folyamatosan indítják az online tanfolyamaikat. Ezek a tananyagok a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak is elérhetőek, sőt kreditre válthatók, az Alumni for Coursera programban pedig a már végzett hallgatók is ingyenesen sajátíthatnak el az MI-vel kapcsolatos ismereteket.

 

„A tehetség egyenlően oszlik el, de a lehetősėg nem”

 

- emlékeztetett Jeff Maggioncalda. A Coursera célja partnerségben az egyetemekkel és iparági vezetőkkel, hogy ez a folyamat az egyenlőséget és oktatáshoz való igazságos hozzáférést segítse, alkalmazkodva a munkaerőpiac egyre gyorsabb alkalmazkodást igénylő trendjeihez. Az MI a Coursera felület fejlesztéseinek motorja, aminek segítségével új, minden eddiginél jobban személyre szabott tanulási élmény kínálható. A 2024 nyarától az SZTE hallgatóinak is elérhető Coursera Coach egyéni segítséget nyújt a tanulásban: kikérdezi a leckét, gyakoroltat, ha kell, vizsgára készít és tanácsokat ad. Az MI több eszközzel is segít emellett az online kurzusok elvégzésekor a csalások kiszűrésében.

 

„Az MI nem helyettesíti az embert, de az az ember, aki használja, helyettesíteni fogja azt, aki nem”

 

Barbara Oakley professzor, az online oktatás szupersztárja idézte az MI tanulásra gyakorolt hasznáról szóló előadásában Fei Fei Li kutatót az MI ismeretének szükségességéről. A MI globális hozzáférése ugyanis forradalmasítja a tanulás-tanítás érzékeny folyamatát. A többmillió tanulót vonzó kurzusok sora Barbara Oakley jóvoltából tovább gyarapodik: Accelerate Your Learning with ChatGPT és Critical Thinking: A Brain-Based Guide for the ChatGPT Era specializáció mindenkinek ajánlott, aki szeretne kiigazodni a különböző felületek szolgáltatásai között, és hatékonyan használni az MI előnyeit. A tananyagok már elvégezhetők a Courserán, az SZTE polgárainak továbbra is ingyenesen.

 

„Ne feledjük, az MI nem varázslat”

 

- figyelmeztetett Alondra Nelson, a konferencia plenáris előadója, a Fehér Ház tudományos és technológia irányelveivel foglalkozó irodájának igazgatója, aki az MI felelősségteljes és tudatos használatára hívta fel a figyelmet. A konferencia panelbeszélgetésein az MI forradalmi hatásával együtt járó változások megfontolt kezelése több alkalommal is szóba került, kiemelte annak fontosságát az OpenAi oktatási igazgatója és az IBM képzési vezetője is. Mint elhangzott, a korábbi műszaki-informatikai skillek előtérbe kerülését egészíti ki a humán készségek (pl. kritikus gondolkodás, kreativitás) fontosságának újbóli erősödése.


unnamed_1

 

„A Coursera olyan, mint egy svájci bicska”

 

- jellemezte az oktatási platformot Szakál Péter a vállalati képzések integrációjáról szóló panelbeszélgetésben, ahol az SZTE-n az online tananyagok felhasználására kifejlesztett gyakorlatot mutatta be. Az online modulok tartalmának kreditre váltása, a vállalati Coursera képzések modulokba emelése és a karrier-kurzusok rugalmasságot biztosítanak az ismeretek bővítésére, és még értékesebbé teszik a szegedi diplomát akár a karrier megkezdésekor, akár új felépítésekor. A hallgatói tanulási útvonal minden lépését tudják online tananyagok támogatni, sokoldalú segítséget adva a hallgatói fejlődéshez és sikeres tanulmányokhoz. A Coursera Enterprise Awards elnevezésű díjra a régióból 2024-ben az SZTE kapta a jelölést az egyetem innovatív megoldásainak elismeréseként - ennek elemeiről és sikereiről Kocsis Lillával készült videóinterjú.

 

Újdonságok a Courseránál

 

Új fejlesztések segítenek a tanulásban:

  • a már meglévők mellett további kurzusok fordítása 21 nyelvre MI segítségével,
  • a felületen 40 keresett munkakörhöz vezető tananyagválogatás érhető el (pl. adatelemző, projektmenedzser, digitális marketing szakértő, stb.),
  • új egyetemek csatlakoznak online tartalmakkal, pl. a Real Madrid Graduate School sporttal kapcsolatos tananyagokkal,
  • a Coursera online oktatási felületként először teljesítette az ACE (American Council on Education) akkreditációját,
  • a tartalomfejlesztést segíti, hogy az oktatók további, interaktív és személyre szóló feladatokat adhatnak a tananyaghoz párbeszéd formájában, akár hanggal is,
  • Az MI segít az online vizsgák hitelességének ellenőrzésében is (pl. figyeli a vizsga közbeni online környezetet, vizsgálja a plágiumot)
SZTEinfo
Friss hírek RSS

Friss hírek

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket